Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Helenu nechali umírat na podlaze v nemocnici!

Autor: Jana Ulrichová - 
28. listopadu 2008
05:00

Milovaná žena Helena (†53) mu umírala a on to věděl. Jak ji ale nechali zemřít zdravotníci litoměřické nemocnice, s tím se nemůže Tomáš Prokopec (50) smířit.

Podle něj personál zanedbal péči. Svou ženu objevil na pokoji ležet vedle postele. Nejméně hodinu a půl tam údajně umírala bez povšimnutí. Policie nyní obnovila vyšetřování její smrti.

Od smrti Heleny Prokopcové uběhly už dva roky. "Chápu, že už jí zřejmě nebylo pomoci. Vadí mi ale, jak se k ní chovali," řekl Blesku vdovec. I když policisté případ tehdy odložili, bojoval dál. A dosáhl nového vyšetřování.

Podle něj nechali zdravotníci jeho ženu na příjmu desítky minut bez pomoci, nedali ji na jednotku intenzivní péče, ačkoli to její stav vyžadoval. Nezavedli jí ani infuze.

"Ve zdravotnické dokumentaci jsem našel přepisovaná data, vlepované zápisy, nesedí časy," vyjmenoval Tomáš Prokopec problémy, s nimiž se vyšetřovatel vůbec nezaobíral. K podobnému závěru došel i krajský státní zástupce Dan Anděl, který nyní nařídil případ znovu vyšetřit. Podle něj totiž policisté své závěry vůbec nezdůvodnili. Neprověřili některé výpovědi svědků, nepořídili časový snímek a posloupnost jednotlivých vyšetření a do spisu nezaložili ani záznamy z kamerového systému nemocnice.

"Dosavadní prověřování bylo shledáno nedostatečným," uvedl doslova. Tomáš Prokopec se proto navíc rozhodl podat trestní oznámení i na policistu, který případ vyšetřoval a odložil. „To, že bylo znovu nařízeno vyšetřování, ofi - ciálně nevím,“ vysvětlil Jiří Štverák, náměstek pro zdravotní péči Městské nemocnice v Litoměřicích, proč se nebude k záležitosti zatím vyjadřovat.

Jak zemřela Helena Prokopcová

Helenu Prokopcovou sužovaly silné bolesti hlavy, kterými nikdy předtím netrpěla. Obvodní lékařka usoudila, že jde o migrénu. Bolest se ale stupňovala, paní Helena polehávala, usínala vsedě, byla malátná. Manžel ji proto odvezl do litoměřické nemocnice. Po vstupním vyšetření, které bylo podle něj velmi zdlouhavé, byla umístěna na pokoj. V tu dobu už mluvila útržkovitě. Když se manžel za půl druhé hodiny vrátil, našel ji ležet na zemi. Druhý den byla transportována vrtulníkem do Prahy, kde zemřela na mozkovou cévní příhodu.


Podobný případ v USA: Odškodnění půl miliardy?

Téměř 24 hodin čekala 19. června Esmina (†49) na ošetření na psychiatrickém oddělení brooklynské nemocnice. Záběry bezpečnostní kamery ukázaly, že poté, kdy zkolabovala a upadla obličejem na zem, nikdo neza sáhl, ačkoli nejméně třikrát museli ležící tělo zaznamenat pracovníci ochrany i zdravotnického personálu.

Po pitvě a provedených testech lékaři potvrdili, že zemřela na plicní tromboembolii – krevní sraženiny. Pozůstalí žádají od nemocnice, města a zdravotnické dohledové organizace odškodnění 25 milionů dolarů (500 milionů Kč).