Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

„Nechceme dělat šašky,“ říká Netolický z ČSSD. S Babišem sjednali křesla i prohlášení

Autor: simao, ČTK - 
9. května 2018
19:20

Vyjednavači ANO a ČSSD se dohodli na textu programového prohlášení jejich společné vlády, uvedla dnes mluvčí ANO Lucie Kubovičová. S výsledkem chtějí podle ní obě uskupení nejprve v pátek seznámit své stranické orgány, proto ho zatím nebudou komentovat. ČSSD by přitom měla ve vládě s ANO obsadit ministerstva vnitra, zahraničí, kultury, práce a zemědělství, jak bylo původně domluveno, řekl ČT Jaroslav Faltýnek.


K textu koaliční smlouvy dospěli předsedové ANO a ČSSD Andrej Babiš a Jan Hamáček už v pondělí. S Babišem se po jednání ANO s ČSSD sešel také předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana má vládu tolerovat.

„Dnes se náš vyjednávací tým sešel s ANO, ladili jsme poslední detaily. Novináře a veřejnost prosím ještě o chvilku strpení, vše se dozvíte v pátek, kdy představíme finální text koaliční smlouvy a programového prohlášení,“ napsal na twitteru Hamáček.

V pátek se kvůli dohodě na společné menšinové vládě tolerované komunisty sejde ráno ke společnému jednání celostátní výbor a poslanecký klub ANO, uvedla mluvčí Lucie Kubovičová. Ve stejný den se má sejít také předsednictvo ČSSD, aby vyhlásilo vnitrostranické referendum o společné vládě.

Netolický: Odlákali nám voliče, ukradli program

Jak referendum u ČSSD dopadne, je však ve hvězdách. Podle místopředsedy ČSSD Martina Netolického „je to velmi otevřená otázka“.

„Vnímám poměrně silné názory uvnitř sociální demokracie, které spolupráci odmítají, a to za de facto všech okolností. Ostatně hnutí ANO a Andrej Babiš jsou ti, kteří sociální demokracii připravili o voliče, protože v podstatě ukradli sociálnědemokratický program. To je věc, která je poměrně podstatná, protože i vyjadřování pana premiéra na nejrůznějších akcích na veřejnosti o sociální demokracii také nebyla úplně diplomatická,“ řekl pro Info.cz.

On sám ještě rozhodnutý pevně není. „Já prostě nevím, jestli chceme někomu dělat šašky,“ varuje.

Netolický si však alespoň pochvaluje, že byly dořešeny programové otázky, důstojné zastoupení ČSSD ve vládě (v podobě pěti resortů), akceptována byla i většina koaličních pojistek. „Formulace ve vztahu k odsouzenému předsedovi vlády existuje také,“ podotýká s tím, že dle jeho názoru se daří dojednat maximum možného. „Je ale otázka, jestli je to pro členskou základnu dostatečné. To se dozvíme až na základě výsledků referenda,“ upozorňuje.

Rozdělení ministerstev ani personální obsazení jednotlivých ministerských postů podle mluvčí předmětem jednání nebylo. Potvrdil to i druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek.

„Pokud se týká rozdělení resortů, tak platí to, co jsme si vlastně řekli, to znamená sociální demokracie pět resortů, hnutí ANO deset. S tou specifikací, jak bylo řečeno. Žádné další změny nenastaly. Co se týče konkrétních jmen, tak ty jsme neřešili, i sociální demokracie chce počkat s konkrétními jmény až po jejich vnitrostranickém referendu,“ řekl ČT Faltýnek.

Sociálním demokratům by tedy podle dosavadních dohod měla připadnout ministerstva vnitra, zahraničí, kultury, práce a sociálních věcí a zemědělství. Spekulovalo se také o tom, že by ČSSD vyměnila ministerstvo zemědělství za ministerstvo obrany.

marmat ( 10. května 2018 12:53 )

ONO to jejich referendum nebude žádná selanka....někdy věřím, že jim dal Babiš"dlouhej špagát",aby se předvedli na veřejné promenádě "v celé kráse" !? Není všem dnům konec....

marmat ( 10. května 2018 12:49 )

cezar8:Chobotnice by dál proplétala a rodila mladé a MLADÍ tlučhubové od Pirátů by ji chtěli usměrňovat ze střídačky (než si toho osvojí víc !). Kalousek by dál vodil Bělobrádka a Farského a ODS Němcovou s Fialou...A do toho všeho Okamura! Špatně se dělá jen z téTO první představy!!!

cezar8 ( 10. května 2018 10:20 )

Tak nevím, kde by jsme dneska byli, kdyby se Babiš nedal do politiky. ČSSD je špína. Klidně schvalovali Kalouskovi 100 miliardové dluhy a nyní chtějí něco kázat. ČSSD, to už není pevná a jednotná strana, hájící práva a spravedlnost, ale rozhádaný spolek slabochů a vyžírek....

marmat ( 10. května 2018 09:30 )

ŠAŠEK ZŮSTANE ŠAŠKEM......nemusí nosit červenej frňák jako Kalousek !

marmat ( 9. května 2018 23:04 )

Úžasný pokr pana premiéra....nechává "charaktery" konkurentů JASNÉ vyniknout.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa