Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Češi žádného uprchlíka nechtějí.“ Babiš tvrdí, že to Italovi Contemu vysvětlil

Autor: zst, ČTK - 
28. srpna 2018
15:40

Migrace je hlavním tématem úterní pracovní cesty premiéra Andreje Babiše (ANO) do Itálie a na Maltu. Nejdřív se sešel s italským premiérem Giuseppem Contem, kterému znovu řekl, že Češi si nevezmou ani jednoho migranta. Conte to prý podle šéfa české vlády chápe, nad způsobem přerozdělení běženců ale společnou řeč nenašli. O otázce možného italského veta evropského rozpočtu se prý státníci vůbec nebavili. Blesk Zprávy sledují Babišovu misi přímo z místa.

V Římě ministerský předseda navštívil ještě velitelství námořních sil EU. Na základně operace Sophia se premiér podle svých slov dozvěděl například to, že pašeráci inkasují od migrantů dva až pět tisíc dolarů (44 až 110 tisíc korun) za cestu přes Středozemní moře.

Z Itálie český premiér odletěl na Maltu na schůzku s předsedou tamní vlády. S Josephem Muscatem chce hovořit o ochraně vnějších hranic či prevenci ilegální migrace.

Na návštěvu Itálie pozval Babiše Conte v otevřeném dopise v červenci poté, co český premiér odmítl italskou žádost o pomoc s 450 migranty zachráněnými z rybářské lodi ve Středozemním moři. Babiš tehdy odmítnutí zdůvodnil tím, že EU musí vyslat signál, že nelegální migrace je nepřípustná a přijímání dalších lidí problém jen zhoršuje.

Babiš: Přijetí migranta je symbol

Babiš také v pondělí na poradě s velvyslanci znovu zdůraznil, že odmítá přerozdělovací mechanismus. „Pokud mluvím o tom, že nechci přijmout ani jednoho migranta, tak to je určitý symbol,“ řekl.

Po setkání s prezidentem Zemanem také připustil, že chce vědět, zda jsou peníze posílané na pomoc státům na hranicích EU využívány účelně. Česko přitom dlouhodobě čelí kritice, že není s nejvíce postiženými státy v rámci migrace solidární.

marmat ( 28. srpna 2018 23:03 )

TO JE PECKA ROKU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

marmat ( 28. srpna 2018 22:38 )

Děti "a blbískové" nemaj diskutovat...poznamená je to na celý život...guláš v hlavičce je velký!

marmat ( 28. srpna 2018 22:36 )

Nevyhrožujte...připomínáte pak moc Kalouska, Bartoška a Farského....NEBO je to BINGO ???

marmat ( 28. srpna 2018 22:29 )

KOLIK VÁM JE "a blbýjsi" ???

marmat ( 28. srpna 2018 22:27 )

MÁM Z vás konečně radost...Jste už tak grogy ZDENKKU, že Vás necháme jenom tiše exhibovat...Připomínáte sršně politého Biolitem -sorry jako- trollí koneřná!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa