Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Těžce nemocný Honzík slavil 6. narozeniny

Jan Matlak
Jan Matlak  (Autor: Foto Blesk - Ivana Žáková)
Autor: Ivana Žáková - 
28. listopadu 2008
16:53

V invalidním vozíčku a přímo ve školní lavici slavil dnes (v pátek) své šesté narozeniny Honzík Matlak, jehož osud Blesk sleduje.

Honzík trpí nevyléčitelnou nemocí, je nepohyblivý a naprosto odkázaný na cizí pomoc. Přesto chlapec navštěvuje školu a učení mu jde jedna báseň.

A také rovnou ve škole si Honzík sfouknul svůj narozeninový dort ve tvaru krtka. Pomáhali mu i spolužáci a učitelka Hana Gvuzdová, kteří společně Honzíkovi popřáli hlavně pevné zdraví. Za odměnu od něj dostali sladkosti. Honzík nejen že nastoupil do základní školy mimořádně už v pěti letech, ale je také jediným žákem, který má tak vážnou a nevyléčitelnou chorobu jako je spinální atrofie.

Honzík Matlak se narodil jako krásný, zdravý chlapec. V roce dostal neštovice a ty u něj spustily nemoc centrální nervové soustavy. Zákeřná choroba má u Honzíka rychlý průběh, často se dusí a je na ventilačním přístroji, a lékaři se obávají, že se nedožije 10 let. Rozumově je však na vysoké úrovni a svůj handicap i krutý osud si dobře uvědomuje, což je pro všechny o to bolestnější.

Nemůže se sám vyprázdnit, vykašlat, ani vysmrkat. Díky neuvěřitelné péči své mámy nezůstává v nemocnici a dokonce chodí do školy, kde se tolik těšil. "Je to opravdu moc chytrý a bystrý chlapec. Umí i skvěle pracovat s počítačem," říká učitelka Hana Gvuzdová ze Základní školy speciální v Ostravě-Porubě, která je jedinou svého druhu v celém kraji. Učí se v ní děti s těžkým zdravotním a lehkým mentálním postižením. Honzík je se svou nemocí ovšem ojedinělý případ.

Narozeniny přišel mezi spolužáky oslavit po třech týdnech trápení se zápalem plic. "Jeho zdravotní stav se moc zhoršil a proto bude mí i individuální učební plán," posteskla si máma Jana Matlaková, která teď Honzu a hlavně jeho dýchání bedlivě střeží. Doma chystá oslavy.

"Už jsem to nemohl vydržet a ráno před školou jsem dostal puzzle a vláčky. Z těch mám největší radost. Škola mě moc baví a také počítač, který pomocí speciální klávesnice umím ovládat už dávno," usmívá se Honzík.