Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman a Klaus se sešli k oslavám na ruské ambasádě. Co tam „vyvedli“ Nečasovi?

Autor: Jakub Veinlich, jko - 
9. května 2018
13:40

Na ruské ambasádě se ve středu slaví Den vítězství, vše začalo s úderem pravého poledne. S projevem vystoupil také prezident Miloš Zeman. Ambasáda nepustila na recepci žádné novináře, očekává se účast až 1000 lidí.

Akci zahájil svým projevem ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij. Asi tisícovka přítomných hostů včetně velvyslanců i českých prezidentů se tlačí v malé místnosti. „Dnes si připomínáme 73. výročí nad hitlerovským nacismem. Pro národy naší země, spojence z protihitlerovské koalice, pro všechny, kteří prolévali krev v boji za svobodu a nezávislost – je to svaté památné datum,“ řekl na úvod diplomat.

Velvyslanec: Zeman napomáhá dobrým vztahům

Podle Zmejevskiho „společné vítězství nad nacismem je událostí, která vždy bude spojovat národy Ruska a České republiky.“ Kompletní znění projevu mají Blesk Zprávy k dispozici.

Velvyslanec také promluvil o vzájemných vztazích tuzemska a Ruska. „V nynější době je česko- ruská spolupráce, včetně obchodně-ekonomické oblasti, založena na pragmatismu, respektu a vzájemné výhodnosti. Navzdory sankcím v posledním období došlo k jejímu výraznému oživení. Tomu zajisté napomáhá i politický dialog na vyšší úrovni. Významným impulsem pro bilaterální vztahy se stala návštěva prezidenta České republiky Miloše Zemana v Ruské federaci, která se uskutečnila v listopadu 2017,“ pronesl také Zmejevski.

O současných problémech například s látkou novičok a otráveným agentem Skripalem i vyhoštěných ruských diplomatech nepadlo na ambasádě podle všeho oficiálně ani slovo. 

Pozdní příchod Nečasových

Projev velvyslance nestihl bývalý premiér Petr Nečas s manželkou Janou Nečasovou, kteří přijeli k ambasádě až ve 12:45. Mezi hosty je také bývalý prezident Václav Klaus, který přijel k velvyslanectví s otevřeným okýnkem. Pozvánku dostal rovněž předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, předseda komunistů Vojtěch Filip, bývalý český velvyslanec v Rusku Jaroslav Bašta, nebo také někdejší pravá ruka šéfa hnutí ANO Andreje Babiše Radmila Kleslová, nechybí také váleční veteráni. 

Zeman rusky kritizoval sankce a narážel na novičok

Zeman vystoupil se svý projevem krátce před 13. hodinou. Mluvil rusky.  

Na úvod svého vystoupení český prezident představil svého předchůdce ve funkci Václava Klause, předsedu sněmovny Radka Vondráčka a šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, kterého označil za přítele. Postěžoval si také ve vtipu, že venku je krásně a svítí sluníčko a on musí mluvit vevnitř, což byla podle něj „špatná organizace.“

„Oceňuji oběť těch, kteří zemřeli na území Československa. Druhá světová válka byla válkou rasové nenávisti,“ řekl prezident a připomenul také, že nacisté chtěli vyvraždit všechny Slovany. 

Podle Zemana by se také měly umět přiznávat chyby z minulosti. „Byla studená válka, byl 68. rok, to byla velká chyba a je nutné přiznat tuto chybu,“ řekl přítomným hostům po dohrání české hymny prezident a připomněl, že v červnu začně první ročník česko-ruského diskusního fóra. 

 4962152:gallery:true:true

V té souvisloti připomněl, že i sankce uvalené na Rusko, které podle Zemana  kničemu nevedou. „Sankce ničemu nepomáhají,“ řekl Zeman také v projevu. 

Prezidentův projev se líbil napříkald místopředsedovi KSČM Stanislavu Grospičovi, podle kterého se Zeman vybočil z protiruských výpadů jiných státníků. 

„Byl to projev, který vybočuje z té protiruské hysterie, která se šíří Evropou a může přispět k tomu, aby lidé začali o věcech přemýšlet racionálně,“ řekl Grospič Blesk Zprávám při odchodu z ambasády. 

Podle Grospiče se Zeman narozdíl od ruského velvyslance dotkl také kauzy novičok, kterou i poslanec vnímá jinak, než například Velká Británie a ostatní státy, které vyhostily ruské diplomaty. 

„Z mého pohledu postavena bez věrohodných důkazů a byl vyroben problém, který se svalil na Rusko,“ uzavřel Grospič. 

Naopak podle bývalého velvyslance v Rusku Jaroslava Bašty nevybočil prezident Zeman ze svých tradičních výstupů a v projevu se podle svých slov nedozvěděl nic nového.

„Ten projev byl téměř stejný jako téměř před rokem. MZ v tomto ohledu zastává stabilní názory,“ řekl Bašta při odchodu. 

 

kristinn ( 9. května 2018 22:15 )

ty "varlatový" pablb, slovíčko nielen pripája vetný člen alebo vetu so stupňovacím významom k predchádzajúcemu, A ten John môžeš byť kľudne aj ty s druhým nickom. A propó, prečo mi nadávaš? Stúpila som ti na otlak, alebo prisekla varlata????

sachmat ( 9. května 2018 21:38 )

Taktéž mě ta tetovaná kýta zaujala..., pro své nestandardní umístění.

liberations ( 9. května 2018 20:29 )

 Z historie je vidno ze i ruska armada zabijela obycejny lide a znasilnovaly zensky atd.....

defakto ( 9. května 2018 19:20 )

... všiml jsem si mezi lidmi taky Gelemovou se Slováčkem , to tam potom mohl přijít kdokoliv , třeba kriminálnice Nagyová a její po.sra.ný Nečas .

1pravda1 ( 9. května 2018 18:13 )

všichni jsou až za tebou ty poblitý demente

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa