Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš stvrdil pakt s ČSSD i KSČM. Podepsali koaliční smlouvu a dohodu o toleranci

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, pk, zst - 
10. července 2018
13:55

Andrej Babiš (ANO) dnes podepsal zásadní dohody pro podporu své nové vlády. A to jak koaliční smlouvu s ČSSD, tak i dohodu o podpoře s KSČM - tu ovšem za zavřenými dveřmi. Od opozice čelí výtkám, že komunisty přivádí zpět k moci.

Čelní představitelé hnutí ANO a ČSSD v úterý, den před hlasováním Sněmovny o důvěře pro jejich společnou vládu, podepsali koaliční smlouvu, která upravuje vnitřní fungování kabinetu. Za ČSSD ji podepsali předseda Jan Hamáček a předseda poslanců Jan Chvojka. Za hnutí ANO jejich protějšky - Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek.

Toleranční dohodu s ANO pak uzavřeli komunisté, které dokument zavazuje k tomu, aby podpořili kabinet při středečním hlasování o důvěře, ale také k tomu, že v budoucnu nevyvolali sněmovní hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Novináři směli být přítomni pouze podpisu koaliční smlouvy, nikoliv podpisu dohody o toleranci s KSČM. „Uzavíráme koalici s ČSSD,“ řekl k tomu stroze Babiš. 

Toleranční dohoda mezi ANO a KSČM: Komunisté nevyvolají hlasování o nedůvěře vládě Toleranční dohoda mezi ANO a KSČM: Komunisté nevyvolají hlasování o nedůvěře vládě | Archiv Blesku

S komunisty mají většinu

Kabinet ANO a ČSSD je menšinový, dohromady má ve dvousetčlenné dolní komoře jen 93 hlasů. Díky hlasům 15 komunistických poslanců ale má ve Sněmovně většinu.

Premiér Babiš minulý týden uvedl, že očekává, že pro vyslovení důvěry vládě budou hlasovat všichni poslanci ANO, ČSSD a KSČM. Poslanci jeho hnutí a sociální demokracie již smlouvu jednotlivě podepsali.

Šéfové ANO a KSČM toleranční dohodu podepsali v Poslanecké sněmovně kolem 13:30, později následoval podpis koaliční smlouvy ANO a ČSSD.

Přivádí komunisty k moci, kritizují Babiše

Opoziční poslanci dnes ve Sněmovně kritizovali, že premiér Babiš přivádí komunistickou stranu poprvé od roku 1989 k moci. Nabízely se podle nich i jiné alternativy vládního uspořádání, kterým však zabránila ambice Babiše, trestně stíhaného v případu dotace na farmu Čapí hnízdo, stát se premiérem.

Všechny subjekty s výjimkou ANO, ČSSD a KSČM deklarovaly, že budou hlasovat proti vládě. KSČM se v dohodě zavazuje podpořit vládu v hlasování o důvěře svými hlasy. Zároveň uvádí, že nevyvolá hlasování o vyslovení nedůvěry do konce mandátu kabinetu. „Je to otázka jen iniciace,“ zdůraznil šéf komunistů Filip. Připomněl, že dohoda obsahuje dohodovací řízení, které by mělo vést k řešení sporů. Pokud se řešení nenajde, dohoda zaniká. „KSČM může hlasovat pro vyslovení nedůvěry v případě, že nebude dohoda naplňována,“ uvedl.

Podepsali Babiš, Faltýnek, Filip a Kováčik

Vláda se v dokumentu zavazuje předkládat včas návrhy zákonů, které jsou součástí dohodnutých priorit s KSČM. Měla by je poslat do Sněmovny tak, aby bylo dost času je schválit i v Senátu nejpozději půl roku před koncem volebního období. Poslanci ANO mohou podle dohody hlasovat o poslaneckých návrzích KSČM podle svého uvážení. Dohodu podepsali za ANO premiér a šéf hnutí Babiš a předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek, komunisty při podpisu zastoupili Filip a předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 11. července 2018 08:49 )

To už si nikdo nepamatuje a navíc to pan Kalousek myslel jistě dobře

fotrpjotr ( 10. července 2018 19:35 )

Ty si ostuda Bohnické léčebny.

gabreta ( 10. července 2018 19:21 )

24.8.2006 "Kalousek je pro vládu KDU-ČSL s ČSSD tolerovanou komunisty" To jen pro připomenutí pro ty, kteří mají krátkou paměť, že když dva dělají totéž, není to asi totéž!!!!

Anifa ( 10. července 2018 18:00 )

Moc nerozumím tomu, co vlastně "demokratický blok" chce". Do vlády nikdo z nich nešel údajně kvůli Babišovi , který vyhrál volby . Nové volby by ale dopadly pro "demokraty" ještě hůře. Asi je nejlepší brát brát poslanecký plat za plkání o ničem , bez zodpovědnosti, pindat v mediích. O lidi vůbec nejde, vládu asi nepotřebujeme?

cocumysvole ( 10. července 2018 15:43 )

marmat: Již vzhůru psanci této země, již vzhůru všichni, jež hlad shnět! Slovem shnět je myšleno shnětení, tehy zhutnění, stmelení atd. Pochopil?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa