Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

O náhradníkovi za Čubu se rozhodne v druhém kole. Hlasovalo jen 16 % lidí

Autor: zst - 
19. května 2018
15:50

Doplňovací volby do Senátu na Zlínsku poté, co na konci února skončil František Čuba (SPO) v prvním kole nerozhodly. Do druhého kola postupuje Michaela Blahová (KDU-ČSL) a Tomáš Goláň (SENÁTOR 21). Kandidovalo celkem devět lidí, volby provázela nízká účast. Přišlo jen 15,95 % oprávněných voličů. Druhé kolo voleb proběhne 25. a 26. května.

Ve volbách neuspěli zástupci ANO, ČSSD, STAN, Pirátů ani SPO, za které vyhrál naposledy volby právě Čuba. Blahová získala 24,18 % hlasů (4118), Goláň pak 18,99 % (3234). Třetího v pořadí Miroslava Adámka dělila od postupu do druhého kola ztráta 448 hlasů. Druhé kolo voleb proběhne v pátek 25. května od 14 do 22 hodin a v sobotu 26. května od 8 do 14 hodin.

„Pan Čuba si sednul v rodinném kruhu a pobavili se o tom. Řešení, že by v březnu přišel a byl připraven dát rezignaci osobně, se změnilo, pověřil mě, aby to bylo už teď. Rozhodnutí už uzrálo, tak to nechtěl dál prodlužovat. Tlaky kolem dokola nebyly moc příjemné na jeho známé, příbuzné a lidi, které má rád,“ řekl krajan-senátor Ivo Valenta Blesk Zprávám, které na Čubovu dlouhodobou nepřítomnost jako první upozornily. Oficiálně to byl právě on, kdo Čubovo rozhodnutí tlumočil v horní parlamentní komoře. Překvapivě to tak nebyl jeho stranický šéf a kolega senátor Jan Veleba.

„Je to všechno dohromady, zdravotně už na tom byl podstatně lépe a potkávali jsme se i u nás na hotelu v Karlovicích. S tím nemá problém. Samozřejmě už má ale roky a ta únava i cestování, to je jedno s druhým. Byl to součin všech faktorů,“ doplnil Valenta.

Čuba chyběl 552 dnů, promarodil se k milionu

Čuba složil mandát po dlouhodobé kritice, kdy se kvůli špatnému zdravotnímu stavu rok a půl neukázal na jednání pléna. Stal se v tomto směru smutným rekordmanem. Jeho nástupce se volí pouze do konce Čubova funkčního období, tedy do podzimu 2020.

Kritika směřovala na autora „slušovického zázraku“ zpočátku zejména proto, že nenastoupil na nemocenskou a dál pobíral plný senátorský plat. Za necelý rok si tak přišel na více než milion korun. Teprve poté začal svůj plat posílat do fondu pro nadané studenty svého kolegy Iva Valenty.

salto ( 21. května 2018 08:40 )

16% - toť důstojná výpověď o významu Senátu

Antonin Blaha ( 20. května 2018 11:49 )

 Putlere Vy nemate lehky zivot,tolik slamy v hlave a nenavisti v srdci😂

Antonin Blaha ( 20. května 2018 09:54 )

 Lide v plne sile ukazali co si o senatu mysli a bylo by na case uvazovat o jeho zruseni.Je to krmnik pro vyslouzile a jinde neupotrebitelne politicke mrtvoly👿

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa