Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanův muž Jiří Ovčáček: Peroutku nenašel, školy nedokončil. A kdo je fíkus?

Autor: ixs - 
31. ledna 2018
18:25

Vedle prezidenta Miloše Zemana je Jiří Ovčáček nejvýraznějším představitelem Hradu. Od roku 2015 pečlivě hledá článek Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“, svádí lítý boj s tzv. „Pražskou kavárnou“ a Evropskou unii přirovnává kvůli tuzemáku k Hitlerově třetí říši. Spustil i svou vlastní televizi OVTV. Hradní mluvčí na Twitteru budí vášně a ostře brání prezidenta Miloše Zemana. V minulosti se obarvil nazeleno a psal pro komunistické Haló noviny. Blesk nabízí profil kontroverzního tiskového mluvčího.

Jiří Ovčáček působí jako tiskový mluvčí Miloše Zemana od začátku prosince 2013. Nahradil Hanu Burianovou, která až do května 2014 zůstala ředitelkou tiskového odboru prezidentské kanceláře. I v této funkci ji nahradil Ovčáček. Bývalý levicový novinář pojal funkci tiskového mluvčího prezidenta republiky pro mnoho jeho odpůrců netradičně. Na svém twitterovém i facebookovém účtu se ostře vymezuje vůči kritikům Miloše Zemana a oficiální prohlášení Hradu střídá s nelítostnými útočnými výpady. Podívejme se na nejznámější Ovčáčkovy zásahy.

Kauza Peroutka se táhne od ledna 2015

V lednu 2015 prezident Zeman promluvil na konferenci k 70. výroční osvobození Osvětimi. V projevu hovořil o selhání intelektuálů v období nástupu nacismu. V souvislosti s tím zmínil i údajný článek Ferdinanda Peroutky „Hitler je gentleman“, který prý četl v časopise Přítomnost. Podle odborníků a Společnosti Ferdinanda Peroutky ale novinář nikdy článek s tímto názvem nenapsal. Zeman trval na tom, že článek existuje a pověřil Ovčáčka, aby ho našel. Hradní mluvčí Peroutkův text dosud nenašel, ale během bádání ve svém volném čase průběžně zveřejňoval jiné texty, které podle něj dokazují Peroutkovu fascinaci nacismem.

„Já pročítám dobové Lidové noviny, odbornou literaturu, dějinný kontext a postupuju velmi pečlivě. Každý článek byl napsán v nějaké době a není možné pronášet soudy bez znalosti té doby,“ řekl v květnu serveru Aktuálně.cz. Reportéři České televize formulaci „Hitler je gentleman“ našli, jenže v časopisu Svět. Vyšel 23. září 1942 a novináři v článku na straně 2 citují amerického geologa, který měl těmito slovy rozzuřit kalifornské občany.

„To skutečně neměl dělat počestným občanům známý geolog Walter Bergmann,“ předčítal citaci z článku moderátor pořadu Newsroom ČT24 a prozradil hradnímu mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi pokračování: „Dovolil si pronést mj. tuto větu: Hitler je gentleman, který chce jen dobro.“ Ovčáček kontroval, že tento časopis prezident určitě nečetl.

Proti dvojici vystoupila vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová, která po prezidentovi žádala omluvu. Soud nakonec skutečně rozhodl o tom, že se Zeman musí omluvit. Prezident se však omluvil za to, že článek nenašel a trvá na tom, že ho četl. Ovčáček však ani po třech letech Peroutkův článek „Hitler je gentleman“ nenašel. Zeman Peroutkovi přisoudil také výrok „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“, jehož autorem je ve skutečnosti novinář Jan Stránský.

Trenýrky na Hradě a „fašizace kavárny“

Na podzim 2015 se členové kontroverzní umělecké skupiny Ztohoven v přestrojení za kominíky dostali na Pražský hrad. Po lešení, které slouží dělníkům při rekonstrukci, se dostali na střechu, kde ze stožáru nejprve sundali prezidentskou zástavu, kterou nahradili rudými trenýrkami. Pro jednoho úsměvný incident, pro druhého vandalismus a zneuctění Hradu. I tady zasáhl Ovčáček.

Mluvčí na Twitteru rychle reagoval: „Pražská kavárna se fašizuje. Už se neštítí zneuctění státních symbolů a hradu českých králů, československých a českých prezidentů.“ Další ráno si Ovčáček přisadil: „Hrad pošpinili 15. 3. 39 vlajkou nacisté. Pak už se toho nikdo neodvážil, ani sovětští okupanti. Až nyní vandalové vydávající se za umělce.“ Kauza trenýrek na Hradě měla soudní dohru, členové dostali podmínečné tresty a pokutu.

Ovčáčkův boj s Pražskou kavárnou, jak tituluje své kritiky prezident Zeman, je všeobecně známý. Protože část společnosti nemá ponětí, co nebo koho si pod tímto označením představit, svolil Ovčáček k vysvětlení v České televizi. Uvedl, že rozeznává dva druhy kaváren. „Ta první je prvorepubliková, kde se lidé scházejí a diskutují spolu a navzájem respektují své názory. A pak je kavárna druhorepubliková, která neuznává a není schopná akceptovat názory druhých a své názory se snaží fundamentálně vnucovat ostatním,“ prohlásil.

„Říše EU a zákaz tuzemáku v protektorátu“

V září roku 2017 přišli vědci z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin s tím, že v českém tuzemáku je rakovinotvorná látka. Závěry výzkumu, který by tuzemský rum usvědčil z jeho rakovinotvornosti, by se měla zabývat Evropská komise. Evropská unie by tak mohla přísadu buď zakázat, nebo by poslanci vyjednali výjimku.

Ovčáček se však kvůli výrobku s rumovým aroma řádně rozohnil. „Říše se rozhodla, že se v protektorátě nebude pít tuzemák. A basta!“ napsal prezidentův mluvčí na Facebooku. Ovčáčkova výroku si všimly i světové agentury Reuters a DPA.

I tentokrát se Ovčáčkovi podařilo odstartovat vášnivou debatu. „Jaký prezident, takový mluvčí,“ okomentoval tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Ovčáčkovo srovnání. Komentář doprovodil sdíleným stanoviskem českého zastoupení Evropské komise, která jako „Údajná říše EU“ Ovčáčkovi „skromně“ doporučila, aby si věc nastudoval dřív, než začne šířit nepravdivé zprávy.

Europoslanec za ANO Pavel Telička označil na Twitteru dění na Hradě slovem bordel. „Mluví jménem prezidenta – eurofederalisty? Bože, to je pád. A ČR padá s nimi,“ napsal. Ovčáčka se nepřímo zastal Tomio Okamura tímto výrokem: „Fašizující tendence jsou jasně viditelné a nelze je nevidět – ano, jsme ve spárech čtvrté říše.“

„Viceprezident“ Ovčáček a fíkus v prezidentské kampani

Druhá přímá volba prezidenta v roce 2018 se stala hlavním společenským tématem dávno před prvním kolem volby. Prezident Zeman prohlásil, že nebude vést předvolební kampaň a ke svým protikandidátům se nebude vyjadřovat. Nemusel. Opět ho zastoupil Jiří Ovčáček s vervou jemu vlastní. Dokonce se dostal do debaty televize Barrandov, kde se s ním byl ochoten utkat jen Michal Horáček.

„Uvítal bych, kdyby se Miloš Zeman se mnou utkal osobně. Chápu však, že už toho není schopen. A že místo sebe vysílá svého viceprezidenta,“ uvedl zakladatel sázkové kanceláře Fortuna.

Největší soupeř a adept na postup do druhého kola Jiří Drahoš i Mirek Topolánek se s nižším státním úředníkem odmítli utkat. Právě Drahoš se stal hlavním terčem twitterových útoků Zemanova mluvčího. Ovčáček Drahoše několikrát nazval fíkusem. „Kdyby v Poslanecké sněmovně mluvil fíkus, Kalousek s Farským by se mocně klonili k zemi. I listy by oprašovali,“ napsal. Právě do pořadu moderátora a vlastníka televize Jaromíra Soukupa oblíbenou pokojovou rostlinu přinesl a prezentoval ji jako adekvátní náhradu za protikandidáta Miloše Zemana.

Ovčáček: Jste mediální hnůj a póvl!

Zeman vyhrál prezidentské volby, ve druhém kole, konaném 26. a 27. ledna, těsně porazil Jiřího Drahoše. Od vítězství ve volbách se však několik dní nikde neukázal. V pondělí 29. ledna nepředal dekrety vysokoškolským rektorům, ceremoniál místo něj absolvoval v úterý ministr školství Robert Plaga. V souvislosti s tím se na sociálních sítích začalo spekulovat o zhoršení zdravotního stavu staronového prezidenta. A Ovčáček zuřil.

„Už ve vítěznou sobotu jsem na dotazy novinářům řekl, že až do středy bude pan prezident zaslouženě odpočívat v Lánech. Nenávistný mediální póvl a hnůj přesto nadále šíří lživé spekulace o zdraví pana prezidenta. To je ta jejich noblesa. A co teprve, až se dozví, že celý příští týden bude mít pan prezident dovolenou! A Ovčáček také!“ čílil se na Facebooku.

Ovčáček čtveráček aneb mluvčí předlohou pro satiru

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček se stal předlohou pro satirické divadelní představení Ovčáček čtveráček, které uvedlo Městské divadlo Zlín v roce 2016. Divadelníci kabaretem reagovali na události související s udělováním státních vyznamenání. Ve hře se kromě Ovčáčka objevuje i dalajlama, Jiří Brady, několik politiků i zpěvák Daniel Hůlka. Ovčáček čtveráček začal vznikat koncem října, text autoři napsali za dva dny.

„Nekorektní kabaret“ měl velký úspěch po celé republice. Herci se představili i divákům v Brně, Ostravě a Praze. Právě při pražské derniéře v Divadle Za plotem 7. února 2017 představení vysílalo v přímém přenosu do 38 kin. Kabaret ocenil i samotný Ovčáček: „Je to takřka pohled do zrcadla,“ vyjádřil se pro Blesk. Hradního mluvčího ztvárnil Marek Příkazký. Tvůrci brzy publiku představili i pokračování kabaretu Ovčáček miláček a při jeho derniéře 20. listopadu 2017 mělo zájem o přímý přenos představení přes 70 kin po celé republice.

Minulost Jiřího Ovčáčka

  • Jiří Ovčáček studoval Arcibiskupské gymnázium v Praze, které na něj ale bylo příliš konzervativní. Mluvčí v minulosti přiznal, že si tehdy nechal obarvit vlasy nazeleno, protože mu to přišlo zajímavé. Později přešel na soukromé Ekologické gymnázium, kde odmaturoval.
  • Neúspěšně studoval nejdříve historii a geografii, později andragogiku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.
  • Ovčáček má za sebou také poměrně zajímavou žurnalistickou minulost. Po přerušení studia pracoval v letech 2002–2004 v komunistických Haló novinách.
  • Je autorem článků jako „KSČM nevsází na prázdná hesla, ale na problémy občanů“ nebo Vojtěch Filip jedná vždy férově“. Později působil v Blesku.
  • Následně pracoval v tiskovém odboru Úřadu vlády a v letech 2005–2006 byl za premiéra Jiřího Paroubka zástupcem ředitelky odboru. V letech 2006-2007 byl vedoucím oddělení PR a marketingu ČSSD. Poté nastoupil do deníku Právo, kde se věnoval politickému zpravodajství se zaměřením na sociální demokracii.
  • Ve své knize Plnou parou v politice Paroubek Ovčáčka obvinil, že na něj donášel do médií.
  • Na konci roku 2013 mu Miloš Zeman v prvním roce prezidentského mandátu nabídl post tiskového mluvčího a Ovčáček výzvu přijal.

Video  Ovčáček o Schwarzenbergovi  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  Zemanův mluvčí Ovčáček: Jsem voják v první linii, ale nedělám to pro slávu.  - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  Studio Blesk: Jiří Ovčáček  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  Ovčáček vs. Pospíšil o Trumpovi: Má se Česko bát kvůli lásce Trumpa k Rusku?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

VIDEO: Ukázky z kabaretu Ovčáček čtveráček

Video  Ukázka z divadla Ovčáček čtveráček: Bradyovi sledují vítězství Trumpa.  - Tomáš Sovinský, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Video  Představení Ovčáček čtveráček: Dalajlama našel Peroutkův článek?  - Tomáš Sovinský, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Vše o Jiřím Ovčáčkovi čtěte na Blesk.cz zde >>>

Vše o prezidentských volbách 2018 najdete zde >>>

Video se připravuje ...
Další videa