Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Adorují bývalé estébáky.“ Poslanci hrozí za kritiku Svazu bojovníků pokuta 100 tisíc

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
15. ledna 2019
14:13
Autor: Lukáš Havran - 
15. ledna 2019
11:55

„Pofidérní spolek adorující bývalé estébáky, konfidenty, komunistické policajty a jiné přisluhovače režimu.“ To pronesl o Českém svazu bojovníků za svobodu poslanec Jakub Janda (ODS), který se proslavil hlavně díky kariéře skokana na lyžích. Svaz na něj následně podal trestní oznámení. Ačkoli policie vyjádření nevyhodnotila jako trestný čin, situací se má nyní podle informací deníku Právo zabývat mandátový a imunitní výbor Sněmovny, který může Jandovi udělit vysokou pokutu.

Janda svůj výrok pronesl po tom, co Český svaz bojovníků za svobodu vyznamenal Zdeňka Ondráčka (KSČM). Udělili mu medaili za péči o památníky válečným obětem. „Není možné, aby 30 let po revoluci vyznamenávali lidi, kteří chtěli zabránit příchodu svobody a demokracie. On byl jedním z nich,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Jakub Janda.

Hodně se mi to nelíbilo, proto jsem se rozhodl, že na to téma budu interpelovat,“ dodal Janda. Podle jeho zdrojů svaz dostává státní dotaci 6,3 milionu. Janda proto prosazoval, aby se peníze, které jim putují, byly přerozděleny jiným spolkům. Pozměňovací návrh ale sněmovnou neprošel.

Je amorální, aby tady byli oslavování bývalý příslušníci STB – Milan Andres, pracoval ve vojenské kontrarozvědce, což spadalo přímo pod StB, dále pan Jaroslav Vodička, tajný spolupracovník VB pod krycím jménem Josef. Já jsem tam neřekl vůbec nic, co by nebyla pravda,“ okomentoval vedení ČSBS Janda.

Nikdo mu zatím oficiálně neoznámil, že na něj bylo podáno trestní oznámení. Prý se mu to doneslo až od novinářů. „Akorát jsem se dozvěděl, že Praha 1 se mnou chce řešit přestupek a měl bych jít na nějakou přestupkovou komisi, ale to vím od novinářů. Ještě mi nepřišel žádný oficiální dopis ani oznámení. Další zarážející věc je ta, že to vyšetřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu. Nechápu, že se tím zabývají, když by se měli věnovat odhalování těch nejtěžších zločinů,“ okomentoval.

Policie to následně poslala k prošetření mandátovému a imunitnímu výboru. „Petr Gazdík (STAN), místopředseda výboru, doporučil, ať se to řeší klasicky před soudem. Ten výbor by to měl řešit v případě, kdybych urazil někoho z poslanců nebo vlády,“ myslí si Janda. Pokud ovšem mandátový a imunitní výbor poslanecké sněmovny zahájí disciplinární řízení, Jandovi hrozí, že přijde o téměř sto tisíc ze svého platu.

Kromě svých má podporu i STAN a Pirátů

K Jandovu názoru se veřejně připojilo několik současných i bývalých politiků.

Mám vesměs kladné reakce napříč politickým spektrem. Podpořili mě třeba Jan Lipavský (Piráti) nebo Jan Farský (STAN), který mi řekl, že ,pane kolego, jestli Vám něco seberou, já Vám klidně přispěju,'“ řekl k politickým reakcím Janda.

„Neměli bychom ho v tom nechat samotného, takže: ČSBS je pofidérní spolek, adorující bývalé estébáky, konfidenty, komunistické policajty a jiné přisluhovače režimu,“ podpořil Jandu na svém twitterovém účtu bývalý premiér Mirek Topolánek.

„Tak já myslím, že byl Jakub zbytečně diplomatický,“ napsal komentář k celé kauze bývalý ministr Pavel Drobil (ODS).

rezacek ( 22. února 2022 00:11 )

Pro úplnost: Tupolínek byl jeden z nejlepších absolventů bolševického vojenského gymnázia. Přísahal věrnost SSSR, KSČ a dalším odpornostem, a to zcela dobrovolně na základě svého svobodného rozhodnutí.

rezacek ( 22. února 2022 00:08 )

Platí to i pro diskusi na Blesku? Já jen jestli se už mám začít bát.

rezacek ( 22. února 2022 00:05 )

Janda má naprosto pravdu. Topolánek pravdu nemá, protože jako bývalý profesionální lampasák byl jedním z nich.

PPP150W ( 16. ledna 2019 00:22 )

A za co zavřeli vás?

PPP150W ( 16. ledna 2019 00:17 )

To je marný, ten už to má dlouho. To víš, léta mu nestojí..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa