Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ženy s dětmi mají šanci na vyšší a dřívější důchod, úpravu posoudí Sněmovna

Autor: base, ČTK - 
25. května 2018
12:30

Lidovci chtějí mimo jiné zvýšit důchody ženám s dětmi a zajistit jim možnost dřívějšího odchodu do starobní penze v závislosti na počtu vychovaných dětí. Poslanci TOP 09 pak požadují vyškrtnout z vládní novely pasáž o růstu pevné části důchodů. Pozměňovací návrhy zazněly v pátečním druhém čtení předlohy. Zamíří do závěrečného schvalování.

Poslanci KDU-ČSL podle úpravy Pavly Golasowské navrhují, aby se ženám zvyšoval přiznaný důchod o 500 korun za každé vychované dítě. Poslankyně chce i několik změn ve vdovských důchodech. Při souběhu invalidního a vdovského důchodu by se obě penze měly poskytovat v plné výši, doba pobírání vdovského důchodu by se měla prodloužit z jednoho roku na dva roky.

Nutná doba pojištění pro nárok pozůstalého na vdovský důchod by se mohl podle Golasowské návrhu zkrátit až o jeden rok. Poslankyně také navrhla zvýšení procentní výměry z 50 procent na 60 procent z původní výměry vdovského a invalidního důchodu. „Protože i ty vdovské důchody, řekněme si, není to nijaká hitparáda a jsou opravdu nízké,“ řekla Golasowská. Její stranický kolega Vít Kaňkovský navrhl zkrátit minimální dobu důchodového pojištění pro nárok na důchod na 30 let, nebo na 25 let z nynějších 35 let.

Mírný růst pevné části důchodů se nelíbí TOP 09

Vládní novela zejména zvyšuje podíl pevné části důchodu, která je pro všechny stejná, z nynějších devíti na deset procent. Cílem je přispět ke zvýšení životní úrovně důchodců s nízkými důchody, u nichž základní výměra činí významnou část penzí. „Dochází k další snaze o nivelizaci důchodového systému. Současný důchodový systém přitom už nyní patří k nejvíce rovnostářským v Evropě,“ vysvětlila Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) návrh na vyškrtnutí této pasáže novely.

Ministryně práce v demisi Jaroslava Němcová (za ANO) tvrdí, že vládní návrh neznamená oslabení principu zásluhovosti při výpočtu rozhodující části důchodu, tedy procentní výměry. „U nově přiznávaných důchodů se nijak nezmění způsob výpočtu této procentní výměry důchodu na základě celoživotních příjmů, a jen se zvyšuje všem stejně výše základní výměry,“ řekla. Podle zpravodaje Jana Bauera (ODS) se ale zásluhovost nesporně snižuje, a to podle něho ze 78 na 76 procent.

Průměrný důchod v Česku: 11 850 korun

Bauer chce změnit druhou část vládní předlohy, podle níž by se lidem nad 85 let zvýšil měsíční důchod o tisícikorunu. Podle Bauerových úprav by se tento bonus měl vyplácet po 20, nebo variantně po 25 letech od vyplacení první penze. Pekarová také chce, aby za smluvní asistenty postižených lidí platil důchodové pojištění stát.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchod pobíralo na konci loňska od České správy sociálního zabezpečení téměř 2,9 milionu lidí. Starobní důchod dostávalo 2,4 milionu osob. Průměrný starobní důchod činil 11 850 korun. Senior pobíral průměrně 13 076 korun, seniorka průměrně měla 10 758 korun měsíčně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

11karel11 ( 29. června 2018 21:19 )

11karel11 ( 29. června 2018 21:16 )

Ženy mají podprůměrný důchod. Těch 35 roků je pro ženy také až moc.

babapsi ( 25. května 2018 15:38 )

Lidovci už toho naslibovali ! že se nestydí ! zase chtějí nalákat voliče ! FUJ ! víme cp vzkázal bělohrádek českým ženám v souvislosti s miganty !

cocumysvole ( 25. května 2018 15:28 )

Byli tři bratři. Jeden byl damožrout, druhej byl darmošlap a třetí byl taky poslanec.

vaber ( 25. května 2018 14:12 )

je to porušení pravidla rovného přístupu k mužům i ženám. Ale co čekat od lidovců. Planeta je zaplavená přemnoženým člověkem a i když to člověk nechce pochopit ,příroda si stejně poradí i s člověkem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa