Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Je nepříčetný.“ Kdo navrhl Janu Nagyovou na státní vyznamenání?

Autor: Jakub Veinlich - 
23. dubna 2018
08:33

V Poslanecké sněmovně se sešly návrhy na státní vyznamenání, které posoudí příslušný podvýbor. Mezi zasloužilými letci britského letectva RAF, umělci nebo kněžími leží ale poslancům na stole také jeden pikantní návrh – jeho autor požaduje vyznamenat Janu Nečasovou – dříve Nagyovou. I když je z přiloženého textu jasné, že jde o recesi, některé poslance to dost rozčílilo.

Velitel 311. bombardovací perutě v RAF během 2. světové války Josef Ocelka, nacisty vyslýchaný a následně zavražděný kněz Karl Schrrammel nebo spisovatel Vladislav Vančura a pak také zmiňovaná bývalá ředitelka kabinetu premiéra Petra Nečase Jana Nečasová, dříve Nagyová. To je jen krátký výčet z 16 návrhů na udělení či propůjčení státního vyznamenání, kterým se bude 26. dubna zabývat sněmovní podvýbor pro přípravu návrhů na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání.

Právě jméno Nečasové, která je trestně stíhaná a kvůli jejímuž – údajně nezákonnému – úkolování zpravodajských služeb padla v roce 2013 vláda, zvedlo ze židle několik poslanců, kteří jsou členy tohoto výboru.

„Buď ten člověk, který navrhuje onu dámu, není příčetný, anebo si z nás skutečně dělá legraci,“ rozčilila se v rozhovoru pro Blesk Zprávy členka podvýboru pro státní vyznamenání Věra Kovářová (STAN).

A o legraci od navrhovatele, který se podepsal jako Jiří Sovák Šedivec, opravdu nejspíš jde. Tedy soudě alespoň podle doprovodného textu, kterým svůj návrh zdůvodňuje a který mají Blesk Zprávy celý k dispozici.

„Paní Jana Nečasová – Nagyová – žena hrdinka. Tato skvělá žena se sama odvážně vrhla do boje za lepší zítřky,“ začal své zdůvodnění navrhovatel.

Pozastavil se ale nad kauzou údajného zneužívání Vojenského zpravodajství, kvůli kterému v roce 2013 padla vláda. Soudy dodnes tento skutek pravomocně neprokázaly. Nečasová dostala loni v listopadu dvouletý trest s tříletou podmínkou. Celý text odůvodnění návrhu na vyznamenání najdete na Twitteru. Jaký druh ocenění požaduje, autor neuvedl. 

Výbor žádost nejspíš smete

„Domnívám se, že ten navrhovatel si buď z nás dělá legraci, nebo zcela znevažuje institut státních vyznamenání,“ zopakovala Kovářová, podle které se výbor nebude tímto návrhem ani zabývat.

„Já budu navrhovat, abychom tuto žádost vyřadili, a myslím si, že si to nezaslouží ani diskusi,“ dodala poslankyně.

Překvapený byl návrhem také předseda poslaneckého klubu TOP 09 a člen zmíněného podvýboru Miroslav Kalousek, který se nad žádostí pousmál.

„To ani nevím. Předpokládám, že je to nějaká recese. A je naprosto vyloučené, že bych to podpořil,“ dodal Kalousek, který byl v Nečasově vládě ministrem financí.

Metál pro Vitáskovou

Své návrhy na vyznamenání může předkládat veřejnost také na Pražský hrad. I když do 28. října – tedy dne, kdy prezident uděluje metály, zbývá ještě dost času, Miloš Zeman už první jméno, které ocení, zveřejnil. V nedávném rozhovoru pro Frekvenci 1 prozradil, že vyznamenání čeká na bývalou šéfku Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou.

„Je to odbornice na energetiku a neprozradím velké tajemství, když řeknu, že ji chci jako bojovnici proti solárním baronům dát 28. října státní vyznamenání,“ řekl Zeman Frekvenci 1 v polovině dubna.

Vitásková patří mezi velké podporovatele Miloše Zemana, kterého také v listopadu 2017 doprovodila na cestě do Ruské federace.

Vitásková vedla ERÚ od roku 2011 do loňska. V čele úřadu vystupovala proti společnostem provozujícím solární elektrárny. Kritizovala zejména státní podporu pro tento typ elektráren, která podle ní vede ke zdražování elektřiny. O provozovatelích pak často mluvila jako o solárních baronech, někdy jako o mafii.

Kvůli solárním elektrárnám nakonec sama stanula před soudem. Krajský soud ji nejprve potrestal 8,5 lety vězení v kauze neoprávněně udělených licencí solárním elektrárnám na Chomutovsku. Vrchní soud v Olomouci ji ale letos obžaloby zprostil. Zeman v předvolební kampani prohlásil, že stíhání Vitáskové mohli iniciovat solární baroni, žalobci se ale proti tomu ohradili. Prezidentův výrok podle nich podrývá důvěru v českou justici.

Po odchodu z ERÚ Vitásková založila institut, který se zabývá lidskými právy. V roce 2016 se pokoušela také o politickou kariéru. Na Ostravsku kandidovala neúspěšně za Úsvit – Národní koalici Tomia Okamury do Senátu.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

suov ( 24. dubna 2018 06:37 )

Polib si šos ty ostudo,,,

arne100 ( 23. dubna 2018 18:19 )

Opět je tu zdenek s celou prochcanou rodinou.

sores ( 23. dubna 2018 17:23 )

Celé Česko je nepříčetné,slabomyslné jak se o nás říká. Rátth sedět nepůjde, Janoušek také ne, ale obyčené lidi u těch se zákon dodržuje a do basy jdou. O póvlu Nagyové škoda slov!!!

vrchovina ( 23. dubna 2018 16:57 )

Super, gladio.

vrchovina ( 23. dubna 2018 16:54 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa