Posledním dnem, kdy byl s dcerami v osobním kontaktu, je 8. srpna 2015. Od té doby o Kristince a Barunce nic neví. „Při poslední schůzce jsem Barunce slíbil, že ji doprovodím, až půjde poprvé do školy. K tomu ale nedošlo,“ řekl pro Blesk.cz otec pohřešovaných holčiček. 

Když se Pavel bývalé manželky ptal, jak to první školní den bude, tak mu e-mailem odpověděla, že je s dětmi na dovolené v zahraničí. „Pak se z dovolené stala pracovní cesta. Po čase mi napsala znovu e-mail, že jsou v britském Cornwallu a jestli chci holky vidět, tak ať se dostavím a sejdeme se následující den v jednom z parků. To ale nebylo možné časově vůbec zvládnout,“ popsal Pavel s tím, že na exmanželku neměl ani aktuální telefonní číslo, protože si to nepřála. A od té doby komunikace s ní vázla. 

Skrývají se v zahraničí

Už jednou ale Pavlovi došla s chováním jeho bývalé ženy a věčným ukrýváním dcer trpělivost. A to v únoru 2017, kdy požádal poprvé policii o pomoc v pátrání. „Tehdy je našli v německém Hofu, nevím, co se přesně stalo, ale policie je objevila v jednom z bytů, kde žily, když přišli podruhé, tak už je tam nezastihli,“ prozradil Pavel Burda.

Od ledna letošního roku po dívkách policie opět pátrá. „Mohu potvrdit, že po pohřešovaných pátráme. Jejich matka je odvezla do zahraničí a společně se zdržují na neznámém místě. Policií zkontrolovány byly v Německu a také v Anglii,“ okomentoval případ mluvčí.

Pavel Burda je ze své situace zoufalý. Nejdřív čekal na rozsudek českých soudů, teď musí doufat, že jeho Kristinku a o tři roky starší Barunku vypátrá policie. „Bohužel, musím konstatovat, že jsem toto nechtěl, okolnostmi jsem byl donucen k takovému postupu, je to smutné, já vím, ale pokud někdo na základě ‚nového duchovního života‘ úplně změní svůj dosavadní život, je dohoda komplikovaná,“ nastínil Pavel Burda důvod, proč se jeho bývalá žena takto chová. Přidala se totiž ke Svědkům Jehovovým, když byli ještě manželé, a to zřejmě ovlivnilo její jednání.

Fotogalerie
5 fotografií