Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zrušení protikuřáckého zákona neprošlo. Rychetský: Neporušuje nepřípustně naše práva

Autor: ČTK - 
18. dubna 2018
15:40

Úplný zákaz kouření v restauracích nadále platí. Ústavní soud ale udělal v protikuřáckém zákoně jiné dílčí škrty. Zákon zkoumal z podnětu senátorů. Zákaz kouření v hospodách podle soudu není nepřípustným zásahem do práv lidí, Pavel Rychetský uvedl, že však nejde o jediné či nejlepší možné řešení.

Úplný zákaz kouření v restauracích podpořil ve středu svým vyhlášením Ústavní soud (ÚS), který provedl v protikuřáckém zákoně pouze drobné změny. Zrušil zákaz pít alkohol u činností, při nichž by pak člověk mohl ohrozit sebe sama. Ustanovení dopadalo na kohokoliv i při rutinních činnostech.

Jen drobné změny

ÚS také zúžil zákaz prodeje tabáku a alkoholu na akce určené výhradně pro děti. Dosud se zákaz týkal také akcí určených převážně pro děti. Slovo převážně soud ze zákona vypustil.

Protikuřácký zákon soud zkoumal z podnětu senátorů víc než rok. Kromě úplného zákazu kouření v restauracích ponechal v platnosti zákaz prodeje alkoholu v automatech a zákaz podávání a prodeje alkoholu lidem, u nichž lze předpokládat, že ho vypijí a budou řídit auto nebo vykonávat jinou rizikovou činnost ohrožující zdraví a majetek.

„Skupina 20 senátorů navrhla celkem zrušení sedmi pasáží,“ podotkl dnes předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Plénum Ústavního soudu po velmi náročném projednávání bez konání veřejného jednání, které nepovažovalo za nezbytné, rozhodlo pouze částečně derogačním výrokem,“ upozornil.

Zákaz nejde proti provozovatelům

Soud nevyhověl ani návrhu na zrušení paragrafů, podle kterých přepravu a lékařské vyšetření nezletilých pod vlivem alkoholu hradí zákonný zástupce.

„Nejrozsáhlejší a současně nejdiskutovanější byl přirozeně návrh na zrušení zákazu - a to úplného zákazu - kouření v prostorách stravovacích služeb. Zdůrazňuji, že toto ustanovení nesměřuje vůči provozovatelům těchto prostor, nýbrž pouze vůči těm návštěvníkům těchto prostor, kteří se zde zdržují a těm zakazuje kouření v těchto prostorách. V této problematice provedl Ústavní soud rozsáhlou argumentaci opírající se nejen o vlastní ústavní pořádek, ale i o mezinárodní úmluvy,“ podotkl Rychetský.

Ústavní soud neshledal ustanovení v rozporu s ústavním pořádkem, a proto jej nezrušil, četl Rychetský z odůvodnění. „Skutečnost, že zvolené řešení obstálo, neznamená, že není k dispozici jiné řešení, které by při stejném standardu ochrany zdraví šetrněji zasahovalo i do práv těch, kteří chtějí kouřit,“ dodal.

Ministr zdravotnictví rozhodnutí vítá

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) vítá rozhodnutí Ústavního soudu. Podle něj se potvrdilo, že zákaz kouření v restauracích není protiústavní. Zároveň ministr vyjádřil přesvědčení, že rozhodnutí soudu posílí jeho pozici při pátečním jednání Sněmovny, na němž by se poslanci měli zabývat návrhem na zmírnění protikuřáckého zákona. Vojtěch s takovým návrhem nesouhlasí.

„Já rozhodnutí naprosto vítám, protože dlouhodobě říkám, že ten zákaz není protiústavní. Ústavní soud se bezpochyby podíval do zahraničí, kde tyto zákazy jsou běžné,“ řekl Vojtěch novinářům ve Sněmovně. Podle něj by bylo podivné, kdyby zrovna v Česku byl zákaz kouření v restauracích vyhodnocen jako protiústavní, když v okolních státech ho právní řád připouští.

Ústavní soud část ustanovení zákona zrušil, podle ministra jsou to ale úpravy jen technického charakteru. „Já to vidím jako velmi kosmetické změny. To gros návrhu, tedy zrušení kouření ve vnitřních prostorech restaurací, v diskotékách, barech a podobně zůstává zachováno, a to je klíčové,“ řekl Vojtěch.

Ministr také očekává posílení své pozice při nadcházejícím jednání o zmírnění protikuřáckého zákona. „Určitě to je silná argumentace, protože argument odpůrců byl ten, že to je protiústavní, že to narušuje jejich právo na podnikání. Tady Ústavní soud jasně řekl, že to protiústavní není,“ řekl.

Na poslance chce při projednávání návrhu apelovat tím, že je příliš brzy na vyhodnocení dopadů zákona, protože je účinný teprve 11 měsíců. „Dejme tomu zákonu několik let čas,“ řekl. Ke kompromisu při jednání o zmírnění zákona připraven není. „Já si myslím, že ten zákon by měl být zachován tak, jak je,“ řekl. 

Video  První pátek platnosti protikuřáckého zákona: Lidé vylezli ven z barů, v Dlouhé ulici bylo plno.  - Jiří Beseda
Video se připravuje ...

diskutujici ( 18. dubna 2018 16:29 )

Ac nekurak, musim konstatovat, ze jsi tele. Snizeni hospitalizace? Hmmm.

milan1959 ( 18. dubna 2018 15:50 )

Plesku, proč není možná diskuze k Soukalové ?

beda88 ( 18. dubna 2018 14:40 )

zaplaťpánbůh, konečně něco rozumného. za 1. půlrok snížení hospitalizací a dle eet zvýšení tržeb. tak nevím o čem je řeč. vlastně vím. šizunkové dostali přes prsty

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa