Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišovi poobědvali v Paříži s Kunderou. Pozvali ho do Prahy, premiér mu chce vrátit občanství

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
10. listopadu 2018
19:26

V sobotu premiér Andrej Babiš nakupoval i se svým synem Frederikem potraviny do národní potravinové sbírky a hned poté odletěl na čtyřdenní návštěvu Francie, Itálie a Dánska. V Paříži se zúčastní oslav 100. výročí konce první světové války i slavnostní večeře, kterou pro více než 130 hlav států a premiérů i dalších hostů chystá francouzský prezident Emmanuel Macron. Sobotní dopoledne si ale Babiš i se svou manželkou Monikou užíval ve společnosti českého emigranta – spisovatele Milana Kundery a jeho ženy.

„Mám zážitek na celý život. Milan Kundera, jeden z nejslavnějších spisovatelů na světě, jehož 17 románů bylo přeloženo do 44 jazyků, mě s Monikou pozval na návštěvu jeho pařížského bytu,“ pochlubil se Babiš v sobotu v podvečer na svém Facebooku.

Milan Kundera si střeží své soukromí před okolním světem, a tak ze setkání není žádná fotografie. Spisovatelův byt ale podle Babiše skrývá řadu ‚pokladů‘.  „Má tam plno zajímavých věcí. Nejvíc mě zaujala lampa s nápisem Je m’en fous neboli Kašlu na to,“ napsal Babiš dál na svém profilu.

Návštěva nebyla ale jen u Kunderových v bytě. Oba páry spolu také společně poobědvaly. Andrej a Monika podle premiéra vybrali Kunderových oblíbenou restauraci, na které padlo také pozvání Kundery a jeho ženy zpět do vlasti – do České republiky.

„Pozval jsem je k nám do Česka, kde nebyli 22 let, a myslím, že by si české občanství, o které přišli po emigraci, zasloužili,“ uvedl dál premiér. Spisovatel prý doufá, že by kolem vrácení občanství nebylo příliš papírování – Babiš chce proto zjistit, co je k takovému kroku vše potřeba. Kunderovi by mohli do České republiky přijet v průběhu příštího roku. „Pozvání si vyslechli, termín jsme si zatím ale žádný nepotvrdili. Slíbili jsme si ale, že zůstaneme dál v kontaktu,“ řekl Babiš z Paříže Blesk Zprávám.

Československého státního občanství Kunderu zbavil komunistický režim koncem 70. let. Spisovatel se proslavil mimo jiné románem Nesnesitelná lehkost bytí.

willi48 ( 12. listopadu 2018 19:21 )

Poslyš, marmat, rozhodně nechci udělovat nějaké rady, ale co kdyby sis někdy to co napíšeš po sobě přečetl.

marmat ( 12. listopadu 2018 11:53 )

marmat:Jak je asi redakcí placena parta místních trollů ??? Nebo možná JEDEN pavouk, z kterého padají vajíčka a nemá čas jim dávat jména...natož COKOLIV číst, sledovat a učí je to, co jediné umí....nadávat na celý Svět. Vždy měla v š u d e přednost KVALITA před kvantitou !!!Zde to je FUK.Pravidla diskuze určují sponzoři.

willi48 ( 12. listopadu 2018 09:17 )

Tohle všechno už není jen trapné, to už začíná být komické. Zloděj, podvodník, lhář a spolupracovník Bureš navíc ještě intelektuál. Rozdává s komentářem obrazy, obědvá se světově uznávaným spisovatelem. A samozřejmě tomu všemu také rozumí. Už se nemohu dočkat, až bude mít v Obecním domě koncert na harfu, kdy začne jezdit závody F1 nebo vyhraje soutěž o nejlepšího kosce Orlických hor.

prvosienka ( 12. listopadu 2018 03:12 )

si hlupák

aIIahakbar ( 11. listopadu 2018 22:12 )

honza 😢

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa