Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Krčál chce na sliby ČSSD příští rok 10 miliard navíc. Ještě to ale sčítá

Autor: ČTK, Mii - 
16. července 2018
15:30

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) nechce žádat o navýšení rozpočtu pro letošní rok. S ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) řeší pouze přesuny uvnitř svého resortu. Příští rok nicméně o navýšení požádá, a to nejméně o deset miliard korun. Přesnou částku odmítl ale sdělit s tím, že požadavky ještě sčítá.

„K paní ministryni máme jít až za tři týdny, požadavky zatím nemám sečtené,“ řekl. Hlavními argumenty, se kterými finance osloví, bude, jak se v neděli dohodli ministři ČSSD, žádost o 4,5 miliardy na platy ve veřejné sféře, čtyři miliardy na zvýšení rodičovského příspěvku a miliardu na sociální služby.

Podle dřívějšího vyjádření Krčála chybí jeho resortu v návrhu rozpočtu na příští rok zhruba 13 miliard korun. Nároky, které v neděli vyslovil předseda ČSSD Jan Hamáček, jsou podle Krčála hlavní, může jich ale být víc. Formulovat souhrnný požadavek označil Krčál tři týdny před jednáním s ministerstvem financí za předčasné.

Nejbohatší ministerstvo

Krčál se resortu ujal po ministryni Jaroslavě Němcové (ANO) na konci června. S šéfkou financí Schillerovou chce nyní operativně projít některé rozpočtové ukazatele. Neplánuje podle svých slov žádat o finance navíc, pouze případně přesunout peníze uvnitř resortu.

Na vrub ministerstva práce a sociálních věcí jde tradičně téměř polovina výdajů státního rozpočtu. Podle schváleného návrhu rámce rozpočtu na příští rok by ministerstvo mělo získat přes 633 miliard korun. To je o 41,4 miliardy více ve srovnání se schváleným rozpočtem na letošní rok.

Vláda v návrhu, který musí Sněmovně předložit na konci září, například počítá se zvýšením základní výměry důchodů z devíti na deset procent průměrné mzdy a pro důchodce od 85 let se zvýšením důchodů o tisícikorunu. Plošnému navýšení mezd ve veřejném sektoru o deset procent, jak žádají odbory, se dřívější jednobarevný kabinet ANO bez důvěry bránil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 16. července 2018 17:34 )

Je to test Babiše...jak bude "rozhazovat", když mu tvrdili všichni, že si přízeˇ%n voličů kupuje a nemyslí na zadní kolečka....Nová snaha rozvrtat koalici jako vloni Sobotka ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa