Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vláda získala důvěru, opírá se o komunisty. Babišovi „ujely“ nervy

Autor: zst, ČTK, simao - 
12. července 2018
01:07

Politická nestabilita v Česku skončila. Druhá vláda Andreje Babiše dnes získala důvěru poslanců. Menšinový kabinet ANO a ČSSD se poprvé od roku 1989 opírá o hlasy komunistů. Ti ve vládě neusednou, budou ji ale tolerovat. Vláda získala podporu 105 poslanců, proti bylo 91 zákonodárců ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL, Pirátů a SPD. Babiše podpořil prezident Miloš Zeman. Dění ve Sněmovně jsme sledovali online. 

Vládní tým žádal podle Andreje Babiše (ANO) Sněmovnu o důvěru „pokorně“, během mnohahodinového jednání ale došlo na ostré střety a osobní invektivy. Ve Sněmovně chyběl exministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který s vládou nesouhlasí. Hlasovat pro kabinet mu prý nedovolilo svědomí. Z rodinných důvodů se omluvil Jiří Mašek (ANO). Oproti původním předpokladům se hlasování vůbec nezúčastnil Zdeněk Ondráček (KSČM).

Podpořit novou vládu ve Sněmovně vyrazil osobně i prezident Miloš Zeman. Poblahopřál předsedům ANO, ČSSD a KSČM, že se jim podařilo ukončit dlouhá vyjednávání. Poslanci TOP 09 odešli před jeho projevem ze sálu. Celý proslov najdete ZDE.

Před Sněmovnou se odpoledne sešli demonstranti a vydrželi až do večera, kdy před ně předstoupil premiér Babiš. Z davu na něj přilétly tři lahve. Babiš se následně Sněmovny ptal, kolik má Kalousek promile a označil ho za „zloděje zlodějského“.

Vláda však není kompletní, chybí v ní nadále ministr zahraničí. Tento resort spravuje ministr vnitra Jan Hamáček namísto odmítaného nominanta ČSSD Miroslava Pocheho. Andrej Babiš naopak již do úřadu uvedl nového ministra spravedlnosti Jana Kněžínka, který nahradil Taťánu Malou. Ta v úřadu vydržela pouhých 13 dní.

Hlasování o důvěře druhému Babišovu kabinetu
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
9:30
11. 7. 2018
!

Prezident Zeman dorazil do Sněmovny, bude ale pár minut trvat, než stane před poslanci.

9:29
11. 7. 2018

Pokud by na hlasování nedorazil ani Roman Sklenák z ČSSD, hlasy koalice by se ztenčily na 105. Stále by to ale vládě k důvěře stačilo. Nedá se předpokládat, že si Andrej Babiš s Janem Hamáčkem situaci předem nepohlídali.

9:27
11. 7. 2018

Pořad schůze na rozdíl od mimořádných schůzí poslanci odhlasovali, nikdo nebyl proti, někteří opoziční poslanci se ale zdrželi. Schůze je přerušena do příchodu prezidenta Zemana.

9:24
11. 7. 2018
!

Omluvenky poslali hned dva členové ČSSD: Milan Chovanec (osobní důvody) a Roman Sklenák (do 12 hodin ze zdravotních důvodů).

9:19
11. 7. 2018

Ve Sněmovně už je většina vlády i poslanců, zatím ale všichni v družných rozhovorech. Mezi nimi i nově jmenovaný ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Exministr Jurečka si přinesl transparent "Lidovci hlasují proti" s rudou hvězdou.

Poslanci hnutí ANO obklopili svého šéfa a premiéra Andreje Babiše. Ten jde žádat Poslaneckou sněmovnu už podruhé o důvěru pro svou vládu
8:55
11. 7. 2018

Poslanci se teprve pomalu scházejí. Oproti standardnímu začátku bude zahájení o 20 minut posunuto kvůli příjezdu prezidenta Zemana. Ten by měl na plénu vystoupit podle harmonogramu Hradu v 9:37.

8:50
11. 7. 2018

Chovancova neúčast by ale pohodlnou většinu nové vládní koalice ohrozit neměla. Ta disponuje hlasy ANO, ČSSD a KSČM, kterých je celkem 108. Z řad koalice ANO a ČSSD bude chybět i poslanec ANO Jiří Mašek. Omluvil se z celého tohoto týdne předpokládaného jednání dolní komory, tedy od pondělí do pátku, a to z rodinných důvodů. Mašek je podle informací z klubu ANO v Austrálii. Pobyt si prý kupoval zhruba před rokem, kdy ještě ani nevěděl, že se stane poslancem. Volby se konaly v říjnu.

08:29
11. 7. 2018

Dnešního jednání Sněmovny se nebude účastnit exministr vnitra a dnes řadový poslanec Milan Chovanec (ČSSD). Pro Blesk Zprávy řekl: "Včera na klubu jsem detailně řekl kolegům důvody, proč se dnešního hlasování o důvěře vlády nebudu účastnit."

08:17
11. 7. 2018

Andrej Babiš dnes ráno uvedl do úřadu nového ministra spravedlnosti Jana Kněžínka. Babiš podotkl, že Kněžínek může v čele ministerstva setrvat dlouho, "pokud se mu bude dařit". Uvedl také, že on sám se bude resortu věnovat více než v minulosti.

"Pan ministr je odborník, pracuje v resortu dlouho. Na úřadu vlády jsem s ním řešil veškeré legislativní věci a právní záležitosti, často i online, to znamená esemeskou a telefonáty. Bral jsem ho jako ve firmě, kde je nejdůležitější právník," řekl ke Kněžínkovi Babiš. "Ohledně působení pana ministra se ještě uvidí, jak to bude probíhat. Budu mu držet palce," konstatoval premiér. Kandidátů, kteří by funkci mohli vykonávat, je podle premiéra "strašně moc".

Andrej Babiš uvedl do úřadu nového ministra spravedlnosti Jana Kněžínka, dosavadního místopředsedu Legislativní rady vlády (11.7.2018) Andrej Babiš uvedl do úřadu nového ministra spravedlnosti Jana Kněžínka, dosavadního místopředsedu Legislativní rady vlády (11.7.2018)
08:10
10. 7. 2018
!

V 9:30 je naplánován příjezd prezidenta Miloše Zemana, který by měl svým vystoupením na půdě Sněmovny vládu podpořit.

08:05
11. 7. 2018

Kritika se snáší na premiéra Babiše nejen za opírání se o podporu komunistů, ale také za personální obsazení kabinetu, kterému chybí ministr zahraničí a včera krátce také ministr spravedlnosti. Resortu se měl ujmout dle svých původních slov sám trestně stíhaný premiér, nakonec ale na post narychlo nominoval Jana Kněžínka.

Lidovci dokonce označili vládu za nemravnou. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek přirovnal Babiše a prezidenta Miloše Zemana k postavám Pata a Mata, které si „něco matlají“. KDU-ČSL vládu nepodpoří kvůli toleranci komunistů i tomu, že je v ní Babiš, který je trestně stíhaný v případu dotace na farmu Čapí hnízdo. Podle šéfa poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška je Babiš jako Medvídek Pú - Čtěte ZDE.

Video  
Video se připravuje ...
07:55
11. 7. 2018

Předseda ODS Petr Fiala zase považuje charakter vlády za škodlivý. „ODS považuje text programového prohlášení vlády za všeobecný, v podstatných oblastech vágní a obecně zcela neuspokojivý,“ uvedl Fiala. Představil proto opoziční principy, které shrnují, jak se budou občanští demokraté k vládě chovat.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil řekl, že v posledních dnech přichází každý den nové důvody, proč vládě důvěru nedat. Vadí mu tolerance od komunistů či kauza kolem teď už bývalé ministryně spravedlnosti Taťány Malé (ANO) i dalších ministrů.

07:53
11. 7. 2018

Místopředseda STAN Vít Rakušan novinářům v úterý řekl, že komunisty přivádí k moci premiér Babiš kvůli své ambici být předsedou vlády. „Je to nepřekonatelná osobní ambice být premiérem a nedostatek demokratického cítění,“ vysvětlil, proč Babiš po loňských podzimních volbách nenašel jiné vládní uspořádání. Šéf poslanců STAN Jan Farský označil za jediné pozitivní, že ČR bude mít po středě zřejmě vládu s důvěrou.

Obraz současné vlády je podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše podobný kabinetu, který fungoval pod premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). „Chtěl bych připomenout výrok Andreje Babiše z dubna 2017, kdy jakoukoliv spolupráci s KSČM vyloučil,“ uvedl.

07:50
10. 7. 2018

Poprvé v novodobé historii samostatné České republiky se vláda bude opírat o hlasy komunistů, členy vlády ale zástupci KSČM přímo nebudou. V tolerační dohodě, uzavřené s ANO, se mimo jiné píše, že komunisté nevyvolají hlasování o nedůvěře. Podle slov jejich šéfa Vojtěcha Filipa se ale mohou připojit k iniciativě jiné strany.

Toleranční dohoda mezi ANO a KSČM: Komunisté nevyvolají hlasování o nedůvěře vládě
07:45
10. 7. 2018

Dobrý den, vítáme vás u online sledování dnešního dění ve Sněmovně. Na pořadu dne je od 9:00 jednání, které vyvrcholí hlasováním o důvěře vládě hnutí ANO a ČSSD podpořené 15 hlasy komunistů. Strany podepsaly koaliční smlouvu včera, stejně jako dohodu o toleranci.

Video  
Video se připravuje ...

marmat ( 13. července 2018 23:22 )

Jak se blížil konec schůze - viděli jste KONCENTRACI TOTÁLNÍ HYSTERIE u mnoha lidí, kteří to tolik nemívají...ex.ministr Jurečka (KDU ČSL) byl vzteky naprosto mimo... Od Pirátů neuvěřitelnou frackovitou drzost ......byla to přehlídka ZOUFALSTVÍ !

marmat ( 13. července 2018 21:21 )

opr:stenozáznam

marmat ( 13. července 2018 21:18 )

zdravím cezare- Na podraz NAPROSTO SKANDÁLNĚ a fakticky dojel v závěru schůze vlastním gólem pod tyč "mistr intrik" Kalousek. Media to nerozmazala !!!Premier vyheftovaný Stanjurou a Kalouskem se vrátil z ulice (kde všemu bord.lu přihlížela nečinná Policie)a držel v ruce sytnozáznam z r.2006 - žádost Kalouska o podporu KSČM v připravované vládě !!! Kalousek to obratem radikálně označil za další Babišovu lež !!! To neměl dělat....přihlásil se komunista Kováčik a potvrdil, že o tom Mirďa lže....!!!Čestný člověk by se vzdal na fleku všech funkcí .....

flora ( 13. července 2018 15:44 )

anna1234 , baví mě, jak ti co mají pěnu u pusu z toho, že komunisté jsou ve vládě klidně převzali jejich zatracované metody - tedy kádrování protivníka do třetího kolene . Přitom jim samotným začínají životopisy vždy až po r. 1989 !!!! A o nějakých příbuzných je úplně ticho po pěšině. Co asi tají a co v sobě chtějí přeřvat těmi útoky na druhé???????????

anna1234 ( 13. července 2018 11:00 )

.. on zřejmě tu zlostnou, zlou povahu zdědil po otci. Když řve Kalousek, říkám si, že je vzteklý, klepe se mu hlas. Ale když začne řvát Babiš, tak mi jde mráz po těle. wiki: "Vztahy Andreje Babiše s jeho otcem byly komplikovanější. Údajně byl přísný šéf, který prosazoval spartánskou výchovu. Podle tety z matčiny strany míval záchvaty agresivity a matka i oba synové (Andrej i bratr) kvůli tomu velmi trpěli."

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa