Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zemanova milost opilému řidiči: Po Kajínkovi další případ, kdy porušil slib

Autor: ČTK, tl - 
1. března 2018
18:20

Prezident Miloš Zeman ve srovnání s předchozími prezidenty s milostmi hodně šetří. Dosud jich udělil devět včetně té čtvrteční, kterou dostal muž, co v autě opilý usmrtil svou manželkou a syna. Některé Zemanovy milosti však dříve vzbudily polemiku, šok pak znamenalo loni v květnu udělení milosti pro Jiřího Kajínka, který si odpykával doživotní trest za dvojnásobnou vraždu. 

Už před prvními prezidentskými volbami v roce 2013, které Zeman vyhrál, řekl, že nebude udělovat milosti v žádném hojném počtu, jak to dělali jeho předchůdci. Tehdy mimo jiné prohlásil, že tohoto kroku využije pouze u striktně humanitárních případů, kdy omilostněného ohrožuje jeho nemoc na životě, má domácí zázemí, které ho může přijmout, a současně se nedopustil závažného trestného činu.

Od té doby dosud udělil devět milostí. Z nich byly dosud kontroverzní hlavně dvě. V roce 2016 od podmínek, které si sám stanovil, odhlédl při omilostnění mladé ženy starající se ve vězení o dítě, které by po dosažení tří let muselo od matky.

Trest dostala žena za zpronevěru a nesplňovala podmínku, kterou prezident stanovil pro omilostnění, protože nebyla dlouhodobě nemocná. Vyhověl tím tehdy i žádosti papeže Františka ke konci Svatého roku milosrdenství.

Milost Kajínkovi těžko překoná nějaká další

Daleko větším šokem pak bylo prominutí zbytku trestu Jiřímu Kajínkovi, který si odpykával doživotní trest vězení za dvojnásobnou vraždu. I díky svým pokusům o útěk byl Kajínek dlouhou dobu široce medializovanou osobností, z vězením byl propuštěn po 23 letech strávených ve vězení. Později se Zeman vyjádřil, že další takovou milost by už neudělil.

A mezi milosti, která nesplňuje Zemanovy vlastní podmínky, patří i ta poslední – odsouzenému řidiči, který usmrtil v opilosti. Sám Hrad uvedl, že omilostněný sice nesplňuje podmínku závažného zdravotního stavu, avšak Zeman jeho další potrestání vnímá jako nadbytečné a kruté.

Agendu milostí už dříve převedl Zeman na ministerstvo spravedlnosti, které jednotlivé žádosti posuzuje a Hradu předkládá jen ty, jež splňují Zemanem stanovené podmínky. Aktuální milost udělil nad rámec obvyklého postupu, ministerstvo mu tuto žádost nepředávalo, sdělila na dotaz ČTK mluvčí úřadu Tereza Schejbalová.

V každém případě Zemanovi porevoluční předchůdci na Hradě Václav Havel a Václav Klaus rozdali individuálních milostí (nehledě na jejich plošné amnestie) podstatně víc. Mezi lety 1993 a 2013 udělili celkem 1659 milostí, ať už šlo o prominutí či změnu trestu nebo zastavení trestního stíhání.

A  pro úplnost, poslední komunistický prezident Gustáv Husák udělil jen v roce 1988 celkem 2028 milostí…

elis234 ( 17. března 2018 20:31 )

Ale to dítě nezůstalo úplně samo, starali se o něj jeho prarodiče, když byl otec ve vězení.

elis234 ( 17. března 2018 20:28 )

buban: No tak to je teda "trest", sedmiletý zákaz řízení... měl si to vězení odkroutit celý. Kdyby v opilosti zabil kohokoli jiného (a nebo třeba oba kluky), asi by mu to těžko takto prošlo...

elis234 ( 17. března 2018 20:19 )

Může mít výčitky po celý svůj život, ale taky nemusí... to nikdo neví. Já teda nesouhlasím s tím, aby byl omilostněn někdo, kdo se choval krajně nezodpovědně a jehož přičiněním došlo ke ztrátě životů...

elis234 ( 17. března 2018 20:13 )

Toho kluka měli v péči jeho prarodiče, dokud byl otec ve vězení. Takže se o něj měl kdo starat. S milostí nesouhlasím, měl si to hezky odkroutit. Choval se nezodpovědně a stejně dostal milost, to je fakt postavený na hlavu Mimochodem - kdyby při té nehodě zemřeli oba kluci a manželka zůstala naživu, taky by dostal milost, aby byl doma u své manželky? Asi těžko...

Jirvy ( 3. března 2018 19:04 )

Úplně souhlasim.Bohužel se zde vyjadřují i lidi,kteří si nevidí na špičku nosu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa