Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Česká závist, striptýz a šmírování. Senátoři ženou střet zájmů k Ústavnímu soudu

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
18. července 2018
15:30

Když vám někdo chce koukat do kuchyně či ložnice, máte právo vědět, o koho se jedná. S těmito argumenty předstoupili navrhovatelé ústavní stížnosti na novelizovaný zákon o střetu zájmů ve středu v Senátu před novináře. A řeč byla o svlékání komunálních politiků do naha, majetkovém striptýzu či voyerství. 

Zákon o střetu zájmů jim přijde přehnaně přísný a s chybami. Senátoři by chtěli úlevy pro komunální politiky. Jak ty uvolněné, kteří by měli vědět, kdo se o jejich majetkové poměry zajímá, tak ty neuvolněné, kteří by se neměli „obnažovat“ v takovém rozsahu.

Tvrdí, že za své funkce neberou horentní sumy, pokud dostávají vůbec něco. A navíc prý trpí jejich právo na soukromí. Jenže u poslanců s novelou zákona senátoři narazili, a tak ženou celou věc k Ústavnímu soudu. Stížnost iniciovali senátoři z klubu Starostů a nezávislých, kteří chtějí zrušit některé části zákona.

Velké problémy v malých obcích

Místopředseda Senátu Jiří Šesták (Hnutí Občané pro Budějovice) uvedl, že Česko má přibližně 80 tisíc občanů ve funkcích v obecních zastupitelstvech. A že se při setkávání s nimi potkává s rozšířeným názorem, že zákon o střetu zájmů ohrožuje fungování v zastupitelstvech především v malých obcích. Kvůli tomu, že uvolnění, ale i neuvolnění komunální politici musí podstupovat majetkový „striptýz“ a neví, kdo všechno se na jejich poměry zrovna dívá. „Na malých obcích je to zásadní problém,“ upozorňuje Šesták.

Podle Šestáka ohrožuje zákon fungování místních zastupitelstev pro hrozící nedostatečný zájem občanů o komunální politiku. Což je zvlášť aktuální právě před říjnovými komunálními volbami. „Nutnost se svléci do naha, nutnost přiznat majetek na malých obcích je pro ně takovým limitem, že se odmítají účastnit volebního klání,“ podotkl Šesták.

Šesták: Hrozí závist a pomluvy

Blesk Zprávám řekl, že to, že jsou lidi v malých obcích nuceni přiznávat majetek, vnímá jako škodlivé - u placených politiků je to naopak v pořádku. „Nedostatek anonymity může nastartovat závist, pomluvy. Ti lidé se toho bojí a při rozhodování, jestli jít sloužit své obci, a nebo ne, je to kritérium, které je pro ně zásadní,“ uvedl Šesták.

Podle návrhu senátorů nemá být přístup k těmto informacím anonymní, ale pouze po schválení individuálních žádostí. Senátor a starosta Chrastavy Michael Canov apeloval, že musí platit nejen povinnosti, ale i práva volených představitelů, kteří mnohdy dělají svoji práci za „hubičku“, ale nemají právo vědět, kdo se na jejich přiznání dívá a kdo je pozoruje. „Když už musí dělat majetkový striptýz, aby věděli, kteří voyeuři se na ně dívají,“ říká.

Polčák: Lidi drtí byrokracie

Stanislav Polčák (STAN), advokát, europoslanec a předseda Sdružení místních samospráv, míní, že zákon porušuje právo na ochranu soukromí. „Pokud je zaručeno každému občanovi právo na ochranu soukromí, tak je skutečně s podivem, že může zákon přikázat, aby citlivá soukromá data, osobní údaje, visely komukoli volně přístupné na portálu ministerstva spravedlnosti,“ prohlásil. Pokud se mi někdo chce dívat do kuchyně nebo ložnice, mám právo vědět, o koho se jedná, přidal Polčák přirovnání.

Zasaženo je podle něj právo být volen i právo na samosprávu. Lidé jsou dle něj „drceni byrokratickými pravidly“. Podání stížnosti očekává „do týdne“. Ví zároveň prý o stovkách zastupitelů, kteří kvůli nutnosti „majetkového striptýzu“ znovu kandidovat nebudou.

Podpis od šesti desítek senátorů

Ke stížnosti se připojila i řada členů ze senátorského klubu ODS, potvrdil další z místopředsedů Senátu Jaroslav Kubera (ODS). „17 podpisů jsme získali a myslím si, že to je napříč politickým spektrem. Najdeme zájem či podporu jak u sociální demokracie, tak na druhé straně u ODS,“ potvrdil pro Blesk Zprávy Šesták.

Obává se však, že po zamítnutí Poslaneckou sněmovnou, která pozměňovací návrh senátorů smetla ze stolu, se stížnost nestihne probrat do voleb. „Je možné, že se to do komunálních voleb neprojedná, ale je to signál komunálním politikům v malých městech, že na ně část parlamentu myslí,“ dodal. Celkově pak stížnost podpořilo na 60 senátorů.

 

agfor ( 18. července 2018 17:30 )

Proč postavit domov důchodců pro 50 lidí, kteří celý život poctivě pracovali, když si za stejný peníze může žít senátor jako prase v žitě.

bibijana ( 18. července 2018 16:24 )

Senátoři, k senátorským volbám šlo jenom asi 20 procent hloupých voličů. Většina národa vám dala jasně najevo, jak je senát zbytečný. Tady je důkaz.Zabýváte se kravinama, místo aby se řešily závažné společenské problémy - týrání zvířat, migranti. Navíc, vaše slova, návrhy apod., nemají hodnotu zákona. Jste tam k ničemu, jenom ujídáte pořádnou porci ze státního rozpočtu. Nebýt vykutálených trafikantů - senátorů, kolik už mohlo být penziónů a domovů pro důchodce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa