Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hejtman Půta už zaučuje nástupce: Sněmovna je virtuální realita, říká Pávek

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
12. listopadu 2017
06:10

Jedním z prvních poslanců, kteří se vzdají svého mandátu, jak jen to bude možné, je liberecký hejtman Martin Půta (STAN). I když žádal voliče o podporu strany, dostal ve volbách tisíce preferenčních hlasů a s nimi i mandát poslance. Věnovat se chce ale nadále jen hejtmanství, proto už se s ním po Sněmovně pohybuje jeho nástupce, bývalý starosta Jindřichovic pod Smrkem Petr Pávek.

Záskok za Martina Půtu zřejmě nebude jednoduchý a tahanice před ustavením Sněmovny mu už teď berou „chuť se toho účastnit“. Přesto Petr Pávek zasedne místo libereckého hejtmana do sněmovní lavice po boku dalších pěti poslanců hnutí Starostové a nezávislí: Víta Rakušana, Petra Gazdíka, Jana Farského, Věry Kovářové a Jany Krutákové.

Na tiskovou konferenci poslaneckého klubu tak například dorazila namísto šestice hned sedmička lidí. Pávek už se totiž účastní jednání, aby nemusel vše dohánět až poté, co se oficiálně členem dolní parlamentní komory stane.

Coby starosta Jindřichovic pod Smrkem se proslavil mimo jiné tím, že zakázal neohlášeným úředníkům vstup na území obce. Bojoval tak proti úřednické šikaně, v čemž hodlá pokračovat i v Poslanecké sněmovně.

Nepočítal jsem s tím, je to pro mě drobné překvapení. Celý život se snažím specializovat na to, aby převládl selský rozum nad byrokracií a pitomostí. To znamená na snižování administrativy, snižování počtu úředníků, zjednodušování legislativy,“ upřesnil v současnosti ředitel domova důchodců ve své obci k prioritám, které chce ve Sněmovně prosazovat.

Už teď ale ví, že jednání jsou na dlouho a označuje Sněmovnu za trochu virtuální realitu, oproti práci v obci, kde jsou výsledky vidět téměř okamžitě.

A jak náročné bude zaskočit za sice obviněného, ale zároveň velmi oblíbeného Martina Půtu? „Já jsem v našem kraji evidentně také oblíbený, když jsem dostal preferenční hlasy, které mě vynesly na druhé místo. Martin je v kraji hvězda a mně nezbývá než ho tady dobře reprezentovat,“ řekl Pávek.

Odlehčit chci sobě, ani ne tak STAN

Se vzdám mandátu ve chvíli, kdy bude zvolen předseda Sněmovny, což je technicky ta nejbližší chvíle, kdy je možné složit ten mandát k rukám někoho konkrétního. Tak úplně nechci odlehčovat STANu, ale především sobě. Nemyslím si, že lze vykonávat vedle sebe funkce hejtmana a poslance. Alespoň ne v pojetí, které preferuji, to znamená odpovědně a s plným nasazením,“ objasnil důvod svého rozhodnutí Martin Půta.

Na rozdíl od mnoha kolegů jsem byl na posledním místě kandidátky, voličům v kraji jsem říkal, že kandidátku jen podporuji, že do Sněmovny nemířím. Ne úplně všichni voliči v kraji mě poslechli, někteří mě křížkovali,“ doplnil důvod, proč se na kandidátku nechal napsat. Hejtman se zároveň přiznal k tomu, že si plete křížkování a kroužkování. Zatímco ve volbách do Poslanecké sněmovny voliči kandidáty kroužkují, v komunálních volbách křížkují.

Půta skončil v kraji nakonec první, Pávek druhý. Oba tak přeskočili lídra kandidátky Marka Pietera.

Půta musel v minulosti opustit post předsedy hnutí STAN kvůli podezření, které ještě nebylo rozsouzeno. Je spojené s možným přijetím úplatku v souvislosti s připravovanou rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Hejtman se proti obvinění z listopadu 2014 konstantně ohrazuje, podal dokonce i stížnost. Obžalován zatím nebyl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa