Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Forejt promluvil o podivnostech u vyznamenání: Hrad pozměnil tradice

Autor: Vera Renovica - 
31. října 2017
05:01

Kdysi šéfoval protokolu Hradu, před necelým rokem se ale po řadě skandálů cesty jeho a Miloše Zemana (73) rozešly. Někdejší ceremoniář Jindřich Forejt (40) se pro Blesk soustředil na momenty sobotní akce ve Vladislavském sále, kde se vyznamenávalo. A všiml si pár zvláštností…

Prý jste nebyl z ceremoniálu úplně nadšen. Co vám vadilo?

Ceremoniál jsem viděl až ze záznamu. Co mně osobně vadilo-nevadilo, není podstatné. Spíše se ptám, proč se změnily některé tradiční věci – například zasedací pořádek. Vždy se dodržoval jasný klíč, kde kdo v sále sedí. Z tohohle pohledu je pro mě záhadou, proč budoucí poslanci a předsedové politických stran, jejichž zástupci budou v nové Sněmovně, seděli až v půlce sálu. Měli podle mě být hned za první čestnou řadou, kde sedí prezident, bývalý prezident a tak dále. Pro mě je pak nepochopitelné, proč úředníci měli místa před těmito volenými zástupci.

Myslíte i Martina Nejedlého?

On tam byl?

Video  Zeman předal metál Troškovi, Vondráčkové, Sáblíkové i Nohavicovi!  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Co dalšího? Prezident například nepředával ocenění sám. Dělal to váš nástupce v čele protokolu Miroslav Sklenář.

To, aby zavěšoval insignie vyznamenaným, není nic, co by musel prezident dělat. Vyznamenávání se ale odvozuje od prastaré tradice, kdy panovníci vyznamenávali ty, které vyznamenat chtěli, tím, že se jejich ramene dotkli svým mečem, pasovali je, zavěšovali jim řadové řetězy nebo stuhy. Mě proto mrzí, že se pan prezident těch pouzder s řády a medailemi většinou ani symbolicky nedotknul a vyznamenaní je dostávali z rukou úředníka.

Také šel do sálu s první dámou Ivanou, to dřív nebylo.

Já si plně uvědomuji lidské hledisko, kdy se pan prezident cítí být takto jistější. Jde o něco, co nikdo z nás ani kritizovat nemůže. Vypadalo by to až bestiálně. Ale nelíbila se mi tím pádem zvolená hudba, tedy prezidentské fanfáry z opery Libuše. Ty patří výlučně prezidentovi. To jsem nevymyslel já, jedná se o pravidlo z období první republiky. Z mého pohledu šlo zvolit jiné fanfáry tak, aby mohl projít s manželkou, protože si myslím, že některé věci se respektovat mají.

Stalo se to někdy v minulosti? Že by šla manželka i s prezidentem na tuto konkrétní hudbu?

Ano, je to doba poválečná, poúnorová. Více nechci specifikovat.

Marta Gottwaldová?

Byla to jedna z manželek pohlavárů po osmačtyřicátém.

Jak vzpomínáte na snad nejvypjatější 28. říjen, tedy loňský, kdy jste ještě byl šéfem protokolu a probíhala kauza Jiřího Bradyho?

Co jsem tehdy činil, činil jsem s loajalitou ke své práci, k prezidentovi, pro něhož jsem pracoval a jehož jsem respektoval. Ze stejné loajality nehodlám nic z toho, co se tehdy na Hradě stalo, komentovat.

Video  Zeman a Klaus se špičkovali na večírku po vyznamenání.  - David Vaníček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

dzery ( 31. října 2017 20:00 )

Co řekl špatně?

maryfox ( 31. října 2017 17:40 )

Hnusný červ Forejt byl vyhozen, tak nešetří jedovatými slinami.Místo aby zůstal zalezlý v kanále a tam si s chlapečky šňupal koks, otravuje vzduch. Hnus!!!

volby2017 ( 31. října 2017 16:48 )

To tady zase kvičí zelený, bezmocný vzteklý hnídy havloidi, ten zlodejskej ODPAD z ODS, TOP09 a CSSD atd, to potěší u srdce Pane Zemane a pane Babiš, držte se. Slušný lid ČR za vama stojí na 100%, ostatně volby to ukázaly no ne?

krakonos5000 ( 31. října 2017 16:45 )

My, levicoví debilové se tomuhle vtipu řehtáme jako blázni

1paternoster ( 31. října 2017 15:02 )

Pane Forejt, je Vám to zapotřebí? Každý pochopil, že nemoc nohou prezidenta je toho příčinou, tolik let jste mu podával hůl... MĚL VÁS TOU HOLÍ PŘERAZIT. STYĎTE SE, NESTYDO ZAPRODANÝ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa