Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemana přehlušil Modlitbou pro Martu, pokutu odmítá. „Lidé mě podporují,“ říká zvukař

Autor: ČTK, Mii - 
28. listopadu 2017
11:52

Pokud zvukař Jaroslav Hensl obdrží pokutu za rušení shromáždění prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou, platit ji nebude. Muž, jenž na mítinku pustil píseň Modlitba pro Martu, za což jej odvedlo policejní komando, se tak rozhodl na základě podpory lidí z celé republiky a kvůli svému přesvědčení, že se ničeho trestného nedopustil. Myslí si, že pokud by pokutu zaplatil, ukázal by, že udělal něco špatného. Organizátoři protestu už dříve v souvislosti se zásahem policie podali stížnost ombudsmance.

Policie uvedla, že se Hensl hlasitým pouštěním písně Modlitba pro Martu dopustil přestupku proti právu shromažďovacímu, za což mu hrozí pokuta až 15 000 korun. „Pokud bych dostal pokutu za to, že jsem rušil nebo zabraňoval shromáždění, budu se proti tomu bránit. Nechci platit pokutu za něco, co jsem neudělal. Ten způsob vyjádření byl mírumilovný a poměrně klidný, nemyslím, že bych nějak mítink narušoval,“ řekl v úterý ČTK zvukař Jaroslav Hensl s tím, že zaplacením pokuty by vlastně svou vinu přiznal. Bránit se pak hodlá případným odvoláním či jinou právní cestou.

Kvůli incidentu, který skončil u přestupkové komise radnice v Lipníku nad Bečvou, se na podporu jednapadesátiletého Jaroslava Hensla vzedmula vlna podpory. „Podporu mám velkou. Lidé mi nabízeli podporu v tom, že pokud bych musel platit pokutu, tak mi v tom pomůžou. Hodně lidí zastává stanovisko, že jsme pouze vyjadřovali svůj názor a nemělo by tomu být státní mocí a zastrašováním bráněno. Když se někdo chce vyjádřit, v rámci slušných forem a chování, ať se vyjádří,“ doplnil Hensl.

Zvukaři nabídl pomoc například kandidát na prezidenta Michal Horáček, podpořila jej i senátorka Jitka Seitlová, právní pomoc mu nabídl advokát a bývalý politik Jan Kalvoda. Zvukaře zastupuje známý advokát Jiří Novák, doplnil Hensl.

(Ne)klidná demonstrace

Proti zvukaři nakonec zakročili policisté, kteří jej donutili skladbu vypnout a odvedli ho na policejní služebnu. Postup policie vyvolal velké emoce i kritiku politiků. Podle prezidia byl zákrok policistů oprávněný a v souladu s platnými právními předpisy. Organizátoři protestu se však obrátili na ombudsmanku Annu Šabatovou, aby to prověřila. „Domníváme se, že zásah byl nepřiměřený, vykazoval známky zbytečného zastrašování a neodpovídal principům demokratického právního státu,“ stojí v žádosti, kterou má ČTK k dispozici.

Incident se odehrál na náměstí v Lipníku nad Bečvou 8. listopadu, kdy několik desítek lidí nevoli vůči prezidentovi vyjadřovalo s červenými kartami nad hlavou. Hensl skladbu pouštěl z okna v prvním patře domu na náměstí. Policisté dříve uvedli, že Hensl bránil shromáždění nepřístojným chováním, když rušil hlasitou hudební produkcí projev jednoho z účastníků shromáždění. Organizátoři se bránili, že mítink narušit nechtěli, o svých krocích včetně pouštění písně prý policisty informovali předem.

va45 ( 30. listopadu 2017 10:06 )

 Mě by zajímalo,kteří lidi ho podporují?Havlisti si usurpovali tuto píseň a udělali z ní jen komedii.Havlisti jděte už s tou písničkou tam kde končí záda.Hensle ty jsi nepřehlušoval Zemana,ty jsi urážel lidi co na ten mítink přišli.Jak že to Havel kázal :Pravda a láska zvítězí nad lži a nenávisti tak se toho drž!

va45 ( 30. listopadu 2017 09:59 )

Bože můj do koho jsi to duši dal.Havel byl 12 let na Hradě a z toho 10 let promarodil po nemocnicích a ozdravných pobytech.Není o čem hovořit.

salto ( 29. listopadu 2017 08:56 )

Ho.no Internacionálu nebo Píseň práce - Modlitbu, tu bych mu pouštěl, když ji tak miluje

salto ( 29. listopadu 2017 08:39 )

Vidím, že tys hledal opravdu úporně.

salto ( 29. listopadu 2017 08:37 )

Jóó to byla ještě ta opravdovská Pravda a Láááska

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa