Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš se chce zbavit šéfa policejních kontrolorů. Premiér mu prý hrozil skandálem

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) chce odchod šéfa GIBS Michala Murína. GIBS kontroluje činnost policie, Babiš je policií stíhán pro podezření z dotačního podvodu.
Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) chce odchod šéfa GIBS Michala Murína. GIBS kontroluje činnost policie, Babiš je policií stíhán pro podezření z dotačního podvodu.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao, zst - 
27. února 2018
14:12

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) vyzval ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína k rezignaci. Serveru Aktuálně.cz to sdělil Murín. GIBS vyšetřuje trestnou činnost policistů, celníků nebo dozorců. Ředitele inspekce jmenuje a odvolává podle zákona premiér. V pražském sídle GIBS je také od pondělí kontrola z ministerstva financí, plánována je na pět týdnů. Předseda KSČM Vojtěch Filip potvrdil, že o plánu odvolat Murína věděl. Předseda Pirátů Bartoš mluví o šikanózních praktikách a návratu 90. let, zástupci ANO o potřebě analýzy nebo neznalosti Murínova jména.

„V únoru jsem byl dvakrát pozván na Úřad vlády, kde mě premiér vyzval k rezignaci,“ řekl serveru Murín. Podle něj Babiš svůj požadavek odůvodnil ztrátou důvěry. „Když se dohodneme, tak to prý bude bez skandálu. Řekl, že by bylo nejlepší, abych skončil do konce února,“ dodal šéf inspekce.

Filip na tiskové konferenci novinářům řekl, že se o tom Babiš zmínil. „Nedivil jsem se tomu,“ uvedl s tím, že mezi jednotlivými policejními útvary je velká rivalita, což má GIBS řešit, ale neřeší. Nemyslí si, že by vláda v demisi neměla takové kroky činit. „Nejde o to, zda je premiér v demisi, či není, jde o fungování systému,“ řekl. Ohledně personálních změn s Babišem chtěl mluvit v souvislosti s odvoláváním ředitelů fakultních nemocnic, na to mu ale Babiš podle jeho slov neodpověděl.

Murín vede GIBS od prosince 2015, kdy ve funkci vystřídal Ivana Bílka. Ten rezignoval po vypuknutí olomoucké korupční kauzy Vidkun, která se týkala podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky.

Server připomíná, že policie nyní stíhá Babiše, jeho nejbližšího spolupracovníka Jaroslava Faltýnka či členy premiérovy rodiny kvůli údajnému dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo. Případ vyšetřuje pražský detektiv Pavel Nevtípil, kterého Babiš opakovaně obvinil z toho, že je veden mafií, a své stíhání označuje za účelové.

Rezignace šéfa GIBS by byla jednou z dalších personálních změn, které vláda v demisi od začátku roku provedla. Odvoláni byli například generální ředitel agentury CzechInvest Karel Kučera, ředitelka pražské Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská, ředitel Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluk Němeček a generální ředitel České pošty Martin Elkán.

Bartoš: Připomíná to 90. léta, šikanózní praxe

Tvrdě se proti postupu premiéra v demisi postavil předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Situaci na poli generální inspekce sleduji zhruba tři týdny. Došlo k několika schůzkách pana Babiše s panem Murínem. (...) Byla mi potvrzena i ta náhlá finanční kontrola na GIBS. Tato až skoro šikanózní praxe je poměrně běžná,“ řekl novinářům předseda nové parlamentní strany a připomněl problémy kolem Odboru protidrogové politiky, který má být přesunut z Úřadu vlády pod ministerstvo zdravotnictví.

Je to podobně vágní zdůvodnění, jako že řediteli České pošty náhle někdo zjistil, že mu chybí dlouhodobá koncepce rozvoje. Já od pana premiéra v demisi Babiše budu chtít znát ty důvody, které skutečně vedou k tomu, že chce odvolat takto vysoce postaveného člověka v generální inspekci,“ doplnil s tím, že hodlá Babiše interpelovat.

Pan Faltýnek nejen ve veřejném prostoru neustále něco vyhlašuje o tom, že vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo skončí jednou v teplákách, že on ho tam dostane, tak já chci vědět, jestli náhodou toto nezapadá do nějakého toho rámečku. Obávám se, že se vrací nějaká doba 90. let, kdy takhle divoce může ta politika fungovat,“ řekl také.

Faltýnek: Nevěděl jsem, kdo to je. Válková: Zásah byl potřeba

Zástupci hnutí ANO se k problematice postavili rozdílně. Zatímco předseda poslanců hnutí Jaroslav Faltýnek odkázal novináře na premiéra Babiše, exministryně spravedlnosti Válková přiznala, že GIBS považuje v některých případech za problematický.

„Já jsem do dneška nevěděl, kdo to je, že to je šéf GIBSu. To je otázka na pana premiéra, je to jeho kompetence ze zákona. My jsme to na klubu neřešili,“ řekl stroze Faltýnek. Komunisté přitom přiznali, že s nimi o odvolání Murína Babiš hovořil.

Šéf GIBS Michal Murín ve Sněmovně Šéf GIBS Michal Murín ve Sněmovně | ČTK

Dlouhodobě jsme s ní (činností GIBS) nebyli spokojeni, nebudu uvádět konkrétní případy, kdy GIBS svým způsobem selhal, ale rozhodně to zasloužilo analýzu, vyhodnocení, včetně možností personálních změn. Za panem premiérem Sobotkou jsem byla dvakrát a výslovně jsem upozorňovala na problémy v GIBSu. Vždycky to dopadlo do ztracena. Taková konverzace dvakrát proběhla a výsledek se nedostavil, za tím si stojím,“ prohlásila oproti tomu rázně Válková.

Domda ( 27. února 2018 20:31 )

Teď tam Bureš dosadí svojeho hajzla a čápi hnízdo vašimi do ztracena.ja se jenom stydím za Faltýnová že je z Moravy ten Hajzl skutečnými celá jeho rodina ale oni si neuvědomují že jim už zvoní hrana pozor

villon ( 27. února 2018 17:53 )

Pořádek a la Slovensko, jo?

villon ( 27. února 2018 17:51 )

Slovenská reorganizace českých bezpečnostních sborů? Za tiché asistence národa? Za nadšeného skandování třetiny národa? Anšlus pokračuje?

joudajoudovy ( 27. února 2018 17:48 )

a kdyz po pouziti jdou do gypsu, jsou z toho chudaci konsternovani a u mafianskych soudu se domahaji pomoci...

alex0800 ( 27. února 2018 17:34 )

Přesně tak

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa