Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Nový způsob trestu smrti: V Oklahomě budou zločince popravovat plynem

Autor: var, ČTK - 
18. března 2018
20:20

Americký stát Oklahoma plánuje využívat nový způsob trestu smrti. Trestance chce usmrcovat inhalací plynného dusíku namísto smrtící injekce, pro kterou bylo obtížné shánět narkotika. Podle americké studie je proces umírání rychlejší a zdá se, že i bezbolestný, uvedl server CNN. 

Oklahoma je prvním americkým státem, který tuto metodu přijal. „Pokud není k dispozici smrtící injekce, poprava by se měla vykonat dusíkovou inhalací,“ sdělil nejvyšší státní zástupce Mike Hunter. „Zkoušíme, jaké jsou možnosti,“ dodal. 

V Oklahomě nebyla vykonána poprava od roku 2015. Trest smrti byl ve státě pozastaven v důsledku několika pochybení při popravách, včetně jednoho případů, kdy se odsouzený podle svědků po vpravení smrtící injekce svíjel na lůžku bolestí.

V současné chvíli je v Oklahomě 16 vězňů, kteří byli odsouzeni k trestu smrti a proti rozhodnutí se už nemohou odvolat, uvedla Hunterova mluvčí.

Oklahoma se snažila najít legálně dostupnou látku pro smrtící injekci. Dosud se používala kombinace anestetik, látky způsobující paralýzu a látky, která zastaví činnost srdce. Farmaceutické společnosti ale nechtěly dodávat tyto sloučeniny kvůli celosvětovým kampaním proti trestu smrti a také kvůli nedostatku narkotik, která se dají sehnat legálně.

Umírání je rychlejší a snad i bezbolestné

Podle Huntera se inhalace plynného dusíku užívá v zemích, kde došlo k legalizaci asistované sebevraždy. Podle studie Journal of Medical Ethic je proces umírání při použítí této metody rychlejší a zdá se, že i bezbolestný. Také inhalace eliminuje roli lékaře, který pomáhá u asistované sebevraždy.

Výzkum ukázal, že při inhalaci netečným plynem jedinci zažívají únavu, závrať, možná i bolest hlavy, ztrátu dechu a nakonec ztrátu vědomí,“ sdělil Hunter.

Od roku 1976 proběhlo v Oklahomě 112 poprav

Dusík je jeden z několika inertních (netečných) plynů, který může způsobit hypoxii, což je nedostatek kyslíku způsobující smrt. Dusík je bezbarvý plyn bez zápachu. Tvoří asi 78 procent vzduchu.

Oklahoma patří k 31 státům USA, které umožňují trest smrti. Podle neziskové organizace Death Penalty Information Center, která popravy v USA monitoruje, je Oklahoma třetí v pořadí, co se týká počtu poprav v amerických státech. Od roku 1976, kdy byl v USA obnoven trest smrti, tam bylo popraveno 112 osob.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi