Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš kvůli migrantům mluví o „cestě do pekel“. Rozohnil ho dopis z Itálie

Autor: ČTK, kal - 
15. července 2018
10:55

Česká republika dostala žádost italského premiéra, aby země Evropské unie pomohly se 450 migranty, kteří jsou na moři, uvedl na Twitteru premiér Andrej Babiš (ANO). Česko ale podle něj trvá na principu dobrovolnosti a žádné nepřijme, řekl. Přístup navíc označil za „cestu do pekel“, která nahrává jen pašerákům.

„Dostal jsem od premiéra Conteho spolu s ostatními premiéry EU kopii dopisu adresovanému předsedovi Evropské rady Tuskovi a Evropské komise Junckerovi, kde italský premiér žádá, aby se EU postarala o část ze 450 lidí, kteří jsou nyní na moři,“ zmínil Babiš a dodal: „Takový přístup je cesta do pekel.“

5069622:full:true:true

Jediným řešením migrační krize je podle českého premiéra australský model. „Tedy nedopustit vylodění migrantů v Evropě a vracet lodě, odkud vypluly. Musíme vyslat jasný signál, že nelegální migrace skončila a že Evropská unie je připravena nelegální migranty okamžitě vracet,“ uvedl Babiš na Twittteru.

Podle ministerského předsedy je potřeba pomáhat migrantům v zemích, odkud přicházejí, mimo hranice Evropy, aby se na cestu vůbec nevydávali. „Přijímat lidi není žádné řešení, naopak to ještě zvětšuje problém, který v Evropě máme,“ podtrhl Babiš.

Přibližně 450 lidí bylo na palubě rybářské lodi, odkud je převzala plavidla unijní agentury Frontex a italské finanční stráže. Na Conteho žádost již reagovaly Malta a Francie, které přislíbily, že přijmou po 50 lidech.

Video se připravuje ...
Další videa