Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Reakce na vládu: Řetězová hladovka má vydržet až do vlády bez pomoci komunistů

Autor: ČTK, Mii - 
27. června 2018
13:07

Protesty proti jmenování druhé vlády premiéra Andreje Babiše (ANO), které proběhlo ve středu dopoledne, na sebe nenechaly dlouho čekat. V Turnově na Semilsku již skupina lidí ohlásila, že kvůli nespokojenosti se současnoou politickou situací drží hladovku. Každý z účastníků bude držet hladovku 24 hodin. Na začátku bylo zapojeno 15 lidí, teď už 50 a přibývají další. Svůj odpor podle očekávání silně projevili také zástupci opozice.

Prezident Zeman ve středu jmenoval na Pražském hradě druhou vládu premiéra Andreje Babiše (ANO). Stalo se tak osm měsíců po sněmovních volbách a pět měsíců po demisi menšinové vlády ANO. Menšinový kabinet ANO a ČSSD by měli ve Sněmovně podporovat komunisté, definitivně o tom rozhodnou o víkendu.

„Protestujeme tímto proti prezidentem republiky Milošem Zemanem jmenované nové vládě, v jejímž čele stojí předlistopadový člen KSČ a někdejší agent StB Andrej Babiš. Poprvé od listopadu 1989 vzniká vláda za přímé podpory komunistické strany, a to je pro nás absolutně nepřípustné,“ řekl Karel Šírek, iniciátor řetězové hladovky. Protestní akce bude podle něj ukončena až jmenováním nové vlády bez podpory komunistické strany.

Za zrůdnou symboliku považují účastníci protestu jmenování vlády právě 27. června. V Den památky obětí komunistického režimu, který připomíná den, kdy byli po zinscenovaném politickém procesu popraveni oběšením před 68 lety Milada Horáková, Jan Buchal, Oldřich Pecl a Záviš Kalandra. „Je to neúcta, hrubá urážka a poplivání památky všech obětí zločinného komunistického režimu,“ dodal Šírek.

Protestující budou denně zveřejňovat, kdo hladovku drží, a tím denně poukazovat na problém. „Kdyby to byl jeden člověk, tak se o něm napíše a za měsíc zemřel a hotovo. Takhle to můžeme vydržet velmi dlouho,“ dodal iniciátor protestu.

Ostuda a vrchol nevkusu

Nespokojenost s vládou již projevili na sociálních sítích i opoziční politici. Podle předsedy ODS Petra Fialy Babiš sliboval, že jeho vláda bude vládou odborníků, ale přitom je jen plná „podporovatelů Babiše a Zemana“. Současná reprezentace je tak špatnou zprávou pro Českou republiku. Zároveň avizoval, že ODS této vládě nevysloví důvěru.

Nesouhlasné stanovisko vyslovil také bývalý předseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek. I on upozornil na zvláštní shodu jmenování vlády s možnou podporou komunistů v Den památky obětí komunistického režimu. Prezidenta Miloše Zemana přirovnal ke Klementu Gottwaldovi, který „byl také bezskrupulózní opilec, myslící jen na sebe“. 

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil zmínil, že nejmenování kandidáta ČSSD a europoslance Miroslava Poche ministrem zahraničí ukazuje, že současnou vládu zájmy Česka v zahraničí nezajímají.

Poslanec Jan Lipavský (Piráti) napsal, že prezident Zeman nejmenováním Pocheho porušil ústavu. Přidal i odkaz na zmíněnou část ústavy. Neúspěšný prezidentský kandidát a bývalý diplomat Pavel Fischer pak doplnil, že bez ministra zahraničí bude prosazování jakýchkoli zájmů Česka těžké.

Prezidentský finalista Jiří Drahoš a expředseda Akademie věd ČR nakonec dodal, že současnou situaci vnímá jako vrchol nevkusu. 

Lidé se baví: Mohla být nová ePocha

Komentáře na sociálních sítích přibyly také od občanů. Nejčastějším tématem byla absence ministra zahraničí. Uživatel na Twitteru jimach například vtipkoval, že byť vláda jedná o podpoře komunistů, nejde o normalizaci, ale optimalizaci. Právě kvůli malému počtu ministrů.

Podobně vtipkoval politicko-satirický web Strach.cz. Podle něj byl českým ministrem zahraničí jmenován ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, čímž poukázal na neskrývaný vřelý vztah prezidenta Miloše Zemana směrem k východu.

Jiní občané projevovali pouze čistý nesouhlas s novou vládou. Pavel Jaroš polemizoval, zda není současná situace dostatečně špatná pro výjezd blanických rytířů. Kamil Roman zas uvažoval, zda se mu bude chtít ze služební cesty vrátit zpět do Česka.

Pepicek1953 ( 28. června 2018 15:50 )

zřejmě včera měli žrací raut a tak 24 hodin necpat něco do panděra v klidu vydrží a tak taková hladovka nic neřeší a proč nehladověli když se rozkrádalo OKD a podobné podniky

salto ( 28. června 2018 08:49 )

Musím tě opravit: těch howen je už jenom 99

flora ( 27. června 2018 22:12 )

řetězová hladovka, já se picnu Nejíst 24h doporučují běžně odborníci na pročištění střev. Hubnou do plavek, to je celé. Jsem na ně zvědavá o vánocích

salto ( 27. června 2018 19:29 )

Správně: nežrat a cvičit. Myslím si že to dopadne stejně, jako když jakási Asociace nabídla 1000 Romů k boji proti kůrovci. Národ se zasmál a tak nějak to potichu vyšumělo

begina ( 27. června 2018 17:08 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa