Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš v Itálii citoval Komenského. Experti výrok o migraci marně hledají

Autor: Mii - 
29. srpna 2018
17:45

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý zaletěl do Itálie hájit protiimigrační politiku české vlády. Jako argument, proč uprchlíky nepřijímat, tam mimo jiné použil údajný výrok Jana Amose Komenského o tom, jak řešením migrace není přesidlování národů, ale jejich vzdělávání. Jenže učitel národů podle odborníků nikdy nic podobného neřekl, všiml si web Aktuálně.cz. Premiér podle nich účelově smíchal několik jeho myšlenek, které byly platné v 17. století a nyní postrádají kontext. Prezident Miloš Zeman zas v minulosti tvrdil, že novinář Ferdinand Peroutka napsal článek Hitler je gentleman.

„Jan Amos Komenský říkal, že řešení migrace není přesidlování národů, ale jejich vzdělání. Pokud budou lidé vzdělaní, tak zůstanou doma a nebudou chtít jinam do Evropy,“ řekl Babiš  při své návštěvě Itálie. Chtěl tím tamním zástupcům říct, že migrantům by se mělo pomáhat v jejich domovině, protože pak se nebudou chtít nikam přesidlovat.

Komenský ale nikdy nic podobného podle expertů neřekl. Výrok se neslučuje dokonce ani s jeho myšlenkami, říká odborník na Komenského Vladimír Urbánek z Filosofického ústavu Akademie věd ČR. Jedním z důvodů je, že moravský rodák, jehož myšlenky se staly základem moderní vzdělanosti, byl hluboce věřící a sám se stal migrantem, takže by pomoc nezavrhoval.

„Takovýto citát u Komenského nenajdete. Ze strany pana premiéra jde o velkou zkratku, v níž jsou použity některé motivy z díla Komenského, které jsou však vytržené z kontextu,“ řekl Urbánek pro Aktuálně.cz. Komenský sice preferoval, ať se věci nehýbají, ale to platilo jen v mírových podmínkách. „Komenský řeší rozvrat řádu. Nevím, zda to někdo neporadil panu premiérovi na základě této myšlenky, kterou vytrhli z kontextu,“ dodal odborník.

Pokud by podle Urbánka všichni přistupovali k myšlenkám Komenského jako Babiš, všichni by v něm našli názor, se kterým se můžou identifikovat. Tak s nimi ale pracovat nelze. Hledat návody pro dnešní dobu ve výrocích ze 17. století je navíc podle Urbánka absurdní. Kontext té doby se zcela lišil.

Komenský byl migrant, pomoc by neodsuzoval, míní expert

S citátem, který Babiš přisoudil Komenskému, nesouhlasí také odborník na filozofii 17. století Ondřej Švec z Ústavu filozofie a religionistiky Filozofické fakulty Karlovy univerzity. „Jde o dva motivy, které jsou naprosto násilně spojeny, a navíc vytržené z kontextu. Co říkal Komenský, je velmi odlišné od způsobu, kterým se premiér Babiš snažil odůvodnit nějaký nacionalismus, který jenom chrání hranice, přes něž by neměl přejít nějaký migrant. Může to znamenat, že lidé by se neměli vyhánět kvůli náboženskému přesvědčení, což je případ Komenského,“ uvedl Švec.

Evropa se v 17. století potýkala s několika migračními vlnami. Komenský se jich nepřímo účastnil – kvůli tomu, že nebyl katolíkem, opustil české země. Navštívil proto Nizozemsko, Polsko, Švédsko a další státy. Během té doby využíval od různých zemí finanční prostředky na pomoc náboženským uprchlíkům. „Tohle všechno odporuje smyslu, který výroku přidělil Babiš,“ zmínil odborník.

cezar8 ( 30. srpna 2018 16:50 )

Zda byly platné v 17. století a zda nyní postrádají kontext to je vedlejší, hlavní je ta myšlenka, která je bezpochyby správná.....

auslak ( 29. srpna 2018 23:22 )

ČT a další některá média by o něm uváděla každou hodinu zvláštní zprávy

iFender ( 29. srpna 2018 20:56 )

Komensky byl take emigrant to souhlasi,ale velice vzdelany ,slusny clovek.Nesrovnavejte tu "barbarskou zver" s vystehovalci z Evropy.Velke procento neumi ani cist ani psat a to ma byt obohaceni?

willi48 ( 29. srpna 2018 18:07 )

Co to zase vy, ničemní novináři, blábolíte !!!! Když naše slunce jasné, velký guru, Bureš řekl, že to Komenský řekl, tak o tom nepřemýšlejte, jen nadšeně přizvukujte a jásejte, jak je náš udavač, zloděj a podvodník Bureš sečtělý a tudíž moudrý. Ještě se máte hodně co učit, bando jedna novinářská.

amaliana ( 29. srpna 2018 18:01 )

nene to je článek hned vedle toho Peroutkova, kamarádi si četli spolu na záchodě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa