Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zasáhl nás extrémní déšť, který nikdo nečekal!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Monika Rubešková - 
9. srpna 2010
22:30

Proč? Jak je to možné? Jak to, že déšť opět dokázal spláchnout část Česka? Dá se tomu vůbec nějak zabránit? Otázky, které si nyní klade snad každý. Počasí je ale nevyzpytatelné, varování na extrémní deště lze čekat nejdříve 48 před tím, než udeří... Navíc lidé ztratili pokoru k vodě a staví i tam, kde se řeka při velkých deštích rozlévá z koryta.

Nečekaný extrém!

Déšť, který spláchl sever Čech, byl naprosto nečekaný a navíc tak silný, že následkům stejně nešlo asi předejít. „Srážky byly tak mohutné, že povodním nešlo zabránit, krajina by to prostě už nepobrala. Byl to extrém, výjimečný případ,“ uvedl hydrolog Českého meteorologického ústavu (ČHMÚ) Jan Daňhelka.

Právě ústav má jen pár měsíců k dispozici zcela nový superpočítač »saxana« za 70 milionů, od kterého si meteorologové slibovali zlepšení předpovědí. „Starý počítač už nestačil výkonem. Ten nový umožňuje vidět dál. Výpočty máme o několik desítek minut dříve,“ uvedl Daňhelka. Jenže několik desítek minut asi prostě nestačí. Povodně jsou právě pro svou nevyzpytatelnost označovány za nejhorší meteorologický jev, který může lidi postihnout.

Faktem je, že lijáky nad severem Čech byly extrémní. Místy napršelo za 48 hodin i 200 litrů na metr čtvereční! „To je 30 procent celoročních srážek na Liberecku vůbec,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu a dodala: „Za tak extrémní deště může okluzní fronta, která se utvořila nad Řeckem.“

Čtyři důvodů katastrofy

1) Nevyzpytatelné počasí

Nad Řeckem došlo k poklesu tlaku vzduchu, vytvořila se okluzní fronta s tlakovou níží. V ní navíc vzduch proudil proti směru hodinových ručiček a působil jako píst, který do sebe nesál obrovské množství srážek. „Tato fronta postupovala k Polsku. Bohužel u nás se střetla s oblačností, kterou držely na severu hory. Zásoby vody se tak vypršely na jednom místě,“ vysvětlila meteoroložka Honsová.

2) Nasycená země

Přestože červenec byl tropický a země se mohla zdát vyprahlá, nebylo tomu tak. „V uplynulých dnech se střídaly dny, kdy bylo slunečno s dny, kdy pršelo. Půda je už nasycená, takže větší množství vody prostě zadržet nemohla,“ upřesnila Honsová.

3) Lidé staví blízko řek

Mít dům u vody je romantika, jenže ta se změní v noční můru v případě náhlých povodních. „Lidé si neuvědomují, že se kromě očekávaných jarních povodních může strhnout i něco nečekaného a mnohem většího. V některých místech se prostě cpeme moc k vodě,“ uvedl hydrolog Daňhelka.

4) Podceňování síly potůčku

I v malém potůčku dříme velká síla! Lidé ho nevnímají jako nebezpečí a navíc u takových malých toků nemusí být ani vymezena záplavová zóna. V momentě, kdy se strhne liják, se ale mělké koryto rychle naplní a rozleje. „Já bych malé říčky nepodceňoval,“ podotkl hydrolog.

614475:gallery:true:true

 

momo01 ( 10. srpna 2010 18:02 )

Napriklad pro tohle: Amerika ma v zari konec fiskalniho roku a diru v kase. Na druhe strane ma velke zasoby obili. HAARPem znici ruskou urodu, nasledne jim zcela slechetne odproda sve zasoby. V Iranu byly taky zemetreseni... Proc Cesko? Nevim. Ale nase povodne jdou na konto klimatickych zbrani. Velice zajimavy blog ke klimaticke valce nad Ceskem: http://orgo-net.blogspot.com/

roval ( 10. srpna 2010 13:26 )

Jojo, to udělali Amerikánci tou superzbraní. A že zrovna u nás a ne v Koreji nebo Iránu? Dokážou udělat zemětřesení, tsunami i povodně. Machři.

ellora_danen ( 10. srpna 2010 11:29 )

...máte naprostou pravdu...a těch 70 miliónů, které vyhodili za super počítač, co nepředpoví ani prd, bych nechala zaplatil všem těm rádoby meteorologům a hydrologům...

ellora_danen ( 10. srpna 2010 11:26 )

...netrpíte paranoiou?...

momo01 ( 10. srpna 2010 05:46 )

Bezte na americku ambasadu, zeptejte se na jejich klimateroristickou zbran HAARP. Zabili s ni spoustu lidi na Haiti, v Cine, zpusobili tsunami i pozary v Rusku... I AKTUALNI POVODNE V CR!!! Mimochodem ani tam nemusite chodit, americky agent Vondra by o tom mel taky neco vedet...

Zobrazit celou diskusi