Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Štěch lobbuje proti Hamáčkovi. Na jeho „roadshow“ odpovídá spolustraníkům dopisem

Autor: Zuzana Štíchová - 
18. května 2018
06:00

Předseda Senátu Milan Štěch a předseda senátorského klubu strany Petr Vícha (oba ČSSD) posílají spolustraníkům dopis, ve kterém se je snaží přesvědčit, aby ve vnitrostranickém referendu odmítli účast ve vládě s Andrejem Babišem (ANO). Oponují tak vedení strany Janu Hamáčkovi a Jiřímu Zimolovi, kteří objíždějí kraje s opačnou žádostí.

„Chceme sdělit naše názory, důvody, proč senátoři odmítají vstup do koalice s hnutím ANO. Naše zkušenosti s Andrejem Babišem v bývalé vládě jsou velmi špatné. On vždy preferoval své zájmy, celou dobu pracoval na tom, aby sociální demokracii co nejvíce poškodil. Je nedůvěryhodný jako partner. Vždy úspěchy vztáhl na sebe a neúspěchy podsouval sociální demokracii. Vytvářel kauzy, naposledy třeba lithium,“ komentoval dopis, který zveřejnil i na svých webových stránkách Štěch.

Program podle předsedy Senátu může ČSSD uplatňovat i z opozice. „Dřív nebo později se pozná, že se na program snaží jen nalákat bývalé voliče ČSSD, ale bude ve velké konfrontaci s vlastními zájmy,“ míní Štěch a připomněl, že Babiš se vždy hlásil k tomu, že býval pravicovým voličem. Štěch se obává, že by neúspěchy šéf ANO opět svedl na stranu s oranžovou růží ve znaku.

„Nevěříme, že Andrej Babiš změní svoje chování a bude sociální demokracii respektovat jako suverénní stranu a partnera a že nebude pokračovat v jejím systematickém poškozování,“ píše třeba Štěch v dopise, který vyjadřuje obavy 23 členů senátorského klubu. Nesouhlasí s ním jen senátorka Eva Syková, která je ale nestraničkou.

Podle předsedy Senátu nejde o reakci na cesty Jana Hamáčka a Jiřího Zimoly, kteří objíždějí krajské organizace a snaží se je přesvědčit, aby v referendu naopak společnou vládu podpořili. Vnitrostranické hlasování uvnitř ČSSD proběhne od 21. května do 14. června.

cezar8 ( 19. května 2018 11:01 )

jorka: Osoba s nejmenšími znalostmi má obvykle nejvíce co říci....

cezar8 ( 19. května 2018 10:51 )

marmat: co k tomu dodat, leda tak se usmát, neboť zítřek bude ještě horší...

cezar8 ( 19. května 2018 10:47 )

Pan Štěch si patrně velice jasně uvědomuje, že délka minuty závisí na tom, na které straně dveří od záchodu se nalézá.....

marmat ( 18. května 2018 18:04 )

Je hodně zvláštní organizovat z takopvého postu "válku" ...

marmat ( 18. května 2018 15:46 )

Dělá vše pro NEVOLITELNOST stranY.....na 7% zadělalo vloni naporosto amatérské trio Sobotka, Chovanec, Zaorálek, hledali do qarteta - Našli rádcové-našli !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa