Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Babiš se setká se Zemanem, Češi ho týden neviděli. Premiéra čeká i jízda kraji

Autor: ČTK, ivm - 
7. února 2018
19:20

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) očekává, že během čtvrteční večeře v Lánech probere s prezidentem Milošem Zemanem činnost vlády či zahraniční politiku. Babiš to uvedl po zasedání vlády. S prezidentem, kterého veřejnost viděla naposledy minulou středu při jmenování soudců, by měli hovořit o sestavování druhého kabinetu. A o tom, kolik času na něj Babiš od prezidenta dostane. V půlce března plánuje premiér v demisi odjet do krajů, kde se chystá jednat s představiteli regionů.

Zeman pověřil Babiše před dvěma týdny jednáním o sestavení nového kabinetu u příležitosti přijetí demise menšinové vlády ANO. Babiš ve středu připomněl, že od té doby se s prezidentem sejde poprvé.

„Neviděli jsme se de facto od chvíle, kdy jsem dostal pověření k tzv. druhému pokusu. Určitě tak probereme celkově situaci,“ řekl. Chce si vyslechnout názory prezidenta, informovat ho o činnosti vlády a nastavit vzájemnou spolupráci.

Babiš se Zemanem proberou evropskou politiku

Prezident s premiérem v demisi by měli mluvit i o zahraniční politice. „Jak to vnímá, jak si to představuje. Já se chci soustředit na evropskou agendu. Je důležité, abychom to nějak koordinovali,“ konstatoval Babiš.

Dozvědět se chce také to, kolik bude mít času na druhý pokus o sestavení vlády. Současný kabinet v lednu důvěru ve Sněmovně nezískal.

„První (pokus) byl jasný, že nebude (úspěšný). Nevím, proč se o tom vedou debaty. Pokud bychom neudělali tu menšinovou vládu, tak by tady byla stále vláda pana (Bohuslava) Sobotky (ČSSD) v demisi a myslím si, že by to nebylo dobře,“ uvedl Babiš.

Od Zemana by chtěl slyšet, jaké má o harmonogramu jednání o vládě představy. Své vlastní neupřesnil. „My čekáme na nové vedení ČSSD. Jednáme o programu s SPD a KSČM, ale jde jen o program, žádnou účast ve vládě, nebo že by nám říkali, který ministr je dobrý, nebo špatný,“ uvedl. Budoucnost jednání podle Babiše určí mimo jiné to, jak se k nim postaví nové vedení sociálních demokratů po sjezdu, který se koná příští neděli.

Jednání v regionech zahájí Babiš v Liberci

Na prvním jednání vlády v krajích je Babiš domluvil s libereckým hejtmanem Martinem Půtou (STAN), a to 13. března. Dále jedná se zlínským hejtmanem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL) a plánuje také výjezd do Hradce Králové, sdělil novinářům.  

Podle Babiše nepůjde o výjezdní zasedání vlády, na kterém by ministři řešili běžnou agendu, ale o jednání, na kterých bude s představiteli krajů mluvit o konkrétních problémech regionů, například průtazích ve stavbě silnic. Navštívit chce postupně všechny kraje. Po jmenování vlády uvedl, že by se v regionech měly uskutečnit diskuse se starosty i občany o místních problémech.

Vláda v demisi ve středu projednala také plán legislativních úkolů, kterými by se měla řídit v letošním roce. Její trvání bude ale ohraničené sestavením druhého Babišova kabinetu. V plánu má vláda v demisi 131 legislativních úkolů tak, aby podle premiéra vyhověla požadavkům evropské legislativy a plnila své programové prohlášení. Připravit chce dva ústavní zákony, sedm věcných návrhů zákonů, 16 návrhů zákonů a 74 novel.

Babišovi se nelíbí zákony „spadlé pod stůl“

Babiš na tiskové konferenci kritizoval systém, kdy návrhy zákonů, které Sněmovna nestačí projednat v době svého mandátu, spadnou pod stůl a nová vláda si z nich vybere, které chce poslat do legislativního procesu znovu. Ze čtyř desítek návrhů, které zbyly v dolní komoře po předchozí vládě, ve které ANO spolupracovalo s ČSSD a KDU-ČSL, chce současný kabinet vrátit poslancům polovinu.

Ve středu například schválil návrh novely zákona o dluhopisech, který má pro investory zatraktivnit hypoteční zástavní listy, a novelu zákona o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu.

papyrus ( 7. února 2018 22:21 )

Má řeč.

marmat ( 7. února 2018 21:49 )

BA JE TAKOVOU OSOBOU FASCINOVÁN ŽE POČÍTÁ DNY, KDY JI "NEZAHLÉDL"

papyrus ( 7. února 2018 21:13 )

To je ten co se cpe do vlády, přitom řval s Babišem nikdy, nikdy? Taky podvraťák, najednou se tam hrnou všichni co řvali nikdy.. a šlapali mu po krku , komédie ta naše politika.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa