Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Zeman přiletěl probrat s Merkelovou migraci. Čeká ho i důvěrná schůzka

Autor: Vera Renovica - 
19. září 2018
15:55

Prezident Miloš Zeman ve středu odpoledne zamířil na třídenní oficiální návštěvu Spolkové republiky Německo. Během ní navštíví Berlín, Braniborsko a setká se s nejvyššími ústavními činiteli. Klíčovými tématy, která chce probrat s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a kancléřkou Angelou Merkelovou, budou dopravní infrastruktura, vztahy uvnitř Evropské unie a téma migrace. Letalo s hlavou státu a jeho doprovodem přistálo na letišti v Berlíně v 15:20. 

Prezidentský speciál se odlepil od ranveje v Praze-Kbelích po půl třetí odpoledne. Zeman tam přijel po ranním programu. Účastnil se jednání vlády, na němž se schválil rozpočet pro rok 2019 se schodkem 40 miliard korun. Na cestě hlavu státu doprovází první dáma Ivana Zemanová.

Navečer se Zeman bez účasti médií sešel s bývalým místopředsedou Evropské komise Günterem Verheugenem. Na schůzce Zeman s bývalým eurokomisařem zodpovědným za rozšíření Evropské unie podle informací ČTK diskutoval především o budoucnosti osmadvacítky, o brexitu nebo o příštím evropském rozpočtu. S politikem, jemuž před dvěma lety udělil nejvyšší české státní vyznamenání, Řád bílého lva, jednal Zeman také o nynější politické situaci ve spolkové republice.

Verheugen je odpůrcem snahy Unii postupně federalizovat a přesouvat více pravomocí do Bruselu. Junckerovskou unii pak viní za brexit i za nefér přístup k menším členským státům v řešení migrační krize.

Ve čtvrtek je pak v prezidentském minutovníku návštěva zámku Cecilienhof, kde se v roce 1945 konala Postupimská konference a dohodly se okupační zóny v poraženém Německu. Zemana tam přivítá Dietmar Woidek, ministerský předseda Spolkové země Braniborsko.

Schůzka s byznysmeny v luxusním hotelu

Ve večerních hodinách pak prezidenta v luxusním hotelu Hilton v centru Berlína, kde bude i ubytován, čeká setkání s vrcholnými zástupci německých firem, které podnikají v Česku. Mezi nimi bude třeba generální ředitel Škody Auto, generální ředitel Volkswagenu či předseda představenstva Siemensu.

Video  Angela Merkelová se setkala s prezidentem Zemanem už v Praze.  - Blesk/ Tadeáš Provazník
Video se připravuje ...

Závěrečný den návštěvy, tedy pátek, bude zároveň ten klíčový. Dopoledne se totiž Zeman setká se svým německým protějškem Steinmeierem, ten ho přivítá s vojenskými poctami a společně poobědvají. Jejich diskuse by měla být hlavně o ekonomických vztazích. Zároveň se v tématech migrace či reformy Evropské unie Zeman trochu »rozcvičí«, odpoledne jej totiž čeká schůzka s kancléřkou Angelou Merkelovou. Tu mnohokrát kritizoval za příliš tolerantní přístup vůči ilegálním migrantům, s nimiž má nyní Německo problémy.

Po Merkelové se Zeman setká s bývalým německým kancléřem Gerhardem Schröderem. I jeho Zeman vyznamenal, a to loni, Řádem bílého lva. Schröder byl v posledních letech kritizován za to, že přijal funkci předsedy dozorčí rady ruské naftové společnosti Rosněft. Schröder je stejně jako Zeman kritikem sankcí vůči Rusku. Na rozdíl od českého prezidenta, který je oponenty podezříván z příliš velkého příklonu k Rusku, ale Schröder Vladimira Putina otevřeně nazývá svým přítelem.

Podle materiálů, které Blesk získal od Odboru zahraničního Pražského hradu, nelze vztahy s Německem a tím pádem ani návštěvu považovat za zatíženou „závažným sporem“. Spolková kancléřka se s Milošem Zemanem naposledy viděla letos v červenci na Summitu NATO. Stejně tak šéf odboru Rudolf Jindrák bagatelizuje spekulace o tom, že spolu mají český prezident a německá kancléřka vyhrocené vztahy.

Merkelová má raději „pravičáky“

„Ona rozlišuje lidi na úspěšné a neúspěšné politiky. Miloš Zeman je úspěšný politik, který vyhrál volby jak parlamentní, tak prezidentské, a to dokonce dvakrát. Ona uznává z tohoto důvodu i Viktora Orbána. Co ještě hraje roli: politická spřízněnost. Jenže Merkelové jsou bližší pravicoví politici a Miloš Zeman není pravicový politik. Jsem sám zvědavý, jaké to bude, a pamatuji si, jak to vypadalo loni na summitu NATO, kdy Miloš Zeman seděl u stolu na večeři a paní kancléřka k němu přišla, hezky se s ním zdravila a mluvila na něho česky,“ řekl před dvěma měsíci v rozhovoru pro Blesk.

Zeman se má vrátit do Prahy v pátek večer, v sobotu bude mít jediný den odpočinku, a pak ho čeká další program. „V neděli večer odletí do Olomouckého kraje, kde se bude až do středy setkávat s občany. Takže pana prezidenta teď čeká hodně cestování,“ informoval Blesk.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Další »salva« zahraničních povinností se pak na Zemana chystá v listopadu, kdy má navštívit Čínu a Izrael.

marmat ( 22. září 2018 00:28 )

Má prázdný desek,.... Kauzu bez faktu... Bublinu se 'slepými... Je za to slavná, přestože trapna

marmat ( 22. září 2018 00:25 )

Široký musí paní poslankyně vyštourat, kdyby na sůl nebylo..... Půl roku prospal a má prázdný desmk

marmat ( 22. září 2018 00:22 )

Konečně kontrola pravidel "diskuze"??? že by???

marmat ( 22. září 2018 00:17 )

Také se mohl pochlubit naší europoslankyni, která byla na jaře v Řecku... Po půl roce hodila "trumf" na stůl... Ale je SORRY jako evidentně jalovy, dutý.. Bez obsahu... Chce pomoci sirotkum, ale v tuto chvíli JE NEMÁ, ale nezoufejte - začne je shánět... Sýrie je proti tomu a myslící Češi tuplem.děti nebudu roztomilí usmrkanci , budou postpertenti syrska i naše diplomacie NECHÁPOU!!!?

fotrpjotr ( 20. září 2018 03:30 )

Tvoje rodina letí na dovolenou?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa