Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Babiš selhal a nemluví pravdu,“ útočí Pirát Bartoš. Kvůli Okamurovi

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. dubna 2018
15:45

Premiér v demisi Andrej Babiš nyní tvrdí, že vláda s podporou KSČM a SPD je jedinou možností na stole. Aspoň zatím, jak prohlásil v rozhovoru pro čtvrteční MF Dnes. Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše ale předseda ANO „selhal ve svých vyjednáváních“ a tato varianta jedinou není. Bartoš si do Babiše rýpl, že možnost podporuje, nebo mu ji „možná nadiktoval“ prezident Zeman. Odmítl zároveň, že by Piráti měli být ti, kdo ve vyjednáváních „cukne“.

„Zatím je to jediná možnost na stole,“ uvedl v MF Dnes Andrej Babiš k vládě s podporou KSČM a SPD. Nechtěl přitom označit SPD za extremistickou stranu, jak to někteří představitelé opozice činí. Poukazuje na to, že okamurovci se do Sněmovny dostali po svobodných volbách a zvolili je tam občané. Ti si pak dle něj nemyslí, že jde o extremisty.  

Preferovaným řešením pro Babiše zůstává získat pro vládu důvěru. „Uvidíme, s kým ji můžeme získat. Možná ještě někdo změní názor. Vy prostě potřebujete slyšet, že jo, abyste mohli od rána do večera řvát, že jsme to udělali s extremisty. Podle vás je tady nějakých 900 tisíc lidí extremisty,“ rozčiloval se Babiš. V minulosti vyzýval k tomu, aby s ním šli do vlády, na sněmovním plénu ODS, ale také Piráty, se kterými by dal dohromady 100 mandátů a chyběl by jediný. 

Bartoš: Babišovi se s SPD setsakramentsky vládnout nechce

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše nyní Babiš jen „dělá, že jedná“. „S komunisty a SPD se mu dělat vládu setsakramentsky nechce, neboť by prostě nebyl milován a PR je jeho nejsilnější a prakticky jedinou funkční politikou,“ rýpl si Bartoš do šéfa ANO na Facebooku.

Předseda Pirátů dodal: „Pro nás tato varianta, kdy ANO má ve vládě většinu a Andrej Babiš řídí vše z průhonické sokolovny, není postačující pro podporu ani toleranci vlády, což je v naší veřejně známe strategii, ale že podmínky osob bez škraloupu nejsou jen otázkou hnutí ANO a představit bychom si uměli například i variantu vlády odborníků, kde by na ministrech byl konsensus s většinou Sněmovny nikoliv diktované Hradem.“

Podle Bartoše jsou však i další možné varianty. Blesk Zprávám ve Sněmovně řekl: „Andrej Babiš selhal ve svých vyjednáváních a není to jenom to pětitýdenní vyjednávání s ČSSD. On prostě se chová, jako kdyby zvítězil absolutně a nemusel s nikým jít na nějaký kompromis. A tak v podstatě je i mediálně prezentovaná ta varianta, kterou podporoval a nebo možná nadiktoval dokonce prezident Zeman a to je ta spolupráce s SPD a KSČM.“

Babišův strašák a „mezinárodní ostuda“

Šéf Pirátů se také pozastavuje nad variantou, kterou navrhovala už ČSSD. Aby z hnutí ANO vzešel jiný kandidát na premiéra, než je Babiš. Ten však nadále takovou možnost odmítá. Již dříve uvedl, že kandidátem ANO bude „až do smrti“. Nyní na tyto návrhy v MF Dnes reagoval slovy: „Co oni nám do toho mají mluvit? Já jsem kandidoval jako lídr ve volbách, odpracoval jsem kampaň, dělám na tom projektu šest let. Je to jeden z nejúspěšnějších projektů v Evropě.“

Podle Bartoše by to však „uvolnilo debatu směrem k sociální demokracii, ke KDU-ČSL a de facto, i když by tam musely být větší kompromisy, směrem k ODS“, zmínil. „Takže ta vláda ANO, KSČM a SPD, se kterou už pan Babiš operoval na začátku, když vstupoval do těch jednání, jako s nějakým strašákem, tak není jeho jediná varianta,“ řekl Blesk Zprávám Bartoš.

Video  Jak se stal Bartoš Pirátem a jak to má s marihuanou?  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle Bartoše přitom nechce Babiš veřejně spolupracovat s SPD kvůli „mezinárodní ostudě“. Ani Piráti přitom nechyběli ve středu na schůzce s dalšími čtyřmi stranami ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Lidovec Pavel Bělobrádek tam představil návrh na koalici šesti poražených stran – o 85 mandátech. Tu by měla tvořit i ČSSD, její zástupci však na schůzku nepřišli.

„Objednané“ stíhání

V sociální demokracii doznívá krach jednání s ANO. Babiš nabídku pro ČSSD (pět křesel ve vládě ovšem bez ministerstva vnitra) označil za velkorysou, podle něj ji prezident Zeman v Lánech dokonce popsal jako „oslnivou“.

„Ostatní nás kritizují, že nic neděláme, ale pan Fiala z ODS s námi nechce jednat, protože nás prý jeho voliči nechtějí. Ostatní se vymlouvají na trestní stíhání, které si ten systém objednal,“ opakuje Babiš svou tezi, že je „trestně stíhaný na objednávku“ a kdyby nebyl v politice, o Čapím hnízdě by prý nikdo ani neslyšel.

Babiš vládu mít může, míní Bartoš

Piráti nedávno ve Sněmovně Babišovi po vicepremiérovi Richardu Brabcovi poslali knížku, jak s nimi má jednat poté, co je nazval „kluky“. „Vy jste řekli, že budete v opozici, budete stále kritizovat, tak my to za vás odmakáme, kluci,“ říkal Babiš v březnu Pirátům při interpelacích. „Neříkejte nám kluci… my Vám taky neříkáme strejdo (a navíc máme i ‚holky‘),“ vzkázali mu v knížce Piráti. Podle Bartoše však nyní ten, kdo vyjednávat nechce, je Babiš.

„Taková možnost tady je, Andrej Babiš může mít vládu, ve které nebude mít většinu ministrů a ve které on nebude premiérem. Ale na to on ovšem přistoupit nechce. A skutečně mezikrok mezi tím by byl opravdu jenom ten fakt, kdyby on na postu premiéra nelpěl. A skutečně jsou tu tři strany, které lze považovat za více demokratické než SPD a KSČM, které by do toho jednání vstoupily,“ dodal pro Blesk Zprávy Bartoš.

Video  Babiš je familiární a říká nám kluci, otázkám na skandály se vyhýbá, říká Pirát Bartoš.  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Fiala: Problém je Babišův osobní sen

Podobného názoru je přitom i šéf ODS Petr Fiala. „Vláda ANO s SPD a KSČM samozřejmě není jedinou možností, jak se nám Andrej Babiš snaží namluvit,“ uvedl dnes na sociální síti. Existuje podle něj hned několik stran (nejmenoval však vlastní stranu, ale ČSSD, KDU-ČSL a STAN), které by do jednání o vládě vstoupily, kdyby ve vládě nebyla trestně stíhaná osoba.  

„Největší překážkou pro sestavení většinové demokratické vlády je osobní sen Andreje Babiše o jednobarevné vládě ANO, která bude kontrolovat všechny složky státu a ve které bude zastávat post premiéra,“ míní Fiala. Podle něj není ANO ochotno udělat ani malý kompromis - ukázalo se to podle něj, když ČSSD požadovala resort vnitra.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mirkazam ( 13. dubna 2018 09:33 )

bac-bum-bac.....

vlasok ( 12. dubna 2018 22:56 )

No pokiaľ ten Bartoš nebude vo vláde, tak figu drevennú urobí, ale jemu zrejme o prácu a presadzovanie niečoho ani nejde, hlavne, že sedia v parlamente, to je tak ako u nás opozícia, nič nerobí, iba hľadá chyby minulosti.

plwer ( 12. dubna 2018 22:02 )

Kam vlezu tam kvete láska. Je Valentýnský večer?

presnetak ( 12. dubna 2018 21:57 )

Nejkrásnějsí mužské české jméno je IVAN

clesk ( 12. dubna 2018 21:46 )

Je úrok, jest zúročení, https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/536135/klaus-ml-si-utahuje-z-pravopisu-pirata-pikala-p ri-opravach-si-pohral-i-s-jeho-jmenem.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa