Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

U Moravce to vřelo: KSČM jde jen o křesla, útočila ODS. Padlo i ultimátum Babišovi

Autor: simao - 
3. června 2018
13:00

Komunisté směřují k podpoře vlády ANO a ČSSD, pokud si tyto dvě strany po vnitrostranickém referendu sociálních demokratů plácnou. Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik upozornil, že existují nepřekročitelné podmínky – např. zdanění církevních restitucí. Pokud jej nová vláda prosazovat nebude, není prý o čem jednat. Podle Martina Kupky (ODS) však komunistům nejde o program, ale hlavně o křesla ve státních podnicích a úřadech.

S komunisty se počítá, že podpoří vznik nové vlády. Ta se začne formovat po jmenování šéfa ANO Andreje Babiše podruhé premiérem (6. června) a vnitrostranickém referendu ČSSD (končí 15. června).

KSČM chce nadále podpořit pouze vznik vlády a dále ji tolerovat, nevylučuje v případě nespokojenosti ani zapojení do hlasování o nedůvěře vládě. A tak si klade i podmínky a vznáší různá varování. Další z nich přidal v neděli v Otázkách Václava Moravce předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Upozornil, že nutnou a nepřekročitelnou podmínkou pro podporu vzniku vlády bude zdanění církevních restitucí.  

Zdanit církevní restituce, jinak nebude podpora

„Dokud není dojednáno úplně všechno, není dojednáno vůbec nic,“ upozornil v ČT Kováčik. Nepovažuje za potřebné, aby v programovém prohlášení vlády byl již nyní zákon o zdanění církevních restitucí, protože je již projednáván ve Sněmovně.

„Pokud bude úspěšně projednán, není zapotřebí to dávat do programového prohlášení. Pokud nebude dojednán, zajisté bude nějaká zmínka v oné dohodě o případné podpoře a toleranci. Je to prozatímní stav. Nepovažujeme za potřebné, aby to tam bylo jasně a zřetelně řečeno v okamžiku, kdy ten zákon už je ve Sněmovně, projednává se, je ve druhém čtení a vidíme mu na konec projednávání,“ uvedl Kováčik.

Na druhou stranu však zmínil, že kdyby měla vláda od tohoto zákonu uhnout, komunisté ji podporovat nebudou. „Pak ať si jednají, s kým chtějí, o toleranci vlády, o podpoře,“ hrozil Kováčik a dodal jasně a zřetelně: „Padne naše podpora a naše tolerance.“  

Kupka (ODS): Komunistům jde hlavně o posty

Po jeho slovech si místopředseda ODS Martin Kupka do spojenectví ANO a ČSSD s podporou KSČM rýpl: „Velmi pravděpodobně to bude polokomunistická vláda (…) Komunisté k tomu přistoupili vlastně docela byznysově, řekli, že za nějakých okolností to budou podporovat. Velmi pravděpodobně ty okolnosti spočívají především v tom, aby měli příslušné posty ve státní správě a ve státních podnicích a to je pravděpodobně ta cena, kterou jsou ochotni zaplatit.“  

Video  Andrej Babiš bude znovu premiérem 6. června. Důvěru pro novou vládu chce mít okolo 10. července  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Kováčik: Nebudeme přece namalovaní

Komunisté tak dle Kupky jdou do podpory Babišovy nové vlády ryze pragmaticky, protože „shrábnou posty ve státních podnicích“. „A vy se divíte, že chceme kontrolovat, když podporujeme? To bychom potom byli jako namalovaní,“ kontroval Kováčik. „My nejsme vládní strana, my nebudeme sedět ve vládě, mít tam ministry, náměstky,“ upozornil.

Připomněl, že nelze vyjednávat o plné účasti KSČM ve vládě kvůli zahraničně-politickým rozporům. Naposledy se komunisté nepohodli s ANO a ČSSD ohledně podpory zahraničních misí.

Přestřelky mezi politiky u Moravce pokračovaly. Kupka upozornil na to, že komunisté chtějí např. při ochraně zdrojů tak trochu „znárodňovat“ a připomněl výročí 65 let od měnové reformy, kdy „komunistický režim okradl úplně všechny občany tehdejšího Československa“. Kováčik si naopak do ODS rýpl, že privatizace 90. let byla „jedním velkým zločinem za druhým“.

Okamurova SPD se dalšímu jednání nebrání

Kupka také varoval před hlasovací mašinerií ANO, KSČM a SPD, která dál válcuje Sněmovnu. Tomu všemu přihlížel i Radim Fiala (SPD), šéf poslanců z řad okamurovců. Ten potvrdil, že o plánu B (menšinové vládě ANO s podporou KSČM a právě SPD) se momentálně nejedná.

„Jednání SPD o podpoře vlády je ukončeno, zatím žádná jednání neprobíhají na jakékoliv úrovni,“ upozornil. Ovšem z jeho dalších slov bylo patrné, že co není, může být. „Jsme připraveni o tom plánu jednat,“ podotkl Fiala. Pokud by nedopadlo referendum ČSSD, jsou okamurovci připraveni jednat také o podpoře vlády odborníků.

cezar8 ( 4. června 2018 09:12 )

rc.boct: sichlhamr: to byla reakce na "partyzanka.michel:cezar8: Bez urážky ,ty jsi magor8." (03. 06. 2018 15:47)

aIIahakbar ( 4. června 2018 07:36 )

V době, kdy komouši přebíhali do jiných stran, neměl Babiš ani sebemenší tušení o tom, že někdy založí politickou stranu, debílku! Nejvychcanější tehdy přeběhli nejprve k OF a pak k ODS a socanům. Ale v té době jsi ještě nejspíš tahal/a dřevěnýho kačera.

aIIahakbar ( 4. června 2018 07:27 )

Nervuješ se zbytečně, komunistický spratku. A nauč se kopírovat odkazy!

aIIahakbar ( 3. června 2018 20:31 )

Neumíš ani zkopírovat odkaz, vemeno!

aIIahakbar ( 3. června 2018 20:27 )

Tak to vašim řekni přímo a netahej svoje rodinné problémy na diskusi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa