Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman odemkl klenoty. Poprvé u toho byly židle a prezident seděl, kdy mohl

Video se připravuje ...
Autor: zst - 
15. ledna 2018
14:50

U příležitosti 100. výročí vzniku republiky a 25 let vzniku samostatné České republiky odemkla sedmička klíčníků v čele s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem (ANO) Korunní komoru. Poprvé měli možnost si klíčníci během ceremionálu také sednout. Zřejmě kvůli potížím prezidenta Zemana, kterému dokonce na pražských Lužinách přesunuli volební místnost do přízemí.

Miloš Zeman odemykal hned první zámek, při vytahování klíče mu musel pomoci velitel Hradní stráže Jiří Kývala. Následovali premiér Andrej Babiš nebo kardinál Dominik Duka. Letos poprvé se mohli klíčníci u ceremoniálu posadit a Zeman se snažil sedět, kdy jen mohl.

Po vynesení klenotů se jim klíčníci poklonili. Nejdéle u nich strávila pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která si klenoty prohlížela ze vzdálenosti několika centimetrů.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) si prohlížela klenoty z několika centimetrů. Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) si prohlížela klenoty z několika centimetrů. | Alexandr Malachovský

Slavnostního aktu se zúčastnili kromě Zemana s Babišem také šéfové obou parlamentních komor Vondráček (ANO) se Štěchem (ČSSD), pražská primátorka Krnáčová (ANO) nebo kardinál Duka.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček měl přitom ještě před desátou hodinou tiskovou konferenci v Bratislavě, kam vyrazil s vedením Sněmovny, místopředsedy Filipem (KSČM), Pikalem (Piráti), Hamáčkem (ČSSD) a Okamurou (SPD).

Zemanova viróza, nebo alkohol?

V roce 2013 prezident Miloš Zeman u korunovačních klenotů vypadal unaveně. Šel trhavou chůzí a občas se musel dokonce opřít o zdi. Mezi lidmi se pak vedla diskuse, jestli prezident nebyl při vyzdvihování českého pokladu opilý, když byl navíc předtím na ruské ambasádě. To Hrad ale vehementně popíral. Zemana prý trápila viróza.

„Za indispozici mohlo velké množství pracovních schůzek, pietních aktů a státnických akcí. V posledních dnech se u pana prezidenta objevila lehká viróza, můžu ubezpečit, že o žádné závažné problémy se nejednalo. I palec je naprosto v pořádku,“ hájila Zemana jeho tehdejší mluvčí Hana Burianová, podle které nejbližší spolupracovníci doporučili prezidentovi pár dní na lůžku.

„Bylo to při výstavě odhalení korunovačních klenotů, což byl duben nebo květen roku 2013. Poznala jsem to proto, že jsem byla těsně vedle něj a z toho dechu cítíte, jestli má virózu, nebo je tam jiný důvod,” uvedla tehdejší šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) více než rok poté.

Naposledy si lidé mohli korunovační klenoty prohlédnout předloni v květnu u příležitosti 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV. Tehdy Zeman žádnou indispozici neměl. Klenoty jsou vystavované jen u příležitosti výjimečných událostí či výročí.

Alojs Vrna ( 17. ledna 2018 01:01 )

Ač nejsem zemanův příznivec, poslední týdny mě ho je vážně líto... Už jenom pro své dobro by ty volby neměl vyhrát. Tohle přeci nemůže dalších 5 let zvládnout a to by se měl jako prezident účastnit zahraničních cest, které jsou o mnoho náročnější než odemknout korunovační klenoty. I v případě abdikace třeba za rok by to bylo na nic, volby stojí stát půl miliardy. Četl jsem komentář, který mě donutil se zamyslet: Auto byste ho řídit nenechali, ale stát ano?

oldedek ( 16. ledna 2018 13:02 )

Kéž by ta manipulace od mstivého, nenávistného "pána" s prostatou jako panic, "utečenou" cukrovkou a počůrávájícím se už i před svými voliči a kterému se už po slivovici vyzouvají sami i boty, byla poslední ... Prostě Mýla trpí nejen na nohy ale má i poruchy správného úsudku a zhodnocení situace - častá agresivita, chování "bez zábran" a porušování společenské konvence, nepřijatelného chování na veřejnosti, sobeckosti, zlomyslnosti, lhaní bez příčiny, vymýšlení si - nó prostě pro Česko podle jeho slov 70% hloupých voličů, "nejpřijatelnější" člověk .... A ta jeho "soukupovská" divadelní hra se scénářem od Mynáře a Kecáčka je vždy tak trapná, že jí opravdu ocení jen, podle slov "pána" presidenta, právě ti 70-ti procentní voliči Zemana ....

vesnice ( 16. ledna 2018 10:32 )

Nezapomeňte, že Kalousek je taky chemik a jakej je to šmejd.

ivoadIIer ( 16. ledna 2018 08:27 )

"Jsem mladý a zdravý!" Ano, a já jsem papežova dcera z jeho druhého manželství. Blbci.

DWEI ( 16. ledna 2018 07:57 )

Stávající prezident není mlád a zdráv, jak prohlašuje..... to snad vidí všichni, že už potřebuje s aktivní politikou skončit.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa