Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čuba končí v Senátu. Po rok a půl trvající absenci složí mandát

Autor: Jakub Veinlich, ČTK, zst - 
15. února 2018
15:42

Senátor František Čuba (SPO) se rozhodl po rok a půl trvající absenci rezignovat ke konci února na senátorský mandát. Blesk Zprávám to potvrdil blízký spolupracovník senátora Iva Valenty (za Soukromníky)

„V posledních měsících jsem totiž nejen já, ale především mí příbuzní a přátelé, vystaveni silnému tlaku a čelí nepříjemným útokům. Tito lidé jsou mi velmi blízcí a já jim dále nenechám ubližovat. Proto jsem se rozhodl soustředit své síly především k životním prioritám, a těmi jsou právě tito lidé,“ uvedl Čuba v tiskovém prohlášení s tím, že oficiální rezignační dopis doručí do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) do konce února. 

Autor slušovického zázraku hlasoval v Senátu naposledy 24. srpna 2016. Na zasedání horní komory parlamentu se tedy neukázal rok a půl a stal se v tomto směru rekordmanem.

Jeho okolí, včetně asistenta Milana Frnky, tvrdilo, že pravidelně dochází do své kanceláře ve Zlíně. Blesku ani dalším médiím se ho tam ale dlouho nedařilo zastihnout. Změna nastala až v úterý, kdy se reportérka Blesku se senátorem konečně na místě setkala a pořídila několik fotografií. Rozhovor odmítl.

Video  Kauza senátního absentéra Čuby: Jeho šéf Veleba utekl z tiskovky  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Za Čubovou absencí byly zdravotní problémy, mimo jiné i operace tenkého střeva. Téměř rok přitom pobíral plný plat i náhrady například za cestovné ve výši 122 tisíc korun měsíčně hrubého. Od července loňského roku jej v plné výši posílá na dobročinné účely.

Čuba je členem pětičlenného Klubu nezávislých senátorů. Po jeho rezignaci tato frakce zanikne. Zeman bude muset na Zlínsku vyhlásit doplňovací senátní volby.


ellenic ( 15. února 2018 20:01 )

Rok a půl absence, ale s královským platem . Měl by to dát na charitu, za celou dobu, kdy nepracoval . Já, kdybych nechodila do práce, nedostala bych ani korunu .

javor ( 15. února 2018 19:21 )

To je škoda že končí,velká ztráta pro senát i daňové poplatníky !

ellyane ( 15. února 2018 18:44 )

Dobrý večer všem, senát bych zrušila, nic užitečného nedělá a tento pán je příkladem toho, jací jsou tam pracanti....neberu mu zásluhy z produktivního věku.

nick55 ( 15. února 2018 18:24 )

Končí ? Už včera bylo pozdě .

oldedek ( 15. února 2018 18:19 )

" Čuba dál chce pracovat jako poradce prezidenta Miloše Zemana...." A já furt kdo to tak Mýlovi dobře radí a von to Veleba a Čuba ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa