Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stížnost na nečinnost Zemana u Ústavního soudu šla k ledu. Šéf NG ji stáhnul

Autor: ČTK, Mii - 
6. března 2018
14:55

Ředitel Národní galerie Jiří Fajt společně s Karlovou univerzitou vzal zpět stížnost na prezidenta Miloše Zemana, kterou podal k Ústavnímu soudu kvůli tomu, že ho Zeman nejmenoval profesorem. Ústavní soud tak zastavil řízení, vyplývá ze soudní databáze. Na vývoj případu upozornila Česká televize.

Fajt se na Ústavní soud obrátil loni v listopadu. V únoru soud obdržel podání o vzetí stížnosti zpět, a proto řízení zastavil. Rozhodnutí učinil v plénu.

Prezident nepodepsal Fajtův jmenovací dekret na jaře 2015 společně s dekretem pro fyzika Ivana Ošťádala a politologa Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické. Zeman to zdůvodnil vážnými prohřešky akademiků z minulosti.

V případě kunsthistorika Fajta prezident argumentoval jeho údajnou žádostí, aby mu banka prostřednictvím sponzorského daru poskytla doplatek k platu ředitele galerie. „Já tuto žádost považuji za nepřímou žádost o úplatek a odmítám jmenovat vysokoškolským profesorem toho, kdo požádal o úplatek,“ řekl před časem Zeman. Fajt označil Zemanovy argumenty za nepravdivé a manipulativní. Prezident se podle něj chová nepřípustně svévolně.

Fajt a Univerzita Karlova podali na prezidenta žalobu na ochranu proti nečinnosti, avšak neuspěli. Stejně dopadli s následnou kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu. Proto se loni v listopadu obrátili na Ústavní soud.

Fyzik Ošťádal zatím neuspěl

S obdobnou stížností už loni na konci roku neuspěl u Ústavního soudu fyzik Ivan Ošťádal, jehož stížnost soud zamítl. Odůvodnil to tím, že Zeman nezůstal nečinný, protože dal své rozhodnutí najevo v dopise tehdejší ministryni školství Kateřině Valachové.

Soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček tehdy uvedl, že rozhodnutí o nejmenování profesorem je přezkoumatelné ve správním soudnictví, ale je nutné zvolit správný typ žaloby. Sporem Ošťádala a Zemana se bude zabývat pražský městský soud po rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Pražský soud dříve Ošťádalovu žalobu odmítl jako opožděnou.

Proti nečinnosti hlavy státu se chtěl soudně bránit i třetí z nejmenovaných akademiků, politolog Eichler. Žalobu podanou k pražskému městskému soudu ale už dříve stáhl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi