Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zatykač na migranta, který měl vraždit u českých hranic, „propálil“ úředník

Autor: ČTK, kal - 
30. srpna 2018
19:15

Zatykač na jednoho z mužů podezřelých z vraždy Němce (†35) v Chemnitzu (Saské Kamenici) pravicovým uskupením poslal zaměstnanec drážďanské justice. Přiznal se k tomu deníku Bild. Saské ministerstvo spravedlnosti muže postavilo mimo službu.

Zatykač tento týden na internetu zveřejnili mimo jiné zakladatel protiimigrační Pegidy Lutz Bachmann, okresní sdružení protestní Alternativy pro Německo (AfD) nebo hnutí Pro Chemnitz, které ve městě organizuje demonstrace. Saské úřady přitom nebyly schopné vysvětlit, jak se neveřejný dokument mohl dostat do rukou pravicových organizací.

Vše se vyjasnilo až ve čtvrtek, kdy se justiční úředník Daniel Zabel (39) přiznal, že zatykač vyfotografoval a snímek poslal mimo jiné hnutí Pro Chemnitz. Chtěl prý, aby vyšla najevo pravda. Nebyl si ale podle svého vyjádření vědom toho, že by se mohl dopustit trestného činu.

Zatykač na údajné vrahy 35letého Němce v Chemnitzu, který na internetu zveřejnily krajně pravicové skupiny. Zatykač na údajné vrahy 35letého Němce v Chemnitzu, který na internetu zveřejnily krajně pravicové skupiny. | reprofoto Twitter

Ve zveřejněném dokumentu, který byl na internetu rychle mnohokrát sdílen, byla uvedena jména dvojice podezřelých mužů z Iráku a Sýrie, svědků i příslušné soudkyně. Také v něm nechyběly podrobnosti o činu.

O případném dalším postihu úředníka rozhodne saské ministerstvo spravedlnosti poté, až skončí jeho vyšetřování. Někteří odborníci ale už teď počítají s tím, že bude muset z justice odejít.