Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman přijal od Babiše demisi. A netrvá už na 101 podpisech pro novou vládu

Video se připravuje ...
Autor: simao, ČTK, bud - 
24. ledna 2018
11:57

Prezident Miloš Zeman dnes přijal před polednem na Pražském hradě demisi kabinetu Andreje Babiše (ANO). Zároveň ho pověřil jednáním o sestavení nové vlády. Na podmínce 101 hlasů trvat nebude. A vysvětlil proč.

Zeman přijal demisi a pověřil Babiše sestavením nové vlády dva dny před začátkem druhého kola prezidentských voleb. Hnutí ANO i Babiš v nich Zemanovi vyjádřili podporu. Přijetí demise Hrad původně oznámil na konec minulého týdne. Změnu zdůvodnil plným programem Zemana a jeho přípravou na předvolební debaty.

Babišova menšinová vláda schválila demisi minulý týden ve středu pět týdnů po jmenování. Reagovala tak na hlasování Sněmovny, ve kterém nedostala důvěru, když ji podpořili pouze poslanci vládního hnutí ANO.

Zeman přitom dnes opět pověřil Babiše jednáním o nové vládě. „Vážený pane premiére, v souladu s Ústavou vaši demisi přijímám a žádám vás, aby vláda vykonávala normální činnost do doby jmenování vlády nové. Pokud jde o toto jmenování, pověřuji vás dnešním dnem, aby to mělo zákonnou oporu, jednáním o sestavení nové vlády a přeji vám v těchto jednáních plný úspěch,“ řekl Zeman Babišovi.

Zeman na stojedničce netrvá

Byl to právě Miloš Zeman, kdo dorazil osobně do Sněmovny, aby před hlasováním o důvěře menšinové vládě Babiše podpořil. Nikoli před poslanci na plénu, ale až při odchodu ze Sněmovny však pronesl onen požadavek na 101 hlasů poslanců, kteří by měli novou vládu podpořit. Prezident však dnes mluvil o hlubokém nedorozumění. „To je, jak říkal můj předchůdce, hluboké, ale opravdu hluboké nedorozumění,“ uvedl Zeman s narážkou na exprezidenta Václava Klause

„Já bych rád panu premiérovi poskytl veškerý nutný čas k tomu, aby získal podporu pro svoji vládu a to je těch 101 podpisů, případně více. Nikoli nutně podpisů, ale hlasů. Na druhé straně – a to je to podmíněné pokračování – nemohu samozřejmě vyloučit své nezvolení a v takovém případě dodržím svůj slib a jmenuji pana premiéra Babiše premiérem v průběhu února. A protože to bude poměrně krátká doba na získání onoho potřebného počtu hlasů, nebudu na této podmínce trvat,“ uvedl Zeman.

Proč už prezident 101 podpisů nechce? Zeman si myslí, že normální politici poté, co proběhne jednání, sdělují výsledky jednání a nenechávají si je potvrdit písemně.

„Předpokládám, že mě pan Andrej Babiš bude pravidelně informovat o výsledcích svého jednání. V okamžiku, kdy přijde a řekne, že má minimálně 101 zaručených hlasů, tak ho podruhé jmenuji premiérem,“ říkal přitom Zeman 10. ledna novinářům ve Sněmovně.

Video  Zeman dá Babišovi druhý pokus sestavit vládu, ale s podmínkou: 101 hlasů podpory.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Babiš: Snad nás budou brát vážně

„Rozdíl v tom vyjednávání je ten, že při tom prvním pokusu my jsme vlastně ani nedostali šanci vyjednávat, protože ta vyjádření jednotlivých stran až na výjimky byla kategorická odmítnutí a teď máme pocit, že už můžeme seriózně vyjednávat a to se samozřejmě budeme snažit,“ reagoval Babiš a připomněl jednání s jednotlivými stranami.

Slíbil intenzivní jednání s potenciálními partnery do koaliční vlády. „Doufejme, že nás budou brát vážně,“ dodal Babiš. Od stran doufá, že se dozví, za jakých podmínek by skutečně byly ochotné jít do vlády nebo ji tolerovat. „Takže určitě ten charakter jednání bude úplně jiný, než to bylo při 1. kole, kde vlastně se ani nečekalo, že dostaneme důvěru,“ dodal Babiš.

marmat ( 24. ledna 2018 17:44 )

Zde DNES vrcholí nikoliv prezidentské diskuze, ale "TA OBVYKLÁ" - Nedá se absolutně na urážky a NE/argumenty navazovat Jinak předčasné volby ty producírovací a egostické tance Fialy,Pirátů, Starostů a Topky rozštípnou Tak ať se tihle sebestřední komici ještě chvíli odkopávají Oni mají skutečně a nepokrytě lidi za nemyslící stádo Jinak by to přece nemohli dělat tak hloupě

cyrilko ( 24. ledna 2018 15:39 )

Parlamentní listy jsou bolševicko-stb-ácky plátek. To čtou len volové.

cyrilko ( 24. ledna 2018 15:37 )

Zeman nemá žádnou morálku. Z huby si délá řiť. Jeho slovo neplatí. Volím Drahoše.

zada ( 24. ledna 2018 13:45 )

Doporučuji všem přečíst PL. https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Na-to-nikdy-nezapomenu-Klara-Samkova-popsala-jak-v cera-byla-osobne-na-debate-Zemana-a-Drahose-A-ma-k-vam-vaznou-vyzvu-521465

egyptanka ( 24. ledna 2018 13:43 )

To je dobrá zpráva pro Českou republiku. Babiš for premiér.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa