Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zeman podpořil odpůrce migrantů u českých hranic. Němce kritika Merkelové zaujala

Autor: ČTK, nkov - 
31. srpna 2018
18:40

Německá média si všímají vyjádření českého prezidenta Miloše Zemana k demonstracím v podkrušnohorském Chemnitzu (Saské Kamenici). Prezident v něm ve čtvrtek vyjádřil sympatie k lidem, kteří protestují kvůli násilné smrti pětatřicetiletého Němce, z jehož zabití jsou podezřelí dva mladí muži ze Sýrie a Iráku.

„Já upřímně s těmi demonstranty docela sympatizuji, oni v podstatě říkají Mutti Merkelová sem pozvala migranty a tady máte důsledek,“ cituje vyjádření Zemana pro televizi Barrandov například web listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Český prezident v rozhovoru také poznamenal, že německé kancléřce Angele Merkelové přišly úroky v podobě kriminality.

Zemanovo vyjádření se značně liší od slov Merkelové i většiny špičkových politiků spolkové republiky, kteří sice mají pochopení pro protesty v Chemnitzu, tvrdě ale odsoudili výtržnosti, které je doprovodily, a především útoky na přistěhovalce. Nejmenší kritiku vůči demonstrantům, mezi nimiž byla i řada pravicových extremistů, z nichž někteří hajlovali, vyjadřují zástupci protestní Alternativy pro Německo (AfD).

Jako osobnost Zeman Merkelovou ocenil

Český prezident ve čtvrtek ovšem Merkelovou také ocenil, když o ní hovořil jako o osobnosti, jakých je v Evropě poměrně málo. „A Angela Merkelová, ať si o ní myslíme cokoli, je bezesporu výrazná osobnost," poznamenal Zeman s dovětkem, že „přežila několik pokusů“ o sesazení. „Kdyby nahradila Jeana-Claudea Junckera (v čele Evropské komise), já bych se ani nezlobil,“ řekl prezident.

S šéfkou německé vlády, k jejíž migrační politice je velmi kritický, se český prezident má sejít při návštěvě Německa mezi 19. a 21. zářím. Očekává, že spolu budou jednat mimo jiné o energetice nebo obchodních sporech Evropské unie a Spojených států. Kontroverzní téma Benešových dekretů, na jejichž základě byli po druhé světové válce sudetští Němci v Československu zbaveni občanství i majetku, podle svých slov Zeman sám zřejmě neotevře.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa