Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komunisti mluví o podpoře ANO, stíhaný Babiš jim nevadí. Nové vládě mohou dát zelenou

Autor: ČTK, simao - 
23. ledna 2018
13:22

KSČM bude s hnutím ANO pokračovat v jednáních o programu, strany kvůli tomu vytvoří expertní týmy na jednotlivé oblasti. Pokud by dospěly k závěru, KSČM by aktivně podpořila vznik vlády. Po dnešním setkání zástupců obou subjektů to řekl novinářům předseda komunistické strany Vojtěch Filip.

KSČM bude s hnutím ANO pokračovat v jednáních o programu. Po více než hodinové schůzce se zástupci vládního hnutí to ČTK řekl místopředseda komunistů Jiří Dolejš s tím, že dohoda o dalším jednání byla účelem dnešního setkání. KSČM podle něj ocenila, že ANO neodmítlo návrh komunistů na zdanění církevních restitucí a nebrání se přípravě zákona o referendu.

Shoda ANO s komunisty na obzoru?

Objeví se KSČM a ANO na jedné lodi? Strany se podle Vojtěcha Filipa blíží dohodě v otázce sociálního bydlení, jednání se posunula například v pohledu na plán růstu minimální mzdy. Filip dnes zopakoval, že KSČM připouští nanejvýš toleranci kabinetu. „Do té vlády nevstupujeme, protože máme výrazně jiný pohled na zahraniční politiku,“ zopakoval svůj hlavní argument. KSČM prosazuje např. vystoupení z NATO, které je pro ANO nepřípustné. 

Problém pro komunisty však nepředstavuje to, že byl premiér Andrej Babiš (ANO) vydán k trestnímu stíhání v případu Čapího hnízda. „My stojíme za principem presumpce neviny,“ uvedl Filip. KSČM tak na Babiše pohlíží jako na nevinného, dokud nebude případně odsouzen.

Vyjednávači ANO a KSČM se podle Filipa posunuli také v pohledu na surovinovou politiku. Byli to komunisté, kdo volal v předvolební kauze lithium po ochraně českého nerostného bohatství, aby jej nikdo nemohl „ukrást“, podobně se však vyjadřoval i Babiš. „Zařadili jsme do toho velmi výrazně otázku ochrany vodních zdrojů a nakládání s vodou,“ uvedl dnes Filip.

Video  Komunistu Filipa si podalo 6 lídrů v debatě Blesku: „Psycho, vraždy a popravy“  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Brabec (ANO): Shodneme se i na odmítnutí eura

„Více do detailu jsme diskutovali některé programové průniky, které i kolegové z KSČM přinesli jako námět pro další jednání. Jedná se např. o společný postoj v rámci přijetí eura. tak jako hnutí ANO, KŠCM není v té nejbližší době - pro nás je to minimálně toto volební období - pro přijetá eura,“ řekl k jednání s komunisty místopředseda ANO Richard Brabec.

I podle ministra životního prostředí je právě otázka ochrany přírodních zdrojů - ať už nerostných surovin, nebo vody - důležitá. „O to je pro mě příjemnější, že je tady nějaká zásadní shoda. U přírodních zdrojů máme společný názor, že stát by se měl více vložit do těchto záležitostí a měl by tam více prosazovat veřejný zájem,“ uvedl směrem ke KSČM.

Ministr Brabec podotkl, že nyní je cílem uzavřít kolo jednání s těmi, kteří s ANO chtějí jednat. „Spíš si dnes porovnáváme, zda jsou konzistentní názory jednotlivých stran, a to, jak s námi jednali před měsícem a jak s námi jednají dneska a především, zda se sbližují nebo rozevírají nůžky těch názorů mezi tím, co říkají ven, směrem k médiím a co pak říkají nám při nějakém užším jednání. Tam už z toho nějaký pocit máme, zatím si ho s dovolením necháme pro sebe,“ komentoval probíhající jednání.

Fiala (ODS): Nebudeme součástí dražby

„Tady to dlouhodobě vypadá na to, že existuje určitá názorová, možná i programová blízkost mezi hnutím ANO, komunisty, SPD. Nakonec vidíme na každodenním fungování Poslanecké sněmovny, že minimálně nějaká hlasovací většina tu je. A to je podstatné, protože to je politická realita,“ uvedl dnes na tiskovce šéf ODS Petr Fiala.

ODS dostala nabídku na jednání, a protože je standardní konzervativní strana, jednat půjde. „Jestli někdo vytváří expertní týmy pro to, aby jednal s komunisty, no tak nemůže souběžně jednat o vládě s ODS a tvářit se, že to je prostě všechno jedno. Jedno to není. Buďto máme k sobě názorově a programově blízko, nebo oni mají blízko ke komunistům, ale to prostě dohromady nejde spojit,“ pokračoval Fiala.

Podle něj však není možné říct, že se s ANO nebudou vůbec bavit, to by postrádalo smysl. Chystá se proto vyslechnout názory hnutí ANO. V jednání nevidí nic nevýhodného. „Ale upřímně řečeno: My nebudeme součástí nějaké dražby o to, kdo za výhodnějších podmínek půjde s hnutím ANO. Tohle po nás nikdo nemůže chtít. A nebudeme ani nějaký doplněk, nedostaneme se do té situace, že tady bude ODS a v druhých dveřích SPD a komunisté a pan Babiš si bude vybírat, co se mu zrovna hodí. My se chápeme jako alternativa hnutí ANO,“ dodal Fiala.

Farský: ANO upřednostňuje Babiše před vládou bez SPD a KSČM

Vedení ANO v pondělí potvrdilo, že jeho jediným kandidátem na premiéra zůstává navzdory stíhání Babiš. Svým trváním na tom, že jeho jediným kandidátem na premiéra je právě Babiš, prý hnutí říká, že je pro něj cennější chránit svého lídra než složit vládu bez podpory SPD a KSČM, uvedl dnes ve Sněmovně předseda poslaneckého klubu Starostů a nezávislých Jan Farský (STAN).

Česko na to doplatí vnitrostátně, ale i navenek, protože potřebuje stabilní vládu, míní Farský. „Zaznělo z mnoha stran, které by v pohodě daly s ANO většinu, že je jedinou překážkou trestně stíhaný premiér. Pokud na tom ANO trvá, tak říká, že je pro ně cennější chránit svého lídra, než že by nemuseli do vlády brát SPD nebo komunisty. Je to škoda,“ uvedl. Česku podle něj zkomplikování vyjednávání uškodí, protože se Sněmovna nebude moci naplno věnovat zákonům.

ANO má za sebou schůzky s ČSSD a SPD

ANO zahájilo druhé kolo rozhovorů o vládě s ostatními sněmovními stranami minulý týden, protože jeho jednobarevná menšinová vláda neuspěla u poslanců se žádostí o důvěru. Dosud zástupci ANO jednali s ČSSD a SPD.

Sociální demokraté minulý týden předložili ANO své programové požadavky pro případnou vládní spolupráci. Patří mezi ně proevropské směřování země, plnění závazků v NATO nebo podpora mladých rodin a seniorů.

ČSSD také odmítá, aby ve vládě byla trestně stíhaná osoba. Vzhledem ke stíhání předsedy ANO Babiše kvůli dotacím pro farmu Čapí hnízdo rovněž nechtějí, aby ANO kontrolovalo ministerstva financí, vnitra a spravedlnosti.

„To, že jsme začali vyjednávat se sociální demokracií a pokračovali jsme s SPD, dneska s KSČM, zítra s ODS a KDU-ČSL, tak to neznamená, že bychom tomu dávali nějakou prioritu, že první jsou ti, se kterými to určitě nějak upečeme, a ti další následují v pořadí. Spíš to prostě byla opravdu náhoda podle toho, jak se podařilo dohodnout ty časové průniky programů jednotlivých účastníků,“ podotkl dnes místopředseda ANO Brabec.

Video  „Konečně to máme za sebou.“ Zákonodárci vydali Babiše policii, většina si oddychla  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Okamura: Úplně v opozici se nám skončit nechce

Hnutí SPD na schůzce s ANO jednalo o programových prioritách obou uskupení. SPD požaduje například hmotnou odpovědnost politiků, přijetí zákona o referendu včetně možnosti hlasovat o vystoupení z EU nebo nulovou toleranci nezákonné migrace.

„My máme samozřejmě problém být přímo součástí vlády a naší přítomností podpořit vládu, kde je trestně obviněný premiér. To říkáme celou dobu. Taková vláda nebude stabilní, může dojít k nějakým krokům v rámci vyšetřování a vláda tím pádem padá. A my potřebujeme mít čas na prosazení našich zákonů,“ uvedl dnes ve Sněmovně Tomio Okamura a dodal: „Úplně v opozici se nám opravdu skončit nechce, chceme bojovat o program do poslední chvíle.“ Podle něj se bez 78 poslanců ANO nepodaří SPD prosadit programové priority, proto jedná o způsobu, jak získat pro své návrhy podporu.

dzery ( 23. ledna 2018 17:46 )

Taky říkám komunista a ještě k tomu estebák vždy podpoří stejného.

moiaza ( 23. ledna 2018 17:39 )

Ač nevolím ANO, ani komunisty, konečně rozumné slovo od KSČ. Nejde jim o vlastní koryta, ale zájem lidu. Kdežto ostatním pidistranám jde pouze o vlastní blaho a koryta.

kenny99 ( 23. ledna 2018 17:18 )

Vládnoucí strana v Kldr se nejmenuje přímo komunistická a ale Strana práce a vládnoucí ideologíí je tzv.čučche,která kombinuje maoismus se stalinismem-to je forma komunistické diktatury!Doplň si vzdělání a pak mudruj.A kdyby jsi chtěl poznat budování socialismu a komunismu v praxi,tak zářným příkladem je dnes třeba Venezuela😊

sores ( 23. ledna 2018 17:06 )

Komančové ti současní neubližují a ty co ubližovali už dávno nežijí,chápete to? ODS rozprodalo Česko včetně s Klausovo požehnáním. To přeci nechcete? nebo ano!

bobin135 ( 23. ledna 2018 16:47 )

Proč někomu vadí komunisti, vždyť mají v současné době ty nejlepší názory na celou situaci, chtějí aby se co nejdříve vládlo, rovněž i SPD. Babiš by se měl s něma spojit a bylo by hotovo. Ta stará garnitúra by se zdejchla a konečně by nastal klid a pořádek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa