Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus slaví 77. narozeniny. Přijeli Zeman, Duka i Livia, průšviháře Rokytku vyvedli

Autor: Jakub Veinlich, simao - 
18. června 2018
15:33

Bývalý prezident Václav Klaus slaví 77. narozeniny. Na oslavu přijel i současný prezident Miloš Zeman. Exprezidentovi přišli pogratulovat také Jana Bobošíková, Alena Vitásková či Milan Knížák. A chybět nemohli ani Klausova manželka Livia či syn Václav mladší. Naopak Petr a Jana Nečasovi tentokrát chyběli. A bez pozvánky dorazil novinář Milan Rokytka, známý problémy ze Zemanova volebního štábu. Z Klausovy oslavy ho - údajně opilého - odvedli.

Oslava se koná jen den před Klausovými úterními 77. narozeninami. V Institutu Václava Klause, kterému se na pražské Hanspaulce přezdívá také „zámeček.“ Oslavu si nenechala ujít ani nyní již bývalá velvyslankyně na Slovensku a manželka oslavence Livia Klausová. Podle informací Blesk Zpráv dostalo pozvánku více než sto hostů.

Zeman o Klausovi: Václave, vypadáš dobře

Doprovázen hradní ochrankou přijel i prezident Miloš Zeman. „Pana prezidenta tady vítáme a já doufám, že ocenil, že přišel na jedno místo, kde není kontrolován žádnými rámy. Ten náš Institut je tady pořád ještě docela svobodné místo,“ usmíval se Klaus, když Zemana vítal.

Video  Proslov na oslavě Václava Klause  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Václave, svoboda se měří něčím úplně jiným, než rámy,“ oponoval Zeman a pokračoval: „Ale v každém případě jsem rád, že jsem tady, to za prvé a za druhé jsem ti přišel blahopřát k 77. narozeninám a vzpomněl jsem si na jednoho dobrého přítele, který říká, že lidský život se dělí do tří částí - část mládí, část dospělosti a část vypadáte dobře.“ Následně Zeman na Hanspaulce hlasitě zvolal: „Václave, vypadáš dobře!“ 

Ke své gratulaci však přidal i vážnější téma. To když se Zeman rozpovídal o Evropské unii a společných oponentech, kterým Zeman a Klaus musí společně čelit. Po oficialitách společně usedli pod jeden ze stanů a dali se do soukromého rozhovoru - zatímco si Zeman tradičně zapálil cigaretu.  

Klaus mladší přinesl jahody

Špalír gratulantů byl tradičně dlouhý. Popřát svému otci  přišel i exprezidentův syn Václav Klaus mladší, který přišel s přítelkyní Simonou a s sebou přinesli coby dar matematickou statistiku dělitelnosti sedmdesáti sedmi a čerstvě natrhané jahody.

Oslava Klausových 77. narozenin: Václav Klaus mladší přišel popřát otci Oslava Klausových 77. narozenin: Václav Klaus mladší přišel popřát otci | Foto Blesk - Jakub Poláček, Martin Přibyl

Z dalších aktivních poslanců ODS přišel se svou manželkou i Jan Skopeček. V zástupu gratulantů se objevil také bývalý poslanec ODS a poradce Václava Klause Boris Šťastný, pozvánku obdržel i někdejší šéf Národní galerie Milan Knížák, který přinesl dar ve žluté igelitce.

Rokytku vyvedli

Na Klausově zahradní oslavě se objevil i Milan Rokytka, který působil opile ve štábu Miloše Zemana během prezidentské volby, až pro něj nakonec musela přijet záchranka. Podle informací Blesk Zpráv však Rokytka tentokrát dorazil bez pozvánky a nakonec byl vyveden pryč. Údajně byl přitom již opilý.

Milana Rokytku, který měl potíže již ve štábu Miloše Zemana, vyvedli z narozeninové oslavy Václava Klause Milana Rokytku, který měl potíže již ve štábu Miloše Zemana, vyvedli z narozeninové oslavy Václava Klause | Foto Blesk - Jakub Poláček, Martin Přibyl, Reprofoto Seznam TV

Duka, Vitásková i Bobošíková

Mezi hosty se objevil třeba i někdejší účastník dnes již legendární lánské schůzky Michal Hašek (ČSSD), exposlanec Miroslav Macek, který přinesl knihu a přišel v doprovodu mladé manželky, či kardinál Dominik Duka, který přinesl publikaci o historii katedrály v Remeši. Do debaty se dal i s prezidentem Zemanem, který se občerstvoval řízečky z místního rautu i vepřovou kýtou.  

Oslava Klausových 77. narozenin: Raut Oslava Klausových 77. narozenin: Raut | Foto Blesk - Jakub Poláček, Martin Přibyl

Přišly také bývalá šéfka ERÚ Alena Vitásková či někdejší prezidentská kandidátka Jana Bobošíková. A nechyběl ani bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt, který je autorem hlavního daru pro svého bývalého šéfa. Václav Klaus od něj a dalších zaměstnanců Institutu dostane knihu o „zámečku“, ve kterém bývalý prezident úřaduje.

Oslava 77. narozenin Václava Klause 18. 6. 2018 Oslava 77. narozenin Václava Klause 18. 6. 2018 | Blesk - Jakub Poláček, Martin Přibyl

„V knize je popsaná historie zámečku, jsou v ní autentické fotografie z různých setkání prezidenta Václava Klause i řada historických fotografií, které zachycují podobu zámečku v minulosti, včetně starých budov, které už dnes nestojí,“ řekl k publikaci mluvčí Václava Klause Petr Macinka. 

Fotogalerie Václav Klaus slaví 77. narozeniny. Na Hanspaulku přijel i… 52 fotografií

Úvodního slova se chopil výkonný ředitel Institutu VK Jiří Weigl. „Hodně zdraví, štěstí, spokojenosti a sil do dalšího života,“ popřál Klausovi na závěr úvodního slova.

V zahradě institutu se koná ale jen první část oslav. Večer se gratulanti přesunou slavit k Úřadu vlády. Václav Klaus pozval všechny hosty také na Občanskou plovárnu na narozeninový jazzový koncert quarteta Emila Viklického.

Video  Klaus měl party i loni: Přišel Zeman, Nečasovi, Duka i Forejt  - Lukáš Červený, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

hu11 ( 19. června 2018 07:21 )

Nadlidi si žerou jako dobytek a normální lidi trpí hladem. To je ale nespravedlnost

snehulak ( 19. června 2018 06:56 )

Jen tys tam bengo chyběl. Oni nevěděli že ty jsi král těch potratů. Považ - oni tě ani neznají.

snehulak ( 19. června 2018 06:53 )

Fakt si myslíš, jedním z dalších nicků, navrácený zdenekkk, že to má jako ty?

tezza ( 19. června 2018 03:30 )

 Pinia, máte stopro pravdu, Havla jsem znal, hral jsem koncem 60tých a začátkem 70tych let v Praze tzv bigbít v jedné pražské kapele, byl to smradlavý, věčně ožralý, arogantní šmejd!

spania ( 19. června 2018 01:09 )

Škoda, že jsem nebyla přítomná, samá lepší společnost.Pane Klausi, všechno nejlepší a hodně zdraví k Vašim narozeninám a ať se daří

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa