Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Petříček o „restartu“ ČSSD: Máme lidi jako Maláčová, Zimola není naše budoucnost

Autor: simao - 
8. ledna 2019
14:08

Volební sjezd ČSSD se kvapem blíží a do vedení se po boku vicepremiéra a předsedy strany Jana Hamáčka tlačí i současní členové vlády - ministr zahraničí Tomáš Petříček či ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Právě Petříček se netají tím, že by rád zaujal post jednoho z místopředsedů. V rozhovoru pro MF Dnes odmítá „kliku“ kolem Jiřího Zimoly. ČSSD se mezitím v pondělí chystá na mimořádnou schůzku.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček věří, že ČSSD může být „moderní levicovou stranou západního střihu“. A netají se tím, že by v ní chtěl do vedení - kandidoval by rád na začátku března do křesla místopředsedy.

Nesrozumitelná sociální demokracie

Volební neúspěchy ČSSD dle něj způsobila především nesrozumitelnost. Z řad sociálních demokratů zaznívají protichůdné názory, míní. „Souhlasím s Honzou Hamáčkem, že pokud zde vzniká něco, co se navenek snaží působit jako alternativa k vedení ČSSD, tak to nepřispívá k tomu, aby byla sociální demokracie srozumitelná pro veřejnost,“ upozornil Petříček v rozhovoru pro MF Dnes. Volič dle něj mohl být zmatený v tom, zda ČSSD hájí zájmy Česka v EU, nebo „naskakuje na některé argumenty radikálnějších politických stran“ jako třeba Okamurovy SPD.

Petříček: Zimola není budoucností ČSSD

Na mysli má také mj. aktivity kolem bývalého korunního prince ČSSD Jiřího Zimoly, který rezignoval na post 1. místopředsedy strany. „Pro mě navíc politika, jakou představuje třeba Jiří Zimola, není budoucností ČSSD. Jsem rád, že se v sociální demokracii objevují nové tváře. Ať už je to hejtman Martin Netolický, nebo třeba ministryně Jana Maláčová,“ chválí své kolegy Petříček, který je prý přesvědčený, že pro ČSSD je důležitá „jasná, jednoduchá a srozumitelná programová vize, která lidi přesvědčí, že ČSSD má občanům stále co dát“.

Tlak KSČM? Lidé hlavně chtějí, abychom pracovali, brání se Petříček

S tímto přesvědčením se prý necítí v ČSSD osamocený. Petříček v MfD okomentoval také hlasy volající po jeho odvolání. Ozývají se mj. od komunistů, kteří vznik současné menšinové vlády podpořili a podporují ji nadále i při řadě důležitých hlasování. „Lidé hlavně chtějí, aby vláda pracovala. Stejně jako musí do práce chodit oni. Neustálé spekulace o personálních změnách není to, co chtějí slyšet,“ reaguje Petříček a upozorňuje na to, že kritiku vnímá právě pouze od KSČM, která ale není ve vládě i proto, že se v zásadních otázkách zahraniční politiky s vládou neshoduje.

ČSSD na mimořádné schůzce

Sociální demokraté mají podle informací Blesk Zpráv řešit některé své vlastní personální otázky již v úterý odpoledne. Kolem 17:00 se sejdou mimořádně v Lidovém domě, aby probrali mj. uvolněné křeslo místopředsedy poslaneckého klubu. Na tento post rezignoval Jan Birke.

Vedle toho by Hamáčkova parta měla řešit i aktuální otázky - to, co se jí podařilo prosadit v poslední době a co nikoli. Střety s ANO ve vládě jsou stále častější, ať už jde o obědy zdarma ve školách, nebo zvýšení životního minima, které ani napodruhé na vládě neprosadila právě ministryně Maláčová.

pavel11 ( 9. ledna 2019 10:32 )

1pravda1 plně souhlasím jmenovaný sajrat tunelářu,křiváku,fetáku,udavaču ODS TOP KDU STAN pirátu je odstrašujicí pro voliče!!! co jméno to humus sajrajt vítač,křivák udavač.At jim mráz roztrhne pre.e!!

1pravda1 ( 8. ledna 2019 19:20 )

I v ČSSD jsou divnolidi a je jich tam dost! Ovšem některé strany jsou plné divnolidí - Piráti, TOP09, KDU-ČSL, STAN...např. Bartoš, Michálek, ta jejich první předsedkyně - jméno nevím, TOP09 celá do jednoho Lanšádlová, Feri, spící kníže, mimoňchlast Kalda, Bělobrádek, Bartošek, Farský, Kovářová atd....

pavel11 ( 8. ledna 2019 17:37 )

Bože ochranuj nás od jeblých,populistu,fanatiku CSSD jako Petříček,Maláčová,Valachová,Chovanec oni jsou neštěstí politiky a hruzou pro náš stát.

1pravda1 ( 8. ledna 2019 14:56 )

Výborně, Maláčová, Pocheho Petříček, Netolický, Chovanec a další jsou hrobaři ČSSD a probruselskou politiku začal dělat už Sobotka, co těsně před volbami do sněmovny dokonce vyřvával - je třeba rychle přijmout Euro k tom Špidlis, co dělal demonstrace proti vlastní vládě... jen tak dále, když to položí poslední z posledních Hamáček, tak jste skončili. A stará lánská klika ta už skončila dávno a je pro smích - Hašek, Škromach atd.

adeso ( 8. ledna 2019 14:41 )

Maláčových mají víc, a co on, leze ta za funkcema jako žebříku- i--di--t. On je s Hamáčkem ten poslední hřebík.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa