Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Referendum v ČSSD se protáhne do půlky června. A Hamáček má nový úkol

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich - 
11. května 2018
18:55

Referendum v ČSSD o vládě s Andrejem Babišem bude trvat od 21. května do 14. června. A na jednání širšího vedení strany bylo podle informací Blesk Zpráv hodně dusno. Zlínský kraj navrhoval přerušení jednání, což podpořil i někdejší úřadující šéf strany a exministr vnitra Milan Chovanec. Takový návrh ale nakonec neprošel. Úplně radovat se ale nemůže ani předseda ČSSD Jan Hamáček. Termín referenda je o týden delší než plánoval a navíc dostal za úkol ještě před jeho startem zveřejnit jména možných ministrů za ČSSD. 

„Jednání byla dlouhá, nebyla jednoduchá, dospěli jsme k maximu toho, co bylo možné dojednat,“ řekl po zasedání předsednictva předseda strany Jan Hamáček.

A potvrdil, že sociální demokraté budou v referendu odpovídat na otázku, zda má sociální demokracie vstupovat do menšinové vlády s hnutím ANO 2011 za podmínek uvedených v koaliční smlouvě a programovém prohlášení. Referendum bude trvat od 21. května do 14. června. „Výsledky budu vyhlášené v pátek 15. června,“ dodal k harmonogramu Hamáček.

„Žádný fíkový list“

Šéf ČSSD sám podle svých slov pošle každému z téměř 19 tisíc členů sociální demokracie dopis, ve kterém vysvětlí průběh a výsledek vyjednávání. K dopisu přiloží také návrh dojednané koaliční smlouvy i programového prohlášení vlády.

„Podařilo se nám prosadit řadu priorit, nabídka resortů je důstojná. Hnutí ANO svého času říkalo, že ministerstvo vnitra nemůže dostat na 1000 procent,“ řekl k dojednaným kompromisům předseda strany a žhavý kandidát na post ministra vnitra Hamáček.

Za nejsilnější pojistku v koaliční smlouvě přitom označil ustanovení v článku pět, podle něhož v případě rezignace všech ministrů ČSSD musí do týdne podat demisi i premiér a s ním celá vláda. „Chtěli jsme, aby ČSSD nebyla přehlasovávaná nebo hrála roli fíkového listu,“ dodal předseda. 

Jmena nakonec budou 

Ač Hamáček dříve odmítal přestavit jména možných ministrů do případné vlády, na jednání předsednictva byl nakonec přehlasovaný. Členové tak budou vědět, kdo by je na ministerstvech zastupoval. „Ano, jedním ze závěrů předsednictva je, že na příštím předsednictvu budou představeni nominanti sociální demokracie do případné vlády s hnutím ANO,“ řekl na dotaz Blesk Zpráv Hamáček.

Po zveřejnění jmen volal například místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna nebo hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Předseda Senátu Milan Štěch nepodporuje vstup ČSSD do vlády. Při příchodu na jednání grémia strany novinářům navíc řekl, že se nespokojí jen se jmény ministrů za ČSSD, ale bude chtít také jména sociálnědemokratických náměstků.

„V průběhu toho jednání jsem zjistil, že někteří členové orgánů, zejména předsednictva měnili názor. Byli proti vstupu a najednou jsou pro vstup. Někteří z nás se domníváme, že to může být vedeno osobní motivací být v pozici vysokého státního úředníka nebo člena vlády,“ řekl přísně Štěch. 

Dusné 3,5hodinové jednání

Jednání širšího vedení ČSSD trvalo nakonec proti očekávání tři a půl hodiny. Někteří členové strany na něj přicházeli poměrně rozladění. Text připravované koaliční smlouvy jim totiž přijde nekvalitní a nechtějí za této situace do vlády vůbec vstupovat.

Milan Chovanec měl na jednání vedení strany poradní hlas a i když se postavil za návrh Zlínského kraje, odložit referendum až na dobu, kdy se vyjasní některé body smlouvy, návrh nakonec v hlasování neprošel.

„To přerušení chtěli pravděpodobně proto, aby bylo víc času na to se seznámit s tím textem, některé věci tam jsou stále nejasné, také proto to trvá tak dlouho,“ řekl při odchodu Blesk Zprávám poslanec a bývalý lídr strany pro sněmovní volby v roce 2017 Lubomír Zaorálek, který měl při jednání poradní hlas.

Ani on s textem smlouvy příliš nesouhlasí. „Vlastně to není celá koalice, ta smlouva je mezi dvěma stranami, to nepředstavuje 101 hlasů, takže je otázka, jak to celé bude fungovat,“ řekl Zaorálek. Podle něj je tedy otázka, jestli vše bude srozumitelné i jednotlivým členům strany.

Babišova hrozba předčasných voleb

Premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v pátek pohrozil, že pokud sociální demokraté v referendu nepotvrdí vstup do menšinové vlády, začně sám jednat s předsedy parlamentních stran o vypsání předčasných voleb. Mohly by se konat za rok, zároveň s volbami do Evropského parlamentu. 

„Stále platí Ústava České republiky, která hovoří o tom, jakým způsobem je možné dospět k předčasným volbám. My jsme teď vlastně v půlce druhého pokusu, ještě ani nebyl jmenován premiér,“ zmínil Hamáček. A připomněl, že v případném třetím pokusu je na řadě s jmenováním premiéra předseda Poslanecké sněmovny.

„Samozřejmě je ale možné začít vyjednávat o hlasování a rozpuštění Poslanecké sněmovny, tam je to ale dáno jasně, že volby se konají do dvou měsíců,“ upozornil Hamáček, podle kterého by se takové hlasování muselo tedy konat někdy začátkem příštího roku.

„Chci vás ubezpečit, že sociální demokracie je dostatečně sebevědomou stranou aby neměla strach z podobných vyjádření,“ doplnil Hamáčka místopředseda strany Roman Onderka, který se prý zdviženého prstu Andreje Babiše před stranickým referendem nebojí.  

hejhej ( 12. května 2018 13:14 )

Typičtí socani po vzoru Sobotky demise - nedemise, nyní do vlády - ne do vlády a vydírat- to jim jde. Jediné řešení - předčasné volby a politický odpad:TOP09, STAN, KDUČSL a možná i ČSSD půjdou od válu. Za ty roky už předvedli, že jim nejde o nic jiného než o plné koryta.

refer ( 11. května 2018 22:58 )

Vnitrostranické referendum o vstupu do vlády s hnutím ANO se bude konat o týden déle, aby měli členové ČSSD více času seznámit se s výsledky jednání. To vypadá, že mají dojem, jak každý člen potřebuje poradce pro přečtení a výklad smlouvy. Ale spíš chce klika Sobotkovských pohrobků dost času na antikampaň. Dnes se jim nepovedlo zablokovat jednání "tvorbou" otázky pro referendum. Je to opravdu makačka na hlavu, něco tak "složitého" vymyslet. Čím dál tím víc předvádějí, že jsou to rozhádaní, nespolehliví břídilové. Pozor, někdy ale všehoschopní.

refer ( 11. května 2018 22:54 )

Politici ve svinstvu rok od roku gradují

marmat ( 11. května 2018 22:03 )

Dobré heslo dne/týdne/měsíce/posledního roku zní: " HRAČKY-PLAČKY !"

strejda777 ( 11. května 2018 21:11 )

Je to fakt síla! Jsou tam ještě větší bl.bci, než jsme doufali! Zpívají si svoji labutí píseň.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa