Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za českými hranicemi přituhuje: Migranti se v Německu bojí chodit na ulici, útoků přibývá

Autor: ČTK - 
30. srpna 2018
10:55

Situace v Chemnitzu (Saské Kamenici) dospěla tak daleko, že se někteří přistěhovalci nyní bojí chodit do centra města. Důvodem jsou útoky na neněmecky vypadající osoby z neděle a pondělí. ČTK to ve čtvrtek řekl André Löscher z organizace RAA Sachsen pomáhající obětem pravicového násilí. Takovou situaci podle svých slov ještě v podkrušnohorském městě nezažil. Napětí se přesouvá i do dalších částí Německa. Neznámí pachatelé ve středu večer ve Wismaru na severovýchodě slovně napadli a následně zbili dvacetiletého přistěhovalce. Mladík, který podle svých slov pochází ze Sýrie, musel být po útoku převezen k ošetření do nemocnice.

„Právě tak působí pravicové násilí – celá skupina lidí je jím zastrašena a znejistěna,“ říká o dopadu napjaté situace ve čtvrtmilionovém městě na část přistěhovalců Löscher. „Atmosféra a obrázky z neděle a pondělí ještě působí,“ míní. „Lidé, s nimiž už dlouho pracujeme, nám říkají, že třeba jejich známí teď zvažují, jestli vůbec mohou jít do centra, a raději si řeknou, že se tomu teď vyhnou,“ líčí Löscher.

Muž, který pro neziskovou organizaci pracuje už deset let, podobnou situaci ve městě ležícím nedaleko českých hranic nepamatuje. „V Chemnitzu byly i dříve ojedinělé útoky, ale nikdy nic takovéhoto rozměru. To je něco nového, s jakou nenávistí tam ti lidé vystupovali,“ hovoří o nedělních a pondělních demonstracích, které přišly po vraždě pětatřicetiletého Němce, z níž jsou podezřelí dva mladíci ze Sýrie a Iráku.

Kvůli řadě napadení, jejichž oběťmi se stali třeba občané Bulharska, Sýrie, Afghánistánu, ale i Německa, vydala dokonce i sama organizace RAA Sachsen v pondělí varování migrantům, aby se raději vyhnuli centru města. Zatím další takové nechystá, i když upozorňuje, že problémy mohou přijít jak při dnešní, tak při sobotní demonstraci pravicových uskupení. Změnit současnou atmosféru nemusí být podle Löschera vůbec jednoduché. 

Zatím neznámí pachatelé zbili ve středu večer mladého migranta ze Sýrie, informuje agentura DPA. Všichni tři útočníci podle napadeného mluvili německy.

Mladého imigranta ve Wismaru, přístavním městě ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko, podle policie skupina tří mužů nejprve častovala xenofobními urážkami. Jeden z útočníků jej následně udeřil železným řetězem do ramen a hrudníku, zbylí dva mladíka napadli pěstmi. Když napadený upadl na zem, kopali do něj, uvedla policie. Útočníci posléze utekli a policie po nich pátrá.

Mladík, který policii sdělil, že pochází ze Sýrie, utrpěl pohmožděniny v obličeji a na horní části těla a zlomeninu nosní kosti. Po ambulantním ošetření v nemocnici byl propuštěn.