Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Zeman je Husák.“ Při pietě na Vítkově přišel i protest, Šlechtová velebila „miláčky“

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao, Efo - 
8. května 2018
11:04

Prezident Miloš Zeman dnes bez zaváhání uctil u Národního památníku na Vítkově památku obětí nacistické okupace. Odpoledne na Hradě vyznamená  generály, chybět mezi nimi však bude patrně šéf BIS Michal Koudelka, který pozvánku nedostal. Na obě akce se nachystal i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který po konci oficialit probere se Zemanem posun ve vyjednávání o nové vládě.

Na mnoha místech v Česku si dnes lidé připomínají 73. výročí konce druhé světové války v Evropě. Nejvyšší představitelé státu a armády v čele s prezidentem Milošem Zemanem se tradičně sešli u Národního památníku v Praze na Vítkově. Zeman také jmenuje nové generály. Piety se zúčastnili vedle Zemana například předsedové Senátu a Sněmovny Milan Štěch a Radek Vondráček, premiér v demisi Andrej Babiš a ministryně obrany Karla Šlechtová.

Zeman přišel tradičně o holi - prošel kolem hostů k mikrofonu, aby pozdravil vojáky. „Vojáci, nazdar,“ pronesl. Byla to jeho jediná dvě slova, na proslovy nebyl prostor. Prezident spolu s ostatními pozoroval přelet stíhaček nad památníkem, poklonil se padlým a společně s ostatními držel minutu ticha.

„Jsem velmi ráda za to, že všichni politici přijali mé pozvání, aby sem přišli,“ řekla novinářům ministryně obrany Karla Šlechtová. Ocenila, že se ceremoniálu účastnili i váleční veteráni. „To jsou takoví moji miláčci, to jsou chlapi, kteří bojovali ve druhé světové válce, a teď nám říkají všechno, co zažívali,“ dodala.

Zeman je Husák, Babiš je Mečiar

Na Vítkově nechyběl ani náčelník generálního štábu Aleš Opata. Den vítězství není významný jen pro armádu, ale pro celý stát, upozorňoval. „Lidé museli překonávat spousty útrap, spousta jich bylo zabito,“ řekl novinářům.

Mezi lidmi, kteří se na ceremoniál dorazili podívat, byli však i nespokojení občané. Během pietního aktu se objevily i nápisy „Zeman je Husák“ a „Babiš je Mečiar“.

Pietní akce na Vítkově: Protest "Zeman je Husák" (8.5.2018) Pietní akce na Vítkově: Protest "Zeman je Husák" (8.5.2018) | Blesk:TONDA TRAN

Loni byl Sobotka sám. Po „hradní ostudě“

Mezi přítomnými politiky nechyběli ani místopředsedové Sněmovny Tomio Okamura (SPD) a Vojtěch Pikal (Piráti) či další ministři Babišovi menšinové vlády jako Ilja Šmíd či Adam Vojtěch. Politici, vojáci a veteráni položili na Vítkově věnce. Připojil se i kardinál Dominik Duka.

Den vítězství se bude slavit i v dalších evropských zemích. Po skončení ceremoniálu udělila Šlechtová ve Slavnostní síni památníku nejvyšší resortní vyznamenání deseti válečným veteránům.

Zeman loni pietu na Vítkově vynechal. Bylo to v době vládní krize a poté, co na Hradě potupil tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotku, na kterého mával holí.

Šéfa BIS doporučila vláda. Zeman odmítne?

Prezident jmenuje nové generály při ceremoniálu na Hradě od 14:00 - zřejmě pětici vojáků a ředitele protidrogové centrály Jakuba Frydrycha a pardubických krajských hasičů Miroslava Kvasničku. Generálem naopak nejmenuje podle serveru Aktuálně.cz ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku, ač ho vláda rovněž navrhla.

Výročí konce války si lidé připomenou také například na pražském Klárově, u Kounicových studentských kolejích v Brně, u Národního památníku druhé světové války v Ostravě nebo u pomníku obětem obou světových válek v Pardubicích.

Druhé světové války se zúčastnila většina států světa. S více než 60 miliony obětí se stala dosud největším a nejvíc zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva. Češi bojovali proti německým nacistům ve válce na západní i východní frontě.

anna1234 ( 9. května 2018 08:49 )

.. i ty pohádkáři

Antonin Blaha ( 9. května 2018 08:42 )

 Zajimave kolik obcanu jednodussiho tipu ma potrebu se verejne prezentovat na diskusnich forech urazkami ostatnich pokud nesdileji tzv.jejich spravny nazor,je to velmi ubohe a svedci to o kulture tohoto naroda🤔

anna1234 ( 9. května 2018 08:40 )

.. nikde život není lehký a jednoduchý, ani v Americe samozřejmě. Ale tak mě napadá kolik z těch tvých rozvětvených příbuzných se z USA vrátilo v době našeho socialismu do Československa = do ráje na zemi? Ani jeden, viď?

anka ( 8. května 2018 22:28 )

a tohle se vam deje po praskach nebo pri jejich absenci

borys ( 8. května 2018 20:45 )

Zemanovi soudruzi. Aplaudováním pro Trumpa jste chybyli, právě to pos.ral.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa