Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman už by po krajích jezdit neměl, míní hejtman Půta. Odchodné 71 tisíc ho zaskočilo

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. listopadu 2017
06:20

Nechce a prý ani neumí sedět na dvou židlích. Liberecký hejtman Martin Půta (za STAN) skončil ve Sněmovně, zažil tam pouhé tři jednací dny. Odchodné 71 tisíc korun hrubého, které dostane, ho překvapilo. Vedle toho se pozastavil i nad tím, jak vnímá Zemanovy „spanilé jízdy“ po českých krajích. Od vyhlášení voleb neměly podle Půty probíhat. Jeho vztahy se Zemanem jsou však prý korektní, i když otevřeně podporuje Jiřího Drahoše.

„Vládce Liberecka“ Martin Půta slíbil, že na konci ustavující schůze Sněmovny skončí coby poslanec. A tak se i stalo. „Já už jsem před volbami v Libereckém kraji říkal voličům, že kandiduji na posledním místě jako výraz své podpory kandidátce a lídrovi. Voliči mě neposlechli, dali mi více jak čtyři a půl tisíce hlasů a vykroužkovali mě až do Sněmovny. Já jsem celou dobu říkal, že na dvou židlích sedět nechci, neumím a nebudu,“ řekl Blesk.cz ke svému odchodu ze Sněmovny.

Plat za tři schůze plné hádek a odchodné navrch

Vykroužkování považuje Půta za ocenění dobře fungující práce celé krajské samosprávy, nejen práce hejtmana. Myslí si přitom, že nejvíce prospěšný bude lidem právě na hejtmanství v Liberci. Stejný vzkaz, že by měli skončit, však pro ostatní hejtmany neměl. Byť spolu s ním poslanecký mandát složila i hejtmanka Jaroslava Jermanová Pokorná (ANO). „Já myslím, že je to na rozhodnutí každého člověka, jak hodně času je ochoten své práci věnovat. Já jsem zvyklý dělat věci na 100 procent,“ pokračoval Půta pro Blesk.cz.

Za svou měsíční epizodu ve Sněmovně dostane hejtman jak plat 71 tisíc korun hrubého a také odchodné ve stejné výši, upozornily novinky.cz. „Poslanecký plat dostanu stejně za ten měsíc jako všech 200 kolegyň a kolegů. Co se týká toho odstupného, z toho jsem byl sám překvapen,“ dodal Půta s tím, že podporuje řadu neziskových aktivit a poslanecké odchodné použije „tímto směrem“.

Zeman si mohl cesty odpustit, míní hejtman

Půta byl v krajských volbách 2016 potvrzen ve funkci hejtmana. A to přesto, že má na krku trestní stíhání v kauze, která se vleče již tři roky. I na to čas od času upozorňuje Miloš Zeman, když mluví o policejní žádosti o vydání Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání.

Hejtman se nyní pozastavil nad tím, že prezident Zeman sice odmítl dělat kampaň před volbami, dál však jezdí po krajích a dle svých kritiků nepřiznanou kampaň na náměstích při setkáních s lidmi vede. „Minimálně již v té době, kdy byly vyhlášeny prezidentské volby, tak by návštěvy probíhat neměly,“ řekl Blesk.cz liberecký hejtman Půta. Upozornil však na to, že nyní již existuje i samostatný orgán, kontrolující náklady na volební kampaně – Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran. „Uvidíme, jak s k tomu postaví,“ podotkl Půta.

Zeman po návštěvě Olomouckého kraje, kde v Lipníku došlo k zatčení zvukaře, který na začátku setkání občanů s prezidentem pouštěl demonstrativně Modlitbu pro Martu, zamíří již ve středu na třídenní návštěvu Jihomoravského kraje.

Návštěvy prezidenta v regionech jako takové však Půta označuje za dobrý krok. „Prezident se může podívat do oblastí, do kterých z Pražského hradu ani Lánského zámku nemusí dohlédnout,“ upozorňuje hejtman, který bude v prezidentské volbě podporovat Jiřího Drahoše.

Byl to právě Půta, který Zemanovi dal při jeho návštěvě Libereckého kraje znehodnocený samopal – kalašnikov. „Pana prezidenta Zemana respektuji, myslím, že máme velice korektní vztahy. Ale volby jsou o tom, že si člověk musí vybrat rozumem a srdcem. A tato moje volba, moje osobní rozhodnutí je podpora pro pana profesora Drahoše. Myslím si, že po době, kdy prezident republiky zasahuje každodenně do politických jednání, potřebujeme někoho, kdo možná od té každodenní politiky bude trochu víc vzdálen, kdo bude navenek dobře reprezentovat a dovnitř země bude nositel tradičních a demokratických hodnot,“ míní hejtman.  

Půta žádá omezit poslaneckou imunitu

Sněmovnu považuje hejtman Půta za dobře fungující stroj co se přípravy řady podkladů a dalších záležitostí týče. Zarazilo ho však, že za tři jednací dny poslanci několik hodin a zbytek byly přestávky. Týden, který ve Sněmovně zažil, provázela přitom řada sporů. Byl ve znamení obtížně hledané dohody, poznamenává Půta. „Diskuse byla poněkud vyhrocená a osobní animozity mezi některými kolegy tady byl ve vzduchu opravdu hodně cítit,“ zhodnotil Půta, co ve Sněmovně zažil.

Poslancům během svého odcházení Půta vzkázal, že rozsah jejich imunity je neoprávněně velký. „Myslím si, že by měla být omezena skutečně jenom na projevy a práci ve Sněmovně, neměla by se týkat kauz, které vznikly dávno předtím, než poslanec získal svůj mandát,“ říká Půta.

On sám v jedné kauze figuruje – v listopadu 2014 ho policie obvinila z přijetí úplatku v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Vysvětlovat musel, proč se s některými lidmi scházel třeba na benzinové pumpě, což mu přineslo přezdívku „Martin Pumpa“.

K nezávislému soudu se prý těší

„Ta zábavná tvrzení, že to jsou utajované schůzky, mě trochu baví, ale i mrzí. Většina ze schůzek proběhla na pumpě nebo v restauracích, tak byly zapsané v mém diáři a dojednával je sekretariát. Navíc na benzinkách jsou kamery. Problémem je, že jsem neodhadl některé lidi, se kterými jsem se na té pumpě sešel,“ hájil se Půta loni na podzim v debatě Blesk.cz natáčené přímo na Ještědu.

Kauza se vleče dodnes. Během svého působení ve Sněmovně měl Půta imunitu, o tu nyní opět přišel. Nijak na ní ostatně ani netrval a nechtěl se za ni schovávat. „Na rozdíl od celé řady lidí i ve Sněmovně mohu docela dobře říct, kdy se kauza, ve které jste obviněn z něčeho, co jste neudělal, táhne tři roky. A za tu dobu se nedostanete k soudu. Já jsem nechtěl, aby moje případná imunita byla případně použita k dalšímu protahování kauzy. Já se těším k nezávislému soudu a věřím, že u něho prokážu svoji nevinnu,“ doufá Půta.

Video  Hejtman Půta: Přezdívku Martin Pumpa dostal kvůli nočním schůzkám na benzínce  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Hejtman Půta věří, že jeho zkušenost ze Sněmovny se mu neztratí. „Někdy budu možná méně přísný na své kolegy v zastupitelstvu. Když budou o něčem vášnivě hovořit, tak jim poskytnu dostatečný prostor, protože tady jsem viděl, že toho prostoru je někdy třeba opravdu hodně,“ říká s úsměvem. Role hejtmana – výkonná, spočívající v rozhodování o konkrétních věcech – mu sedí víc než sněmovní vyjednávání a „handrkování“. 

Víra v lepší silnice a nové „Googly“ či „Microsofty“

V tuto chvíli je také Půtovi určitě bližší Liberec než Praha. „Ale nikdy neříkej nikdy,“ podotkl Půta, připomněl, že další krajské volby jsou až za tři roky a před ním leží spousta rozdělané práce. Půta otevřeně říká, že pokud o to jeho kolegové ve STAN a Starostech pro Liberecký kraj budou stát, ucházel by se o místo v čele kraje i potřetí. „Za ty tři roky jsem připraven znovu kandidovat na hejtmana a obhajovat naši práci,“ potvrzuje.

Jako hlavní cíl nyní vidí pro příští rok v Libereckém kraji pokračování v opravách krajských silnic. K tomu je však nezbytně nutné, aby se i ve státním rozpočtu našly tučné sumy na opravu silnic 2. a 3. třídy. Podle Půty však není zbytí.

„Protože jsou to silnice, které obsluhují ty nejvíce zapadlé regiony a opravdu potřebují opravit. Je to také podpora podnikání ve venkovských oblastech ČR. Připravujeme ale také výstavbu podnikatelského inkubátoru, prostoru pro nově vznikající firmy, kde by ve spolupráci s Technickou univerzitou měly získat nějakou úvodní podporu, úvodní energii a budeme věřit, že z nich třeba v budoucnosti přijdou noví ′Googlové′ nebo ′Microsofti′, kteří v kraji zachovají potenciál mladých, nadaných a úspěšných lidí,“ dodal ke svým dalším plánům Půta.

Speciál Prezidentské volby 2018 ZDE

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

oldedek ( 28. listopadu 2017 17:33 )

"Zeman už by po krajích jezdit neměl, míní hejtman Půta..." Dyť nám s tou svou skvadrou vychlastá a vyžere celý kraj ...

asijo ( 28. listopadu 2017 10:08 )

Jako Havel.

panamira ( 28. listopadu 2017 07:38 )

Po relaci v tv, mi připadal Půta mluvou, jak přepráškovaný rétard.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa