Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Demonstrace proti migrantům u českých hranic: Radikálové získali tajný dokument

Autor: ČTK, Mii - 
29. srpna 2018
10:50

Další problém související s napjatou situací v Chemnitzu (Saské Kamenici) nedaleko českých hranic musí řešit saské úřady. Krajně pravicové skupiny se dostaly k zatykači na jednoho z mužů podezřelých ze zavraždění 35letého Němce a ten zveřejnily na internetu. Úřady nedokáží vysvětlit, kde skupiny dokument získaly. Nedělní vražda vyvolala v podkrušnohorském městě rozsáhlé demonstrace.

Zatykač, který je podle všeho autentický, na internetu zveřejnili mimo jiné zakladatel protiimigrační Pegidy Lutz Bachmann, okresní sdružení protestní Alternativy pro Německo (AfD) nebo hnutí Pro Chemnitz, které ve městě organizuje demonstrace.

V dokumentu jsou uvedena jména dvojice podezřelých mužů z Iráku a Sýrie, svědků i příslušné soudkyně. Také jsou v něm podrobnosti o činu. Jak se zástupci pravice k zatykači dostali, není jasné. Tvrdí, že jim ho někdo „zprostředkoval“. K dispozici ho měli přinejmenším státní zastupitelství, soud, policie a obhájci.

Zatykač na údajné vrahy 35letého Němce v Chemnitzu, který na internetu zveřejnily krajně pravicové skupiny Zatykač na údajné vrahy 35letého Němce v Chemnitzu, který na internetu zveřejnily krajně pravicové skupiny | reprofoto Twitter

Saské úřady kvůli tomu čelí na sociálních sítích tvrdé kritice. „Jak je možné, že (hnutí) Pro Chemnitz někdo přihraje zatykače? A kdo? Je moje spolková země už banánovou republikou?“ ptal se na Twitteru jistý Benjamin Göhler. Saské ministerstvo vnitra mu odpovědělo, že o případu informovalo ministerstvo spravedlnosti. „Odkud ty obrázky pocházejí, je pro nás v tuto chvíli nepochopitelné,“ podotklo také ministerstvo vnitra.

Shovívavost k extremistům

Úřady spolkové země sousedící s Českem jsou často terčem kritiky kvůli údajné náklonnosti nebo alespoň shovívavosti k pravicovým radikálům. Vedle dění v Chemnitzu, kde část radikálů napadala přistěhovalce a policie tomu nedokázala zabránit, šlo v poslední době především o postup policistů na demonstraci v Drážďanech proti kancléřce Angele Merkelové (CDU).

Na ní policie 45 minut nenechala pracovat štáb veřejnoprávní televize ZDF, když opakovaně kontrolovala jeho dokumenty. Později se navíc ukázalo, že demonstrant, na jehož popud tak učinila, je zaměstnancem saského zemského kriminálního úřadu (LKA).