Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Od virózy a pocení po sezení na židli. Zeman byl u klenotů s Nečasem, Sobotkou i Babišem

Video se připravuje ...
Autor: zst, vei - 
15. ledna 2018
18:20

Už třikrát otevíral Miloš Zeman za posledních pět let cestu ze Svatováclavské kaple do Korunní komory. Dříve byly přitom korunovační klenoty vidět jen jednou za 5 let. Zeman to ale stihl krátce po své inauguraci v roce 2013, v roce 2016 i nyní krátce před koncem svého prvního mandátu, tedy během prezidentské volební kampaně. Jak si v průběhu pěti let vedl?

Už 9. května, tedy dva měsíce po nástupu do úřadu, odemykal Miloš Zeman jako jeden ze sedmi klíčníků poprvé cestu do Korunní komory, kde jsou uchovávány korunovační klenoty.

Tehdy mu stál po levé ruce premiér Petr Nečas (ODS). Ceremoniál se vryl do paměti lidí nejen v Česku, ale obletěl celý svět. Prezident se na něm totiž potácí a v jednu chvíli se dokonce musí opřít o zeď. Poté, co se ukázalo, že Zeman přijel z návštěvy ruské ambasády, spekulovalo se o opilosti. To Pražský hrad vehementně popíral, Zeman měl prý horečku kvůli viróze.

O řadu měsíců později ale tehdejší šéfka Sněmovny Miroslava Němcová řekla: „Bylo to při výstavě odhalení korunovačních klenotů, což byl duben nebo květen roku 2013. Poznala jsem to proto, že jsem byla těsně vedle něj a z toho dechu cítíte, jestli má virózu, nebo je tam jiný důvod.“

O tři roky později už proběhl ceremoniál standardně, i když měl Zeman problém s klíčem. I když měří prezident 187 centimetrů, nemohl se na okamžik s odemčením nejvyššího zámku popasovat. Premiérem po jeho boku byl tentokrát Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podobný problém pak nastal i v lednu 2018, při třetí možnosti odemykat korunovační klenoty mu už musel asistovat velitel Hradní stráže Jiří Kývala.  Poprvé Hrad také k ceremoniálu přistavil klíčníkům židle. Pravděpodobně kvůli prezidentovým problémům s nohami. Zeman možnosti se posadit bohatě využil. Po levici měl tentokrát premiéra Andreje Babiše (ANO).

Krátce před volbami. Náhoda?

Oslavy vzniku Československa i samostatné České republiky se Zemanovi zároveň velmi hodí. Podle předpokladů postoupil do druhého kola prezidentské volby a při svém slibu nedělat žádnou kampaň, nemá mnoho možností, jak být na veřejnosti vidět. Možná i proto nakonec kývl na debatní duel se svým soupeřem pro druhé kolo Jiřím Drahošem.

Je vidět, že celý tým kolem prezidenta se snaží v té poslední fázi kampaně dělat jen takové věci, které vypadají důstojně a prezidentsky. I vystavení klenot jsou jednoznačně pozitivní věci, které se jen těžko budou rámovat negativně – je to jen další mediální příležitost,“ míní Karel Komínek z Institutu politického marketingu.

Poprvé se u ceremoniálu vyzvednutí korunovačních klenotů v lednu 2018 sedělo. Poprvé se u ceremoniálu vyzvednutí korunovačních klenotů v lednu 2018 sedělo. | Alexandr Malachovský

„To je naprosto kouzelné, to se mi na té nekampani Miloše Zemana líbí. To že měl možnost vystoupit v přímém televizním přenosu při obhajování vlády pana Babiše ve středu těsně před volbami, to je naprosto geniální. Kdyby chtěl, tak ustavující zasedání Sněmovny mohl svolat dříve, takže to není určitě náhoda, ale součást té jeho nekampaně objevovat se u státnických příležitostí. I to, jak říkal, že bude pro případné druhé kolo sestavování vlády požadovat 101 podpisů, je záchvěv jakoby prezidentské aury důstojnosti a státotvornosti, což mohl ovšem udělat už před prvním pokusem,“ dodal pro Blesk Zprávy.

Melen ( 16. ledna 2018 22:14 )

Miloš Zeman vsadil na to, že bude ztělesňovat českého burana do všech detailů a podrobností - a český buran se mu za to odmění hlasem. Zemanův alkoholismus je jedním z klíčových důvodů, proč má takovou podporu venkova a sociálně slabých. Plně se s ním totiž identifikují, protože to, čím oni si nejvíc užívají a co jediné dokážou opravdu ocenit - chlast - oceňuje i pan Zeman. No tak to musí být dobrý prezident, viď, mámo!

Jan Novák ( 16. ledna 2018 15:56 )

Paní Němcová je zřejmě fenomenální doktor nebo léčitel, z dechu pozná jestli má někdo virozu. Paní Němcová se zřejmě minula povoláním, nebo si tehdy podle na prezidenta přisadila.

lenimacek ( 15. ledna 2018 22:02 )

Bohužel je vidět jak pan prezident už opravdu ztrácí síly. V povolebním proslovu zase vypadal dobře, ale zde je vidět, že sotva vstane, udržet ruku nad hlavou zvládá také těžko Dříve jsme ho podporovali, ale už je načase dopřát mu důstojný odchod do důchodu

begina ( 15. ledna 2018 19:42 )

ty dobytku jeden, těšíš se marně, to dřív budeš kriminálník ty za ty tvoje sprostoty a urážky kdekoho

moiaza ( 15. ledna 2018 19:13 )

Podobně vypadal Havel, když seděl vedle Bakaly. A pak zemřel.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa