Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slušovický zázrak: „Neviditelný“ Čuba se ukázal Blesku, v Senátu nebyl už rok a půl

Autor: Slávka Červená, zst - 
14. února 2018
05:02

Autor slušovického zázraku hlasoval v Senátu naposledy 24. srpna 2016. Na zasedání horní komory parlamentu se tedy neukázal rok a půl a stal se v tomto směru smutným rekordmanem. Část senátorů už ani nevěří, že se s Františkem Čubou (SPO) ještě setkají. Mandát mu přitom končí až za dva roky. Blesku se podařilo senátora zastihnout v jeho kanceláři ve Zlíně. Po několika marných pokusech. A nejstarší člen Senátu souhlasil i s fotografií.

Senátora Františka Čubu (SPO), autora pověstného slušovického JZD zázraku, neviděli na plénu ani na jednání výboru jeho kolegové už rok a půl. Jeho okolí, včetně asistenta Milana Frnky, ale tvrdí, že pravidelně dochází do své kanceláře ve Zlíně. Blesku ani dalším médiím se ho ale zastihnout nedařilo.

Až v úterý se senátor v kanceláři nacházel ve stejný čas, kdy to zkoušela i redaktorka Blesku. V pracovně podle svého asistenta připravoval podklady pro čtvrteční plénum Senátu a po dlouhém přemlouvání svolil i k fotografii. Mluvit ale nechtěl.

Františka Čubu zastihla redaktorka Blesku v práci po několika pokusech až 13. února 2018. Františka Čubu zastihla redaktorka Blesku v práci po několika pokusech až 13. února 2018. | Slávka Červená

„Protože médiím se ale dlouhodobě nevyjadřuji, nezlobte se, výjimku neudělám ani dnes,“ odmítl žádost o rozhovor. Další informace poté poskytl jeho asistent. „V pondělí dopoledne byl pan senátor v Ostravě. Odpoledne ale již zase úřadoval ve Zlíně. Dnes připravuje podklady pro klub nezávislých senátorů s tím, že jsou tam jeho doporučení, jak by hlasoval nebo co si myslí, že je správné. Je to hodně práce,“ sdělil. Co dříve sdílného politika tak odrazuje? Dlouhodobá kritika, která se váže i k jeho zdraví.

Podle „krajana“ ze Senátu Iva Valenty, který reprezentuje sousední obvod, by se měl Čuba objevit na plénu Senátu nikoliv tento čtvrtek, ale až v březnu. Valenta už ale pro Blesk Zprávy sliboval Čubův návrat v říjnu. Nestalo se.

Kvůli zdraví, mimo jiné i operaci tenkého střeva, se od srpna roku 2016 Čuba neobjevil v Senátu, zpravodajem byl naposledy na jaře téhož roku, a to u smlouvy Česka s Turkmenistánem o dvojím zdanění. Téměř rok přitom pobíral plný plat i náhrady například za cestovné ve výši 122 tisíc korun měsíčně hrubého. Od července loňského roku jej v plné výši posílá na dobročinné účely.

A jsme zpět u miliardáře a majitele Synotu Iva Valenty. Právě do jeho nadace totiž Čubův plat míří. Není tak divu, že se Valenta Čuby zastává. „Celý senátorský plat včetně náhrad – 93 122 Kč - posílá do Studijního fondu Ivo Valenty. Včetně února je to už téměř 750 tisíc, které slouží na zahraniční stáže středoškolákům a vysokoškolákům, kteří by si jinak toto vzdělání nemohli dovolit,“ řekl k toku peněz Frnka.

Štěch už odpověď dostal

Vedení Senátu je proti Čubově nepřítomnosti bezzubé. Apelovalo opakovaně na Jana Velebu (SPO), šéfa senátorského klubu, jehož je Čuba členem a který paradoxně vznikl už v době jeho nepřítomnosti, ale marně. Klub má totiž minimální počet členů a výpadkem Čuby by nejspíš zanikl a s ním i peníze na jeho chod.


Šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD) už dokonce kvůli absencím v posledních měsících Čubu v dopisech dvakrát vyzval, aby zvážil rezignaci. Podle Frnky už na ten druhý zlínský senátor odpověděl. To potvrdila i mluvčí Senátu.

„Odpověď pana senátora Čuby přišla až po urgencích minulý týden. Byla velmi stručná, v podstatě obsahovala pouze ujištění, že pan senátor výzvu zváží,“ řekla Blesk Zprávám tisková tajemnice Eva Davidová s tím, že odpověď dorazila formou klasického dopisu poštou.

„Vedle toho poděkoval za přání k narozeninám, které každoročně pan předseda Štěch zasílá všem senátorům,“ doplnila k obsahu dopisu.

Zda Čuba přijede během března do Prahy, ať už na schůzi Senátu či na inauguraci znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana, který mu udělil státní vyznamenání, jeho asistent neprozradil. „Nechte se překvapit,“ zaznělo.

zkzkz ( 14. února 2018 15:14 )

ohrazenice ( 14. února 2018 13:36 )

To máte pravdu že je Senát zbytečný a nejen senát. Holt na Havla bude vzpomínat několik generací a stejně odporně jako na Gottwalda.

ohrazenice ( 14. února 2018 13:33 )

zdenek43. Zapomněl jste soudruhu na to že Senát, Ombudsman, Kancléř a další zbytečné funkce prosadil proti vůli slušných lidí ochlasta a lhář Havel. Havel ten vožrala bylo to nejhorší co nás potkalo po 89.Já Vás soudruhu chápu nemůžete přenést přes své bolševické srdce že pana Zemana zvolil národ. Zato ochlastu Havla zločinecká KSČ se souhlasem Kremlu. Už Vám moc nechybí do blázince. Ještě zavřít do kriminálu Kalouska, Sobotku a další Vaše kolegy soudruhy z ODS a ČSSD. A skončíte v blázinci. Tam patříte bolševiku.

ellyane ( 14. února 2018 13:33 )

Dobrý den všem, je to ostudné a myslím si, že to nemá zapotřebí.....

ohrazenice ( 14. února 2018 13:25 )

Poděkujme ochlastovi Havlovi za prosazení naprosto zbytečných funkcí pro své kamarády a komunisty. Jednou se národ dozví jaké svinstva dokázal Havel provádět. Kromě toho že chlastal za státní peníze se svými kamarády také pomáhal svým kamarádům k milionům. Havel skončí na smetišti dějin vedle Gottwalda. Nebude to dlouho trvat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa