Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Babiš diktuje zprava i zleva. Prostě může

Autor: Petr Holec - 
2. června 2018
06:20

Poslední dva dny ve Sněmovně jasně ukázaly, jak si Andrej Babiš hraje s levicí i pravicí jako kočka s myší. ODS, TOP 09 i dalším nejdřív s pomocí ČSSD zatípl mimořádné poslanecké jednání o novičoku, načež i díky hlasům pravice utřel komunisty i SPD schválením posílení našich vojenských misí v zahraničí. A k tomu všemu mu prezident Miloš Zeman ještě přidal datum, kdy ho znovu jmenuje premiérem.

Šéf ANO je sice pořád jen premiérem v demisi, díky drtivému volebnímu vítězství i patové povolební situaci je ale silnější než kterýkoli premiér bez demise. Začněme toxickým novičokem, díky Zemanovi nyní velmi populárním jedem i v Česku. Po senátorech se na jeho popularitě chtěli přiživit i poslanci ODS, TOP 09, STAN, ČSSD, lidovci i Piráti a chvíli se zdálo, že jim to i vyjde. Jenže pak si ČSSD na mimořádné schůzi k novičoku vzpomněla, že se chce spasit vládnutím s ANO a že si o tom právě pořádá referendum, a radši proto přešla na stranu ANO, komunistů a SPD.

V podstatě se tím pokusila zamáznout potupný fakt, že se ANO klidně obejde i bez ní, protože má ve Sněmovně většinu i s komunisty a SPD. Ne že by ovšem byla její pomoc nutná. ODS, TOP 09, Piráti, STAN a lidovci se nejspíš bojem o mimořádnou poslaneckou schůzi k novičoku vyčerpali tak, že když přišel soudný den, neobtěžovalo se jich do Sněmovny přijít ani tolik, aby si mohli novičok řádně užít. Možná šli radši k vodě, ve Sněmovně je totiž posledních pár měsíců dost nezdravý vzduch i bez veder. Tzv. Demokratický blok znovu jen ukázal, že v podstatě neexistuje.

Načež přišlo sněmovní jednání o našich vojenských zahraničních misích v rámci NATO. Ty kromě SPD vehementně odmítají i komunisté, protože mentálně stále žijí v době Varšavské smlouvy, kdy jsme u nás měli permanentní sovětskou vojenskou misi. Komunisti zkoušeli Babiše strašit, že posílení misí hlavně v Pobaltí, tedy v sousedství soudružského Ruska, vážně zkomplikuje jejich toleranci menšinové vlády ANO s ČSSD, nakonec ale dopadli úplně stejně jako den před tím tzv. Demokratický blok: ANO tentokrát pro změnu hlasovalo s ním a pro naše vojenské závazky v NATO klidně zvedlo ruku.

Nejen šéf KSČM Vojtěch Filip sice kvůli tomu zkoušel vypadat fakt naštvaně, ve skutečnosti ale působil spíš jako špatný herec, co nemá na výběr lepší angažmá. Právě tyto dva dny po čase zase stvrdily, v jak komfortní situaci Babiš je i bez důvěry Sněmovny. Do vlády se mu cpou ČSSD i KSČM, zatímco poslanci tzv. Demokratického bloku nejvíc bojují o vlastní budoucí přežití a navíc ani neumějí přijít do práce. A to rádi v TV říkají, že kdo nepracuje, nemá mít nárok na žádné sociální dávky. Kdo se pak může divit, že se Babiš ve Sněmovně dobře baví, když mluví s kůrovcem nebo kvůli dešti volá někam nahoru?

Video  Andrej Babiš bude znovu premiérem 6. června. Důvěru pro novou vládu chce mít okolo 10. července  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

aIIahakbar ( 2. června 2018 11:03 )

Ono tomu je u jiných politiků jinak?

kukuku ( 2. června 2018 09:19 )

Rozdíly tu jsou. Babiš nepotopil, ale založil jednu stranu(hnutí). Pokud někoho potopil, pak ČSSD a ODS, ale tím, že je znemožnil. Kalouska s TOP09 nepotopí, ale utopí.

hu11 ( 2. června 2018 08:19 )

Zeman s Babišem si diktují co bude a na lidi nekoukají, ti jim jsou akorát ukradeni

Zobrazit celou diskusi