Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Politici ryjí do Babiše: Je jako Medvídek Pú. A nový ministr je pouhý úředník

Autor: Zuzana Štíchová - 
10. července 2018
12:59

Za poslední den se kolem ministerstva spravedlnosti točí už třetí jméno. Po rezignaci Taťány Malé měl resort převzít trestně stíhaný premiér Babiš. Ten nakonec řekl, že nechce poslouchat „blbé kecy“, a tak se mluví o právníku Janu Kněžínkovi, místopředsedovi Legislativní rady vlády. Ten by měl být dokonce podle informací Blesk Zpráv už v pondělí jmenován na Pražském hradě. Předseda vlády to kvůli rošádám ještě před hlasováním o důvěře, které bude ve středu, schytal nejen od opozice, ale i od koaličního partnera ČSSD.

Andrej Babiš je jako Medvídek Pú. Tak označil na tiskové konferenci před novináři premiéra a šéfa hnutí ANO předseda lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

„Vláda, která přijde žádat o důvěru, je nemravná. Den předem ani nevíme jména všech ministrů. Každý autor umí udělat i z toho nejneschopnějšího člověka hrdinu. Podívejte se například na Medvídka Pú. Marketingovým mágům hnutí ANO se to povedlo. Z Andreje Babiše takového Medvídka Pú vytvořili. Je to osoba, která nic nedokáže, ale nikdo se na ni nezlobí,“ rýpl si.

Nadšená není ani ODS, která Babišovu vládu varovala, že například v zahraničních otázkách podmíní svou podporu splněním některé z programových priorit. Mohlo by jít například o otázku zahraničních misí české armády. „Každý den, kdy bude u moci vláda Miloše Zemana, Andreje Babiše, Vojtěcha Filipa a Jana Hamáčka, bude špatný pro naši zemi. Budeme usilovat o její dřívější konec,“ řekl Fiala.

Pospíšil: Kněžínek je úředník, ne politik

Z řad TOP 09 nejčastěji znělo slovo absurdita v souvislosti s tím, že by ministerstvo spravedlnosti měl byť dočasně řídit trestně stíhaný premiér.

„Pan Kněžínek je úředník, není politik. Resort spravedlnosti potřebuje silného ministra s politickými zkušenostmi, který bude schopen vyjednat podporu pro důležité právní předpisy,“ řekl pro Blesk Zprávy exministr a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.Jiná jména komentovat nebudu,“ doplnil ke spekulacím kolem Jeronýma Tejce, bývalého poslance ČSSD, který už ale ze strany vystoupil.

ČSSD: Všichni jsou lepší než Malá

S koncem Taťány Malé se nepáral ani předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. „Je pro nás nepředstavitelné, aby resort spravedlnosti řídil člověk, byť premiér, který je trestně stíhaný. Kdyby na tom Andrej Babiš trval, našla by se část poslanců, kteří by zítra měli problém zvednout ruku,“ řekl k variantě, že by se do čela justice postavil sám Babiš.

Kdokoliv by byl lepším ministrem, než byla paní Taťána Malá. Pana Kněžínka znám, byl mým náměstkem, je to po odborné stránce kvalitní člověk, stejně jako Petr Mlsna nebo Jeroným Tejc. Nepochopil jsem, když pan premiér říkal, že pan Kněžínek bude dočasným ministrem... To je nesmysl. Jak to myslí s tou dočasností? To by nebylo standardní, ani slušné,“ ptal se pak v souvislosti s novým nominantem hnutí ANO.

Podle Chvojky by bylo ideální, kdyby byl nový ministr jmenován do hlasování o důvěře, tedy během úterý nebo středečního brzkého rána. To se podle informací Blesk Zpráv také stane. Na Pražském hradě se hledá termín, protože má prezident během úterního odpoledne jmenovat také soudce.

Komunisté ruce zvednou

Zatímco menší opoziční strany, včetně Okamurovy SPD, dle předpokladů oznámily, že vládu nepodpoří, komunisté názor ani po rošádách na ministerstvu spravedlnosti nezměnili. „Je tam jiný nominant, pan Babiš ho nepovede,“ řekl k problému na resortu spravedlnosti předseda poslanců Pavel Kováčik.

marmat ( 10. července 2018 21:35 )

OPOZICE z leknutí...zahřívat lavice, nemít zodpovědnost za ty prachy je sen každého Piráta!

marmat ( 10. července 2018 21:30 )

Bartošek s Medvídkem Pú !!! Ještě větší bl.ec, než jsme doufali !!! z Wikipedie: " Je kdykoliv ochoten pomoci ostatním v nesnázích (záchrana Prasátka při povodni) a občas mívá tak nečekané nápady, že překvapí i sám sebe." A nic"horšího" tam nenajdete !

marmat ( 10. července 2018 18:21 )

No a takoví Piráti jsou "opozice" taková hrubozrnná a jako/avantgardní a IN ! Ale zatím je to "dobře placená střídačka" s Kalouskem, Farským a Fialou....Bartoškem +Bělobrádkem. Je to halt parta "za všechny prachy" !!!

marmat ( 10. července 2018 18:17 )

ZOUFALÍ POLITICI PŘEDVÁDĚJÍ ZOUFALÉ ČINY !!! ale už dlouhých 9 měsíců, říkají si DEMO-BLOK a berou okolo 100.000,- Kč s prebendami. Závist je semele jako kafilérka.

marmat ( 10. července 2018 18:12 )

Ale néééééé ta plynová, co znáte z bytů !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa